Árnyékkormány

Para-Kovács Imre
2014. 06. 11. · Hócipő 2014/12
Magyarországon árnyékkormány alakult, legalábbis ez derül ki abból a tényből, hogy a Sándor-palotába kizárólag a saját médiájuk előtt esküdtek fel a miniszterek, akik a szabad sajtó kizárásával lettek valószínűleg kinevezve. Nem láttuk, nem tudhatjuk, az pedig teljesen világos, hogy az MTI állításait fenntartásokkal kell kezelni, még akkor is, ha van róla fénykép.

Mi lehetett ennek az oka?

A kormány, a III. Richard Orbán-kormány gyűlöli a szabad sajtót.

Engesztelhetetlenül és szívből, nem csak úgy félvállról, tényleg a lényegét gyűlöli, ami maga a szabadság. Sohasem felejtem el Széles Gábor első találkozását a szabad sajtóval, amikor fejhangon üvöltött hosszan Szombathy Pállal, a Magyar Hírlap akkori főszerkesztőjével, mert a címlapon előnytelenül jelenítette meg fénykép formájában Orbán Viktort. Fogalma sem volt arról, mit jelent a sajtószabadság, fogalma sem volt, mi a tulajdonos és a főszerkesztő feladata, fogalma sem volt arról, mi az a szabadság. Gyűlölte a szabadságot. Szolgaságra szocializálódott, aki nem utat, csak urat keres.

Döbbenten ültem, de legalább láttam a jövőt.

Egy olyan jelenben kell élnünk megint, ahol idióták akarják megmondani, hogy mit fedezzenek fel a tudósok, ajánlom megnézni a Diktátor című film idevonatkozó, rendkívül szórakoztató, de mégis aljasul pontos jelenetét, amikor a diktátor egy atomrakétát akar átterveztetni egy rajzfilmben látott jelenet alapján. A III. Orbán-kormány is meg fogja mondani a saját gazdasági szakembereinek, hogy mi az a növekedés, és miért van pusztulás idején is, a genetikusokat majd Fekete György irányítja, hogy megtalálják a magyar gént, a fizikusokat félkegyelmű szélhámosok, akik energiát nyernek az időből, a biológusok szárnyat igéznek a malacra, a matematikusok pedig kussolnak, meg 2 x 2 néha 5. Olyanok, mint a South Park, kétharmados hatalommal. Nem röhög.

A magyar demokrácia úgy működik, hogy az atlatszo.hu megnézheti a borítékot, amiben Mészáros Lőrinc vagyonnyilatkozata van. Annak az embernek a vagyonnyilatkozata, aki annyi pénzt keresett, mint édesanyám, ha hatszázezer évig élt volna. Ideje lenne dolgozni, nem dumálni, mert ezeket beszédekkel nem buktatjuk meg. Amíg ez az Alaptörvény hatályban van, amíg törvényeket hozhatnak saját hatalmuk kizárólagos érdekében, addig Fodor Gábor elmondhatja a magyar parlamentarizmus legjobb beszédét, röhögve fognak ugrálni a sírunkon.

Hol zsírjaink domborulnak, unokáink kiborulnak.

Egyetlen, egységes hatalom leszünk, mi mindannyian. A nép leszünk, és aláírásokat gyűjtünk, ha trafikot akarunk. Elhatárolódunk a Hócipőtől, mert ellenkező esetben az unokánkat sem veszik fel az egyetemre. Milyen rohadtul ismerős…

A szabad sajtó slampos és kellemetlen. Félreértés ne essék: egy szabad és független újságíró gondolhatja azt, hogy Orbán Viktor politikája nagyszerű, ez a mi jövőnk, és megírhatja ezt. Egy szabad és független újságíró nem attól lesz lakáj, mert nem ellenzéki, hanem attól, hogy közpénzből teszi ezt. Közpénzből a kormányt dicsérni tényleg aljas foglalkozás. Nos, ezeket az embereket engedték be az új magyar kormány beiktatására, mert ők biztos nem fogják előnytelen szögből fotózni Orbánt, nem tesznek fel kérdéseket Lázár Jánosnak, nem kellemetlenkednek, mert fizetett hirdetéseket írnak cikkek helyett. De nincs ott az X.

Utóvédharcokat folytatunk, az Origo éppen most esett el, az RTL (édes jó istenem, sosem gondoltam volna arra, hogy egyszer az RTL Klubot – munkahelyem, csak jelezném – fogom a sajtószabadság egyik utolsó bástyájának látni). Lázár János látókörébe került, ami azt jelenti, hogy Lázár János szomorú, mert az RTL Klub létezik. Ki nem szarja le, de most komolyan?! Lázár János kommentelőket perel, gyilkolja a sajtószabadságot, amikor csak teheti, és olyan világot akar, ahol a Magyar Krónika a néplap. A hülyék lebirkózták a világot, sok a sár, a ködben nem látszik a Nap, és Lázár Jánosok hatalmat kapnak. Az éjjel-nappali közértben sem lehetne eladó kormányzati segítség nélkül.

Új miniszterek, csak találgatni lehet, hogy melyiküket nevezte ki Orbán Viktor, és melyiküket Simicska Lajos. Új kormány. Rossz esetben még négy év, amíg az új oligarchák gazdagodnak a munkánkból, az adónkból, a rohadt életünkből.

Elcseszett ország lettünk, amit a Nyugat megvet, a Kelet pedig kihasznál. Játszunk az életünkkel, pontosabban: politikusaink az életünkkel játszanak, nem jó, nem lesz ebből semmi. Ott fogunk állni a kompon, de nem lesz vízumunk sehova. Ady Endre toporzékol a sírjában, átkozódik és arra gondol, hogy de jó halottnak lenni.