A Vitézy klán

Családbarát kormány

Hócipő szerkesztőség
2014. 05. 14. · Hócipő 2014/10
Fegyvert és Vitézyt éneklünk a második részben, elsőként Vitézy Tamást, mert a Helyi Téma egymilliókétszázezres példányszámával bizony hatalmas fegyver volt a 2010-es választási harcban, már a győzelem mértékében. Magyarország egyik legtehetősebb embere, a leggazdagabb 100 állandó tagja, a hétmilliárdos vagyonnal rendelkező Tamás a legjobb iskolában, orosz és ukrán oligarchák között kapja kiképzését gázos üzletek lefölözésével, a 90-es évek elején a teljes magyar import 8-10%-át hozza be a Mol számára, de svájci kenőanyagok is sokat hoznak neki, amiket aztán a Balkánon fektet be. Eleinte a Reform feltámasztásával próbálkozik, amelyet unokahúga, Vitézy Zsófi főszerkeszt, de 2004-től a Helyi Téma – eleinte Théma – válik az igazi fegyverré, amelyben a nyakig eladósodott jobboldali önkormányzatok bőségesen hirdetnek. Az ingyenes lap hármas profilja igazi találmány, celeb, önkormányzati hírek, helyileg változó betétként, de minden címlap hol Medgyessyt, hol Gyurcsányt, hol Bajnait leplezi le. A celebekért sokan kézbe veszik, a fideszes önkormányzat fizet, mint egy katonatiszt, de mindez csalétek a hazug meg a libás kormányfőhöz, akik 2010-ig le se jönnek a címlapról, s azóta se bántottak jobboldalit.


– Ne Tamáskodj, már 3 évesen villamosozott!


– A maga jövőjét valahogy biztosabbnak látom, mint az enyémet!

Kocsis idején a BKV is hirdet benne listaáron 25 millióért például villamosokat, no nem bérleteket, abba nehéz lenne belekötni, bár azokra ritkán van akció, ám a fő olvasótábor az a nyugdíjas réteg, amelynek lapvásárlásra nem telik, ezt pedig bedobják, s ingyen utazhat. Ezért érdemes lett volna Polt úréknak annak is utánanézni, menynyire hatásos volt a BKV-nak az a reklám, hogy a többnyire idős olvasók 375 ezerért kibérelhetnek egy villamost, és akkor a házaspár félévi nyugdíjából egyedül csilingelhet egy nosztalgia hatoson a körúton. A lapot az állami tulajdonú Magyar Posta terjeszti, de nem árulja el, hogy mennyiért, nem lehet drágább Orbán konzultációinál.


Testvére, Vitézy László az első Orbán-kormány idején az MTV egyik legnagyobb beszállítója, talicskája ki-be járt, de azt cáfolta, hogy milliárd felett, egyes számítások szerint az első négyéves ciklusban a cége által készített műsorok minden percéért 76-220 ezret fizettek ki, miközben az MTV belső gyártásában készülő anyagok percenként a tizedébe kerültek


– Az enyémnél függetlenebb közszolgálati műsort senkitől sem kaptok!

Vitézy László harmadik neje, Hankiss Ágnes se volt soha munkanélküli Orbán idején, a közbeeső években rádiós kurátorként tengette életét, 2000 és 2003 között a Károlyi Palota Kulturális Központ főigazgatója, benne a Petőfi Irodalmi Múzeummal, azóta a Fidesz európai parlamenti képviselője. A legízlésesebb tette, amikor 2004-ben kijelenti, Vásárhelyi Miklós, a Nagy Imrekormány sajtófőnöke olyan mértékben tett terhelő vallomást Gimes Miklósra, amely miatt megértette azt, miért is kapott halálbüntetést.


– Ágnes, nem mehetnék vissza a maga helyére Brüsszelbe?

Fiuk, a kis Dávid igazi csodagyerek, aki annyira szeretett villamosokkal, trolikkal meg buszokkal játszani az oviban, hogy 2011-től 26 évesen a Budapesti Közlekedési Központ vezetőjévé nevezik ki. Ez lényegében vízfej a BKV fölött, s oly nagyszerű ötletek fűződnek a nevéhez, mint az M7-es budai bevezetőjének buszsávja, amitől órák alatt leállt a forgalom, hiszen naponta legalább százezer ember jár be kocsival azon dolgozni, aztán áthúzták a jelölést, így hetekig nem mert senki rámenni a sok festékre, amelyek még legalább egy évig ott virítottak. Nemrégiben viszont azzal nyugtatta meg a fővárosiakat, hogy a trolitender még nincs teljesen veszve. Állandó médiaszerepléseiből és utazásaiból már Tarlós főpolgármesternek is elege lett, pedig ő aztán Mohamed koporsójaként lebeg Orbán és a föld között, mindenféle támogatás nélkül. Az egyik Vitézy-levélre ezt válaszolta: Korábbi kérésem ellenére máig előfordul, hogy váratlan és komplikált irományokkal lep meg. Ezek célja nem mindig világos, motivációja még kevésbé, nem egyszer későn érkeznek, ezzel szemben rendszerint hosszúak, s igen figyelmes olvasást követelnek, és tartalmuk előzményei, esetleges pénzügyi és egyéb hatásai, továbbá lehetséges politikai következményei olykor csak intenzív szellemi tevékenység eredményeképp hámozhatók ki ezekből.


– Hol láttam én ezt a fickót?


– Nem értem, mondd lassabban!

Az utolsó szó kicsit schmittpálos, ilyen az, amikor titánok csapnak össze, kirúgni persze nem meri, elvégre Dávid féltestvére Orbán rokona, bátorsága csak addig terjed, hogy Demszkyt nem hívta meg a 4-es metró átadására, hisz semmi köze hozzá, s szerinte nem érdemelte meg.

A család ötödik hadoszlopa Vitézy Zsófia. Dávid féltestvére anyai ágon Orbán Viktor első unokatestvére, akinek nevelését 13 éves korától apja, Vitézy László az Orbán családra bízza. Viktor akkor 17 éves, tehát elég sokat játszhatnak együtt. Később is rajta tartja a szemét, a 2010-es kormányváltás után Zsófia a Nemzeti Erőforrás Minisztériumának szóvivője, 2011 februárjától a Budapest Fesztiválközpont Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója, vagyis a Budapesti Tavaszi Fesztivál főnöke, nem beszélve az Ősziről, 2013 nyarától a Brüsszeli Magyar Kulturális Intézet vezetője, legalább bármikor összejöhet diskurálni Hankiss Ágnessel, hogyan áll ellen a bennünket kizsákmányoló Európai Uniónak.– A Dávid nem lehetne a Tavaszi Fesztivál igazgatója?

Jobb, mint a Bibó kolesz, nem?

Fotó: Vörös Szilárd