A trágyadomb tetején

Megyesi Gusztáv
2014. 03. 05. · Hócipő 2014/05
Azzal szórakozik az ellenzéki sajtó, hogy Kövér László házelnök mindenféle hülyeségekre költi a közpénzt, példának okáért 225 ezer forintért rendelt meg tanulmányt egy általunk nem ismert személytől, bizonyos Riba András Lászlótól, „Zászló- és lobogóhasználat az országgyűlésben” címmel.

Állítjuk, hogy az ellenzéki sajtónak fogalma sincs arról, mi a különbség zászló és lobogó között; ha tudnák, nem írnának majd olyat a nemzeti ünnep után, hogy az ország közjogi méltóságainak jelenlétében méltóságteljesen kúszott fel az árbocra a nemzeti zászló, mert felhúzni csak a lobogót lehet. A tanulmány tiszteletre méltó pontossággal rögzíti, hogy különféle időjárási viszonyok között, például tornádó esetén, kizárólag ki adhat utasítást a zászlók és lobogók azonnali begyűjtésére a középületekről és terekről, igaz, a Parlament esetében nem, mert arra tornádó és nemzeti ünnep esetén nem vonatkoznak a leírtak. Arról nem is szólva, hogy amikor a Jobbik egyik ásza, Gaudi-Nagy képviselő előbb kidobta a Parlament ablakán az uniós zászlót, majd egy másikat a vécén akart lehúzni, az ellenzéki sajtó fölháborodva tiltakozott, ám azt már nem tudták megmondani, hogy ilyen esetben mi a teendő.

Sajnos a Riba-féle tanulmány sem ad erre vonatkozóan direktívákat, nyilván könnyebb lett volna a helyzet, ha Gaudi-Nagy képviselő tornádó idején hajigálja ki a zászlókat.

Plusz a levelezés. Kiderült, hogy Kövér doktor nem saját maga válaszol azokra a szép levelekre, amelyeket az elnöki kabinet kap, de még csak nem is a nyolctíz emberből álló titkársága, hanem egy kifejezetten erre a célra alkalmazott válaszlevél-tervező szakembergárda. mint az a 444.hu hírportál és a Blikk cikkeiből kiderül, a válaszlevelek nemcsak szakszerűek, de hullámban íródnak a szakértők által. 2011 és 13 között előbb nyolc válaszlevélíróval kötöttek szerződést 4 millió forintért, azután egy évig senki, majd tavaly januártól hirtelen megint három ember tervezett választ 240–270 ezer forint honoráriumért. Ami annyiban mindenképpen takarékosság, hogy a válaszlevél-tervezet írók kizárólag beérkezett levelekre tudnak válaszolni, előzmény nélküli levélírásra képtelenek, az önálló, kreatív levélírók viszont, akik kútfejből is tudnak levelet írni, jobban megkérik a levéltervezés árát.

Ifjabb éveinkből mi is tudjuk, hogy csak a legelső szerelmes, illetve később a sürgős kölcsönért esedező levél megírásához kell segítség, aztán a többi már magától jön. „Drága Simon néni, írhatja Kövér doktor is rutinszerűen a maga kút fejéből, levelét, miszerint hamarosan éhen hal, szomorúan vettem, de kérem, forduljon a kommunistákhoz, akik kirabolták, kifosztották, földdel tették egyenlővé drága hazánkat, stb.” Vagy hogy „Drága bátyám, Szilárd, örömmel értesítelek, hogy éppen a héten évült el egy csomó egykori bűn az adócsalástól a közirat-hamisításon át a szabálytalan cégátjátszásokig, amit a drága hazánkat kirabló, kifosztó s a földdel egyenlővé tévő kommunisták végett miatt kellett eszközölni, stb.”

Ám nem csak erről van szó. Hanem hogy Kövér házelnök levelei szinte mind hibamentesek, egyszer se fordult elő, hogy álamot vagy komunistát írt volna, ami azt mutatja, hogy a levéltervírókra a biztonság és az intellektuális látszat fenntartása végett is szükség van. Mondunk egy példát. Kövér házelnök februárban Miskolcra látogatott egy konferenciára előadást tartani a tanulóifjúságnak, ám minthogy alig volt érdeklődés, dr. Farkas, a jogi kar docense az alábbi körlevelet küldte az oktatóknak: „Kérem, nyomatékosan kérjék őket (a hallgatókat, a szerk. megj.), hogy az előadásra regisztráljanak és tiszteljék meg az előadást részvételükkel, mivel jelenleg kis létszámú a jelentkezők száma.” Plusz, hogy a konferencia idejére nem kötelező a többi előadás és foglalkozás látogatása.

Azt ma már tudjuk, hogy Kövér házelnök előadására végül elegendő létszámú lett a résztvevők száma, de mennyivel egyszerűbb lett volna, ha előtte körlevéltervezetírókat alkalmaznak, ha már a dékánnál ugyebár ekkora szövegromlás esete forog fenn. Nem volt ez mindig így. Tavaly tavasszal, amikor Fekete György, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke látogatott Debrecenbe a kiállítása megnyitójára, a kultúrház egyik aktivistája körlevélben kérte pedagógus ismerőseit, hogy „Kérlek, segítsetek abban, hogy minél többen legyünk a megnyitón, közös érdekünk (jövendő pályázataink szempontjából), hogy az elnök úr jó emlékekkel távozzon. Egy-két osztályt, légyszí, csaljatok már el, már csak Halász János államtitkár miatt is, hogy nagy tömeg legyen”.

Lehet így is, ilyen egyszerűen, a nép nyelvén, sallangmentesen.

Ezért jobb hatalmi szempontból a képi beszéd. Az nem lehet véletlen, hogy Kövér doktor kabinetfőnöke három darab 30x30 centis képet is vásárolt, melyek közül kétségkívül a Trágyadomb című fejezi ki leginkább nemcsak a honi állapotokat, de a regnáló hatalom morális állapotát is. A Szemétdomb című képről ugyanis, ami valójában egy trágyadomb előtt álló mezőgazdasági munkásról készült művészfotó, Kövér doktor kabinetfőnöke három évvel ezelőtt engedély nélkül készített másolatot a szobájába, miután az alkotó által kért 70 ezer forintot a megszorításokra (!) hivatkozva soknak találta. Az más kérdés, hogy később a tiltakozások hatására a kabinet kénytelen volt fizetni, a kópiákat pedig visszaadni a művésznek.

A választások után nyilván okosabbak lesznek a kabinetirodán is, s a járt utat a járatlanért el nem hagyva, a Közgéptől vagy Mészáros Lőrinc felcsúti földbirtokostól rendelnek képzőművészeti munkákat. A vonatkozó pályázati kiírást már nyilván fogalmazzák az erre a célra szerződtetett tendertervezet-írók.