Ukrajna kincse

Para-Kovács Imre
2014. 03. 05. · Hócipő 2014/05
A parkőrök lovaglása, némi Nibelung, totóznak az ottóztatók, minden ég, a város romokban. Opera van a szomszédban. Megint. Nem gondolom, hogy tudom, de azt sem, hogy bárki tudná, mi történik, történt Ukrajnában, ahol a mocskos, tolvaj újgazdagokat leváltották a régi gazdagok. Oligarchacsere, nem lesz jobb, előre szólok.

Az nekünk a szerencsétlenségünk, hogy vannak szomszédaink.

A háború nem hősiességről, önfeláldozásról és drámai vágóképekről szól, hanem halálról. Vizelet, belek, vér, vinnyogó haldoklók, értelmetlen halál és értelmetlen élet. Emberek, akik élhettek volna, de nem. Húgy, szar és elmebeteg pusztítók. Aki a háborút isteníti, nem normális, legszívesebben öngyilkos lenne, de gyáva hozzá, ezért halálba ránt még másokat is, hátha így kedvesebb, lágyabb lesz a vég. Az a politikus, aki folyamatosan harcba küldi népét, olyan, mint az anorexiás szakács, másokat etet, beteg, és csak attól retteg, hogy lebukik egyszer, rajtakapják, amikor epét hány. A gyűlölet kultúrája nem kultúra, de gyűlölni a gyűlölet kultúráját program, korrekt, elfogadható cél. Ukrajna összeomlott.

Itt Keleten nincsenek egyértelmű helyzetek, mostanában már forradalmak sem igazán, polgárháború keveredik zavargással, tömeggyilkosság rendcsinálással, miért pont Ukrajnában lenne másképp?!

A politikusnak persze az a dolga, hogy saját javára használja a tragédiát (nem ez a dolga, de mire elmagyaráznám neki, leszállna az örök éj), tehát politikus jön és nyilatkozik: Ukrajna szabadságszerető népe szabadulni akar Putyin mérgező öleléséből, ezért felkel, hogy Nyugatra tarthasson, életét áldozza, jók és rosszak csatáznak, aztán jön a másik politikus és nyilatkozik, hogy terroristák lövik a tetőkről a munkájukat végző rendőröket. Mint látható, az kelt zavart, hogy Oroszország éppen most lett kormányunk legjobb barija, de annyira cimbi, hogy szerintem hamarosan csinálunk valami nagy közös bulit, keletinek lenni jó címen. Vagy mást.

A tragikus, hogy Oroszország legjobb barátja Oroszország, egyébként meg vannak üzletfelek, jéghideg, érzelemmentes kapcsolatok, konkrétan arra használnak majd minket a jövőben, hogy belülről nyafogjunk az EU-ban, és adjunk nekik rengeteg, ám orosz mértékkel nem túl jelentős pénzt, néha meg nyilatkozzanak a politikusok, hogy aki Oroszországot nem szereti, az jó ember nem lehet. Piti egy szerep.

Azonban azoknak sincs igazuk, akik Ukrajnában a szabadság és a szolgaság örök harcát látják, mivel éppen a régi oligarchák kinyírják az újakat, aztán majd visszafelé ugyanez, szabadság, piha!

A háborúnak ápolatlan öregszaga van.

Bár az kétségtelenül szórakoztató lenne, ha létrejönne egy kőkemény Nyugat-orientációjú Ukrajna mellettünk, mi meg nagyon szeretnénk az oroszokat és utálnánk Európát. Miért nem cserélünk helyet?

Janukovics nem azért kínos figura, mert Putyintól reméli mérhetetlen gazdagságának fennmaradását, hanem azért, mert mérhetetlen gazdagság létrehozására használta a politikát, miközben országa csóró és lepukkant. A pincéjében huszonhét stadiont találtak, gondolom, Orbánt megütötte a guta, de neki sohasem lesz huszonhét stadion a pincéjében. Janukovicsnak állítólag a hűtőszekrényében is volt egy, kétszer akkora, mint a felcsúti, na, ilyen az, amikor valaki nagyban játszik, és van földgáz a talpa alatt.

Timosenko ugyancsak kínos figura, a különbség annyi, hogy a Nyugattól reméli mocskos gazdagságának fennmaradását, de tényleg, ebből az egész bagázsból Klicsko az, aki becsületes munkával kereste meg vagyonát: embereket vert meg komoly gázsiért.

Ez a Kelet lényege: az elkenés, az összemosás, hogy sohasem lehet tudni, meddig politikus, meddig bűnöző, mikor lesz miniszter, mikor lesz rab. Sosincs tiszta helyzet, mert a tiszta helyzet akadályozza a lopást, márpedig itt mindenki lopni akar. Aki meg nem, az hülyeségeket beszél.

Ká-Európa. Hatalom és rossz ízlés mindig kéz a kézben jár, Fabergé- tojások a budiban, arany vécékefe, de tényleg, hová tartunk, amikor itt a helyben járás és haladás, mert legalább nem csúszunk vissza. Csúszunk.

A kijevi barikádokon demokraták és fasiszták harcoltak az oroszbarát rezsimmel, más-más megfontolásból, de egyelőre kibogozhatatlan végeredménnyel. A nyelvtörvény módosítása mondjuk túl sok jót nem jelent, nem mintha eddig betartották volna, de mostantól nincsenek magyar és orosz feliratok. Ez baromság, mert Ukrajnában oroszok és magyarok is élnek, és hogy ez zavarja az ukránokat, nem sok jót jelent a jövőre nézve.

Semmi más dolgunk nincs, mint csökkenteni a kárt, és reménykedni, mert mostanra szavunk sincs az Unióban, az Orbánkormány viccnek is rossz, azt mondunk, amit akarunk. Oroszország persze majd úgy tesz, mintha meghallgatná. Európa már nem is legyint. A gazda helikopteréről térkép e táj.