Hol a zsemlye?

Megyesi Gusztáv
2014. 05. 14. · Hócipő 2014/10
A Gundel szakácsa nem szólhat egy szót sem Orbán vacsorájáról, még arra a kérdésre sem válaszolhat, hogy négy fogás volt-e vagy több. Hiába hogy bennünket nem a menüsor érdekel, sőt az se, hogy tényleg a miniszterelnök fizette-e a vacsoraszámlát vagy ezt is az adófizetők állták, minket kizárólag a zsemlye érdekel, amit a Gundel bejárata elé tettek a tüntetők. Hogy avval mi lett. Ám arról meg nem tud semmit a szakács, hiszen a konyhából nem látni az étterem bejáratát, ezt igazán tudhatnánk.

Tudvalevő, hogy múlt szombaton, miután a harmadik kormányzását megkezdő miniszterelnök beiktatási ceremóniája véget ért a Kossuth téren, némi pihenés után a Gundelbe hajtatott, ahol hét órától hatvanterítékes vacsorát adott a legfontosabb embereinek, mégpedig a saját költségére. Minthogy az esemény szigorúan zártkörű volt, a sajtó képviselői legfeljebb az étterem előtti járdán és úttesten várhatták a vendégeket, csakúgy mint a tüntetők ötfős csapata, amely demonstrációs táblán „négymillió magyar éhező nevében” kívánt jó étvágyat a kormányfőnek és vendégeinek.

A tiltakozás egyik elemeként a tüntetők egy darab száraz zsemlyét helyeztek el a Gundel bejárata elé, amely azonban még a vendégsereg érkezése előtt eltűnt.

Egyik beépített emberünk, aki már több hete a Gundelben dolgozik, azt mondja, konkrétan ő se látta, hogy mi lett a száraz zsemlyével, csak azt, hogy egy egyenruhás éttermi alkalmazott kijött az ajtón, meglátta a zsemlyét a földön, óvatosan körülnézve megközelítette, hogy aztán lehajolva, mintha csak a cipőfűzőjét kötné újra, fölvegye, és eltűnjön vele a vendéglő mélyén. De már hogy mi lett utána a zsemlyével, azt ő sem tudja.

Ez fontos információ. Felröppent ugyanis a hír, hogy az egyenruhás alak nem is a Gundel, hanem a terrorelhárítási központ embere volt. Hajdú, a TEK parancsnoka, amikor jelentették neki, hogy ismeretlen zsemlye fekszik a Gundel előtt, azonnal készültséget rendelt el, s csak az utolsó pillanatban sikerült lebeszélni őt arról, hogy az állig felfegyverzett kommandósok lezárják az egész Ligetet, s megtámadva a zsemlyét, a hátára térdelve megbilincseljék, és páncélozott autójukba tuszkolják.

Mindez, mármint hogy kommandósok csaptak le a zsemlyére, cáfolja azokat a híreket, hogy hajléktalanok és csavargók kerítették hatalmukba a zsemlyét, azt gondolva, egyébként jogosan, hogy a jelenlegi kormányfő az ősi magyar tradíciókat követi, és mint régen, például koronázáskor, ingyen ételt és italt oszt a pórnépnek, valamint ha nem is pénzt, de Erzsébet utalványokat és Szép-kártyákat szór az emberek közé.

Ám mi már tudjuk, hogy a zsemlyét épp az éhezők küldöttei tették az étterem bejárata elé, a gundelesek pedig eltüntették, csakhogy még véletlenül se bosszúból. Sőt a Gundel rendkívül szimpatikus és barátságos ügyvezető igazgatója nemhogy nem vitette el az étterem előtt tiltakozó és mindenképpen alkalmatlankodó tüntetőket és az újságírókat, de leállt velük beszélgetni, így tudtuk meg, hogy nem igaz az a bulvárlapok által közzétett információ, miszerint a Gundelben a legolcsóbb menü 35 ezer forintba kerül, mert a valóságban már 3900 forintért is például zöldborsólevest lehet enni csirkecombbal, salátával és tésztával.

Hogy a Gundel egészen olcsó, arról már mi is hallottunk, olyannyira, hogy először el se hittük, hogy a kormányfő ide jön majd a barátaival vacsorázni. Így először nem is hozzájuk, hanem a legközelebbi ligeti hamburgerárushoz igyekeztünk, aztán ez a terv kútba esett; jól is nézett volna ki, hogy a hamburgeresnél tüntető miniszterekbe, államtitkárokba, kormányközeli nagytőkésekbe botlunk, akik tiltakozásul Szt. Jakab kagylót tesznek a lacikonyha bejárata elé málnás spárgasalátával.

A beszámolók szerint a Gundel szimpatikus igazgatója tényleg kedélyesen beszélgetett vacsora előtt a tüntetőkkel, egyetlen rossz szó nem hangzott el közöttük, sőt a Hvg.hu azt írja, hogy amikor a tüntetők fölvetették, miszerint „ha elküldik őket a helyszínről, a kerítéshez láncolják magukat”, és még „akkor sem mennek sehová, ha esetleg kapnak bentről ételt az este folyamán”, csak sejtelmesen mosolygott, majd távozott.

Sajnos a sajtó arról már nem számolt be, hogy utána mi történt. Nos, a Gundel étterem, mint később kiderült, a jelen lévő közjogi méltóságok, kormánytagok, nagytőkések és egyházi vezetők kifejezett kérésére, mintegy kárpótlásként az elvett zsemléért, apró figyelmességként az étterem kerthelyiségében a miniszterelnök ünnepi vacsoramenüjét szolgálta fel a rászorulóknak. Előételként kapros fogas leveles tésztában sütve, rákkal, szarvasgombás libamájpástétom mangóchutney-val, pácolt lazacrózsa lazackaviárral, cukkiniszőnyegen, főételként Csipkerózsika és a királyfi esküvői lakomája, szarvasgerinc dióbundában, ananászchipsszel, varázspálcán tálalt kacsamell aszalt gyümölcsökkel és fácánmell húsával töltve, zöldségpástétommal, sáfrányos zöldséggel töltött omlós tésztasípok, trombitagombás pesztóval került az asztalokra, majd következett a Sajtvarázslat tündérszárnyakon, az Őrségi sajtízelítő KemenceVarázs ölelésben, végül A királykisasszony desszertfináléja és Crème brulée friss gyümölcsökkel, karamellöntettel zárta az ételsort.

Olyan örömmel és készséggel szervírozták fel az ételeket a rászorulóknak, mint a vendéglő történetében már oly sokszor a legnehezebb években, sőt már Vampetics idejében is, vagy akár legutóbb 2008-ban a Blaha Lujza téren, amikor az akkori Gundel teljes személyzete osztotta az ingyenlevest a szegényeknek, de olyan átéléssel, ahogyan azóta se.