Deco, Zico, zakó (Portugália - Németország 2:3)

Buzsik Zsolt
2008. 06. 20.
Mottó: Valamikor ezt a játékot mi is játszottuk.

A meccs előtt azon tűnődtem, hányszor mutatják majd Joachim Löw német szövetségi kapitányt, akit az osztrák kollégájával és a negyedik játékvezetővel történt összeszólalkozása jutalmaként e mérkőzés idejére száműztek a kispadról. Gondoltam, ha elég kreatív, kitalál egy jelrendszert. Ha például a tribünön felállva a feje fölött lengeti a zakóját, az azt jelenti, hogy Schweinsteiger lopakodjon előre; ha látványosan dulakodni kezd a szomszédjával, Lahm tudni fogja, hogy hátul kell maradnia. Ehhez képest Löwöt valahova a díszpáholyba ültették, egy üvegfal mögé és egy vitrin elé, úgyhogy szerintem a játékosok nem is láthattak volna semmit mesterük mesterkedéseiből.


- Na gyere, félgőzzel is megesszük őket!

Az immáron legendás svéd Fröjdfeldt a játékvezető. Most nem ad meg lesgólt, csak sípszó nélkül hagyja, hogy földre terítsen német portugált és viszont. Somos Ákos negyed óra elteltével meg is jegyzi: „Ronaldónak nem lesz könnyű estéje, ha a játékvezetőben bízik.” Nem is lett, de ebben most nem a svéd játszotta a főszerepet, hanem az, hogy a németek nagyon figyeltek rá.


- Akkor gyorsan köszönünk be nekik
!

Úgy látszik, ez őt is, Scolarit is igen váratlanul érte. Mint ahogy az első gól is a 22. percben: Podolski futtában balról beadja középre, Schweinsteiger pedig futtában a lábujjával berúgja. Megkönnyebbülve látom, hogy Löwnek odafent van kit ölelgetnie. Négy perccel később erre ismét alkalma adódik: Schweinsteiger szabadrúgás-beívelését Klose senkitől sem háborgatva fejeli be.


- Ezek alszanak, akkor gyorsan lövök egyet nekik én is!

A portugálok elszórakozzák a helyzeteiket, egészen a 40. percig, ekkor Ronaldo lövését még Lehmann védi, de a kipattanót Nuno Gomes már bevágja. Löw most ülve marad.


- Azta! Micsoda trükköket tudtok! Mi viszont gólra játszunk!

Vajon mit mondhatott a szünetben Hans-Dieter Flick ideiglenes szövetségi kapitány az öltözőben? Szerintem a következőt: „Srácok, az a második gól nekem nagyon tetszett. Olyanból kérek még egyet!” Szófogadó fiúk, csak a 61. percben nem Klose, hanem Ballack fejel gólt.


- Tanulmányozzátok a futball-történelmet!

És következnek a portugál tanácstalanság hosszú percei, szinte csak Decónak vannak jó megmozdulásai. Scolari arcán szenvedés, talán Zico veszi át majd tőle a portugál válogatott irányítását. A 87. percben Postiga szépít, aztán német megszállás: saját tizenhatosukat szállják meg. Három perc múlva Löw rágyújt, újabb három perc múlva akár egy nótára is rágyújthat.


- Azért remélem, ez a Ballack gyerek marad a Chelsea-nél!

Frank Baumann, a németek korábbi válogatott védője a lengyelek elleni meccs után így szerénykedett: „A mi győzelmünk olyan, mint a korai orgazmus. Nem lehet tenni ellene.” - Én máshogy gondoltam, de hát én tényleg nem értek a focihoz.