Hazám, hazám (Németország - Lengyelország 2:0)

Simonyi Balázs
2008. 06. 09.
Mottó: Valamikor ezt a játékot mi is játszottuk.

Ma már volt egy germán-polák összecsapás, azt Kubica nyerte Heidfeld előtt a Forma 1-ben. A sors fintora, hogy BMW-vel. A ma esti meccsre úgy készültünk, hogy vér fog folyni, tekintve a kölcsönös üzengetéseket, a történelmi hátteret és a pengeváltásokat a médiában.

Ehhez képest szolid kis rajcsúrozás volt néhány sárgalappal és egy pályára repülő pénztárgépszalaggal: nem tudom, megfigyelték-e, de ez utóbbi szurkolási allűr mintha kiment volna a divatból, pedig egykoron valamire való mérkőzés nem kezdődhetett szerpentinhajigálás nélkül. A pályán egy viszonylag ismeretlen lengyel garnitúra és egy rettentő erősnek tűnő, fiatal német csapat (ilyen gúnyolni való nevekkel, mint Fritz!), amelyben egy pillanatra feltűnt Mundruczó Kornél: Metzelder a megtévesztésig hasonlított a filmrendezőre. A hangot inkább levettük: Gundel Takács meg akarta dönteni a 90 perc alatt a legtöbbet beszélő kommentátor Guinness-rekordját vagy azt hitte, hogy a Játék határok nélkül döntőjét közvetíti.

A németek életveszélyes kiugratásokkal és ügyetlen kapu előtti hazaadásokkal kísérleteztek, előbbi működésüket siker koronázta: csodás gólt lőtt Podolski Klose önzetlenségéből az első félidőben, majd egy bombagólt a másodikban a közben becserélt Disznóvonszoló (Schweinsteiger) passzából; Podolski második gólja a klasszikus "beb*zta" kategória. Védhetetlen, demoralizáló. Podolski látványosan nem örült a góloknak szegény lengyel felmenőire való tekintettel, dehát ezt az átigazolósdit megszoktuk: az osztrák-horvát meccsen is tele voltak a sógorok horvát honosítottakkal.


- Berúgtam... örüljön neki, aki német!


A Nationalelf meggyőzőnek és bitang szervezettnek tűnik (nekik drukkolok, ami ciki, tudom), a lengyelek meg ki-ki meccselhetnek a házigazdákkal. Két dolognak azért mindenképpen örülhetek:
1. A zöld gyep látványa pszichoterapeuta szempontból minden nyugtatónál erősebbnek hat, s ez még két hétig így lesz.
2. Holnap végre olyan csapatok lépnek pályára, akiknek a mezük nem piros, mert már rém unalmas a piros csapat - fehér csapat párharc.

Ja, és tippjeim holnapra (merthogy ez a végeredmény-sorminta eddig):
Románia - Franciaország 1:0
Hollandia - Olaszország 2:0