Bikaviadal vodkával (Spanyolország - Oroszország 4:1)

Ürmös Zsolt
2008. 06. 11.
Mottó: Valamikor ezt a játékot mi is játszottuk.

Egy közismert vicc szerint "Az EB abban különbözik a BL-től, hogy ott a Real Madrid játékosai a spanyolok ellen játszanak".

A hispánok 16 mérkőzés óta veretlenek, az orosz foci pedig az UEFA kupa döntője óta Zenit-en van. A “Zbornaját” Guus Hiddink, a világ legjobban megfizetett szövetségi kapitánya irányítja, akinek ez idáig a holland, a dél-koreai és az ausztrál nemzeti tizenegyet is sikerült kivezetni a labdarúgó világbajnokságra. Most épp az oroszokat hozta el az EB-re. A spanyolok korosztályos csapatai minden évben végigverik Európát, és a felnőttek is a világversenyek titkos favoritjának számítanak, hogy aztán gyakran az első géppel repülhessenek haza. A két ország között azért egy közös vonást sikerült felfedeznem, mindketten odavannak a vörös posztóért...

A meccs elején egy szingli klubban éreztem magam, ugyanis Gundi közölte,
Egyenlőre keresik egymást a párok. Illetve megtudhattuk, hogy A képernyőn ez nem igazán látszik, de higyjék el nekem esik. Elhittük... Gól is esett, kettő.


- Egy...

A második félidőben Gunditól megtudtuk, hogy a spanyolok
öt támadószellemű játékossal játszanak, az oroszoknál pedig hiányzik egy jó csatár, egy jó irányító, és a két belső védő rutintalan. Én a harmadik spanyol gól után már úgy láttam, nem rutintalanok ezek a belső védők, csak sikeresen elvégezték a Mátyus János Hátvédképző Akadémiát. David Villa jóvoltából megszületett az EB első mesterhármasa is. Szerencsére ez, a mesterhármasnak nem az a típusa volt, amikor Sláger Tibó és Bunyós Pityu együtt mulat Fásy Ádámmal.


- ...kettő...

Ami a bíró működését illeti, elég jól muzsikált. Egyébként nálam már kezdenek körvonalazódni az EB bíróküldési szabályai. Konrad Plautz sporttárs fizimiskáját elnézve, szerintem egy Bruce Willis hasonmásversenyről kvalifikálta magát a meccsre.


- ...három!

A mérkőzés végén Gunditól megtudhattuk, hogy Xavi Hernández a 90 perc alatt összesen 12.020 métert futott, ami azért szép teljesítmény, mert EB-n egy játékos egy mérkőzés alatt ilyen futómennyiséget még nem produkált. Arról nem is beszélve, hogy nálunk a magyar NB 1-ben, egy átlagos fordulóban az összes játékos nem fut ennyit.


- Irány Szibéria!

Szóval mindent összevetve, örülök, hogy sikerült kifognom az Európa Bajnokság ez idáig leggólgazdagabb mérkőzését. Az oroszok kikaptak 4-1-re, úgyhogy ebből ne következtessünk semmire, mert négy éve is 4-0-ra verték a spanyolok őket az EB első fordulójában, aztán mégse jutottak tovább a csoportból. Mint ahogy az oroszok sem, és valljuk be őszintén, nekünk magyaroknak Mexikó után, az oroszok szenvedését látni nem is olyan rossz érzés. Hiszen 4 gólt kapni, az már kétharmad Irapuato...