Új ember kovácsa

Megyesi Gusztáv
2014. 01. 22. · Hócipő 2014/02
Az nagyon is rendben van, hogy a nemzet örökös miniszterelnöke repülőgépet ajándékoz a volt szlovák államfőnek a születésnapja alkalmából, majd utána némileg váratlanul egy közeli hámorban tűnik fel, és kovácsnak öltözve sikeresen kikalapál egy ásót. Az azonban teljességgel érthetetlen, hogy ha már repülőgépet ajándékozunk ellenségeink volt köztársasági elnökének, miért nem bújtatunk el a belsejében harminc-negyven derék magyar katonát; ha a faló annakidején bevált, a repülőgép se lehet akadály, s foglaljuk vissza azt az országot, ami amúgy is a miénk.

Kettő. Ha már lefényképeztetjük magunkat a hámorban bőrkötényben, a miniszterelnöki Facebook-oldalunkon miért írjuk a kép alá azt a szöveget, hogy „Ez nem a sherwoodi erdő, hanem a mecenzefi hámor. Alekszander Kwasniewskivel ütöttük a vasat.” A képen ugyan szabályos kovácsöltözékben mutatkozunk híveink előtt, az öltözékünk színe pedig ha nem is a Robin Hoodéra, de Skarlát Willie-ére hajaz, viszont ott állnak mögöttünk még nyolcan, ebből vagy hatan öltönyben, nyakkendőben, kettő fülében valami dugó, ám valahogy egyikük sem hasonlít Tuck barátra. Jó, a képaláírás elsősorban a hívőknek szól, nehogy azt higgyék, hogy vezérük elhagyta az udvart, és Oroszlánszívű Richárd szolgálatába állt.

A híveknek amúgy sem volt könnyű ezekben a napokban, a nemzet örökös miniszterelnöke ugyanis nem csupán szellemileg, de testi mivoltában is szárnyalt, de szó szerint. Múlt hétfőn nem kis belső harcok árán a FIFA gálaműsorában tűnt fel, ő adta át a Puskás Ferencről elnevezett díjat, amit a szezonban legszebb gólt elérő játékos nyer el, az idén bizonyos Zlatan Ibrahimovic. Aki nincs otthon a futball világában, annak is tudnia kell, hogy Ibrahimovic Magyarország ellensége, eddig legalább három alkalommal fordult elő, hogy az ő góljai miatt nem jutottunk ki a világ-, illetve az Európa-bajnokságra, ami hagyján, de rendre megalázta a magyarokat, előfordult, hogy a hasával lőtt gólt nekünk az utolsó percben. Ehhez képest kifejezetten dicsérendő a miniszterelnök visszafogottsága, amint az ünnepeltről tudomást se véve állt a színpadon, de még a közönség vagy a futballszövetség vezetői felé se biccentett nem kis nemzeti önérzetről tanúbizonyságot téve, s mindennek meg is lett a hatása, mert mind a díjazott, mind a vendéglátók átnéztek a feje fölött; ország-világ láthatta, hogy a magyar miniszterelnök fölötte van a futballvilágnak, annyira, mintha a teremben se lett volna.

Belső harcot azért említettünk fentebb, mert a miniszterelnök komoly csata után jutott el a FIFA-gálára. Előtte ugyanis az általa alapított felcsúti futballakadémia vezetői szavazás alapján döntötték el, hogy ki utazzék a gálára, s bizony az első két körben Bajnai Gordon állt nyerésre, végül a miniszterelnök győzött, de tényleg csak hajszállal, s így ő lett Magyarország ajándéka a világ futballjának.

Ezután a moszkvai út leírásának kellene következnie, ám ennek részleteitől eltekintenénk, noha elég nagy vihart kavart az oroszokkal való összeborulás. Különösen annak fényében, hogy 1989-ben éppen a nemzet örökös miniszterelnöke zavarta őket haza néhány keresetlen szóval. Az oroszok háromezer milliárd forintnyi kölcsönéből finanszírozott paksi atomerő-bővítés ténye azonban csak a másként gondolkodókat téveszti meg, a híveknél semmiféle zavart nem okoz. Ha azt vesszük, hogy a miniszterelnök éppen egy évvel ezelőtt a magyar parlamentben kijelentette, hogy „ami Paks kérdését illeti, (…) a vonatkozó nemzetközi szabályoknak megfelelően nemzetközi tender kerül majd kiírásra”, előtte pedig arról beszélt, hogy „az elkövetkezendő években az energiafüggőség kulcskérdéssé válik, és olyan hol nyílt, hol titkos megállapodások köttetnek, amelyek Magyarországot Oroszország előretolt bástyájává tehetik”, akkor magától értetődő, hogy a kormány lepaktál az oroszokkal, s akár harminc évre is átadja nekik az országot, mintegy ajándékként azért, hogy annak idején kimentek.

Az ajándékoknál maradva, tudni kell, hogy a szlovák exállamfőnek adott repülőgép nem igazi repülő, már rég kivonták a forgalomból, s egészen a közelmúltig étteremként szolgált, ezenfelül úgy ajándék, hogy vissza kell majd adnia az ünnepeltnek. A miniszterelnök sajtófőnöke szerint tudniillik „a repülő a Légiközlekedési Kulturális Központ Közhasznú Nonprofit Kft. tulajdona, és kölcsönbe kapja meg a kassai Repülőmúzeum.”

A miniszterelnök a FIFA-gála és a moszkvai út között az osztrák határ mellett fekvő, négyszáz lakosú Szakonyfaluban is látogatást tett, ahol benézett Rogán Antal V. kerületi polgármester szülőházába. Épp otthon volt a polgármester édesanyja, s nagy meglepetésre Rogán Antal és felesége, sőt Rogán Antal nővére is, aki véletlenül szintén polgármester. A tudósítások szerint rétest ettek és pálinkát ittak, végül a miniszterelnök mintegy elárulva jövetele célját is, bejelentette, hogy „Aki olyan családból jön, hogy nincs jó sütemény otthon, az sajnos nem lehet jó polgármester, ez egy egyenes összefüggés”.

Politikai elemzők jelenleg is dolgoznak a bejelentés értékelésén, az mindenesetre biztos, hogy az őszre, az önkormányzati választások idejére alaposan átértékelődik a kormányzó párt káderpolitikája, igen nagy keletje lesz a cukrászoknak, s végre a rétesbolti alkalmazottak és leszármazottaik is megtalálhatják a számításukat. A nemzet miniszterelnöke mindenesetre nemsokára arab országokba és Kínába utazik kapcsolatokat ápolni, illetve üzletet kötni. Hogy milyen eredménnyel, Kínához csatolja-e Magyarországot, netán az Arab Liga foglalja el Magyarországot, nem tudni, az viszont biztos, hogy a kínai kovácskultúra világhírű, ami pedig az arabok bejövetelét illeti, egészen kiváló baklavát készítenek.