Tréningre várva

Megyesi Gusztáv
2014. 05. 28. · Hócipő 2014/11
„Az MLSZ is felismerte, hogy Pintér Attila nem tud beszélni” címmel jelent meg a hír, hogy a Magyar Labdarúgó Szövetség kommunikációs tréningre küldi a kapitányt. Közben az Ultrasliberi. hu portál arról számolt be, hogy Pintér egy U9-es utánpótlástornán a pályára berohanva, önmagából kikelve üvöltözött a bíróval, mert kisfia csapatának az ellenfele kiegyenlített.

Kemény fába vágja a fejszéjét, aki meg akarja mondani, hogy ki volt a legmeghatározóbb magyar futballkapitány az elmúlt években. Kétségtelen, hogy Pintér sokkal jobban tudja megrohamozni a játékvezetőt, mint például az elődje, Egervári, aki kapitányként Pomázon esett neki a bírónak, mert a fia csapata ellen fújt. Ő viszont jobban rajzolt: amikor Győrből távoznia kellett, a fiókjában egy füzetlapra rajzolt hatalmas falloszt talált a vezetőség. Pintérnek a legjobb tudomásom szerint nincsenek képzőművészeti ambíciói, viszont olyan lazán és fesztelenül köpköd öltönyben is a kispadnál, mintha abba se hagyta volna az aktív játékot.

*

A köpdösés a gyengék fegyvere. Mészöly Kálmán annak idején azonnal lefejelt egy kamionsofőrt, aki csak a negatívumokat vette észre a válogatott játékában, s ez nemcsak a magyar futball történetében volt fordulópont, hanem megdöntötte a kamionosok legyőzhetetlenségébe vetett hitet is. Nagy kár, hogy ezt a vonalat egyedül a portugál Sousa követte, aki a Videoton edzőjeként a Nemzeti Sport újságíróját fejelte le. Érthetetlen, hogy ami egyszer már bevált, s ami magyar, azt miért nem mi őrizzük és ápoljuk.

*

Most mindenki a szerb Szivics edzőt ünnepli Diósgyőrben, mert a kupadöntő utolsó perceiben zakóját a feje fölött pörgetve kiáltotta a Videoton kispadja felé, hogy szopjatok le, igaz, erős akcentussal. De hol van ő Csertői Auréltól, aki a Szombathely edzőjeként össze is verekedett Bekővel, a Videoton pályaedzőjével, de olyan szinten, hogy utóbbi azóta vezetőedző lett Kecskeméten, Csertői pedig Pakson ér el sikereket.

*

Jó napot kívánok, Kékesiné vagyok a Rigó utcából. Igen, a Magyarországon dolgozó szláv edzőket nálunk készítik fel a legfontosabb négybetűs magyar szakkifejezések elsajátítására. De tudom ajánlani az Ezer szó magyarul című nyelvkönyvünket is, amelyben az első ötven szót nem tűri a nyomdafesték, a hozzátartozó CD anyaga pedig folyamatos kisípolásból áll, viszont minimum dobogóra lehet kerülni az elsajátításával.

*

Hagyni kellene már ezeket a sztárallűröket, hogy az edzők fel-alá rohangálnak és hisztiznek. Nézzék meg Bódi Gusztit: amikor a hangtechnikus nem jól indította a playbacket, nem toporzékolt, hanem puff, leütötte. A gyerekeknek meg a nőknek nem kellett azt a sok csúnya káromkodást végighallgatniuk.

*

A szakirodalom szerint a lehető legkorábban kell elkezdeni a futballt is, s ezt már nálunk is kezdik felismerni. Gond esetleg majd abból adódhat, hogy a csecsemőosztályon eléggé nagy a hangzavar, az edzők hiába ordítanak, hogy mocskos csalók, fennáll a veszélye, hogy esetleg senki nem hallja meg, ráadásul maszkot kell fölvenni, úgyhogy köpködni se lehet.

*

Ne csodálkozzunk, hogy a futballban dolgozók elveszítik az emberi arcukat. Egyre-másra épülnek az új stadionok, és valljuk meg, az új, kulturált környezet mindenhol megzavarja az embereket. Ám vegyük tudomásul, hogy addig, amíg az edzők és a futballvezetők viselkedése nem javul, az ultrák nem fognak meccsre járni, mert nem hajlandók a csúnya beszéd miatt pironkodni a menyasszonyuk előtt.

*

Ami a kommunikációs tréninget illeti, láttam már Pintért edzést vezetni: előre megmondom, hogy tolódásos védekezésre fogja majd felszólítani Batiz András volt kormányszóvivőt, tréningvezetőt, és ha nem fog rendesen embert az egymás közti játékban, három méterről csúszik rá páros lábbal.