Beszélgetés Császy Zsolttal, a Sukoró-per vádlottjával

2014. 06. 25. · Hócipő 2014/13
– Minden normális országban ha valaki 250 milliárdot hoz be, ingyen adnak hozzá telket, boldogan fogadják, hogy náluk építi fel és nem máshol. Itt a sukorói telekcsere miatt kreáltak belőle egy koncepciós pert, nem értettem az ellenzéki lapokat, hogy a dinnyekóstoló egykori katonai ügyész napi rágalmairól miért adnak folyton hírt, mi sosem tettük, viszont volt valaki ebben a perben, aki ha egyetlenegy mondatot mond Gyurcsányról, már másnap otthon van, de nem tette meg, ezért hónapokat ült előzetesben. Fogadják szeretettel vendégemet, Császy Zsoltot.

– Tisztelettel köszöntöm a megjelenteket.

– Ez nem rács, háló mögöttünk.

– Igen, be vagyok hálózva.

– Mi a koncepciós perek mai varázsigéje?

– A hűtlen kezelés...

– Ez az orvosokra vonatkozik?

– Nem, azokra, akikre idegen vagyon van rábízva, de már újítottak, nem is kell idegen vagyon ahhoz, hogy valaki ezt elkövethesse. Vannak történelmi előzményei. A Habsburgok idején a felségsértés, Rákosi alatt a szabotázs, most a hűtlen kezelés, és nemsokára újra a felségsértésnél fogunk tartani.

– Három ügyben vagy érintett.

– Négy.

– Bocsánat, nem vagyok ennyire up to date, én csak egy másik koncepciós ügyedet ismerem közelről, a moszkvai kereskedelmi kirendeltséget a 80-as években láttam, nagyon ronda épület volt. A telek Oroszország tulajdona. Fel nem fogtam, hogy ezt miért adtuk el túl olcsón, amikor ráadásul ki is volt jelölve, hogy kinek lehet.

– Még a legvadabb támadóink sem mondják, hogy különösebb esztétikai értéket képviselne. A 70-es években épült, a szovjet állam területén lévő telekre, ami ma orosz állami tulajdon. Ezt az épületet eladtuk, mert már nem volt rá szükség, az orosz állam által kijelölt vevőknek. Hogy miért nem vette meg tőlünk közvetlenül az orosz állam, ne tőlem kérdezzétek. Akiktől aztán az orosz állam utána megvette jóval drágábban, de az alatta lévő telket is. Aki valamelyest ért az ingatlanforgalomhoz, az tudja, hogy belvárosi ingatlanok értékéből a telek egy idő után jóval többet ér, mint az épület, hacsak nem a Parlament vagy egy vár van rajta. Tehát ha valami ér valamit ebből a romhalomból, az a telek, mi azt nem adtuk el, nem is volt a mienk, viszont a vevőnk ezt megvette, ezért fizetett valóban jóval többet. Csakhogy nem mi adtuk el a telket, semmi közünk nem volt hozzá. Tehát amikor itt értékkülönbözetet mondanak, ezt az apróságot kihagyják ebből a történetből.

– Te egy veszélyes bűnöző vagy?

– Van egy illető, akivel utoljára Szárszóra jöttem. 88-ban volt itt egy szárszói találkozó, talán a jelenlévők közül is páran vannak itt e társaságból, amely akkor az ellenzék összefogására szolgált, és egy kupéban jöttem le Orbán Viktorral. Stumpf Istvánnal egy sátorban aludtam, s utána jutottam el a börtönbe.

Amikor első éjszaka a fogdában álomra hajtottam a fejemet, eszembe jutottak az 50-es évek, amikor a rabok azt mondták, hogy ha tudná Rákosi elvtárs, mi történt velem, nem hagyná. Én azt mondtam, szerintem tudja, mi történik velem, úgyhogy ennyit tanultam a történelemből, s legalább nem maradtam naiv, hogy nem tudja ez az illető, hogy mi történik a régi harcostársaival, igenis tudja és akarja.

– Rendkívül rokonszenves, hogy ilyen iróniával és szelíd humorral viseled a megpróbáltatásokat, hogy otthon állandóan be volt csomagolva a fogkeféd...

– Igen, be van. Látogatók voltak, vannak, jönnek. Általában ha pár tárgy nem úgy van a lakásban, ahogy az ember hagyta, vagy a közvetlen hozzátartozója, akkor lehet tudni, hogy valami várható, vagy a technikát tartják karban, vagy pedig jönnek reggel, de most egy határon túlléptek, mert szegény kutyám egy hónapja eltűnt, aki nagyon fontos társam volt. A verzió, megszökött, B verzió, elvitték. Amikor állandósult bűntársamat – akivel lassan úgy szerepelünk, mint Somogyi és Bacsó –, Tátrai urat felhívtam, hogy a kutya nincs meg, azt mondja, lehet, hogy most tesz vallomást.

– Állandóan láncon vezettek ide-oda. Ez rendkívül megalázó, és nem tudom, miért, talán a szökésedtől kell tartani? Én a börtönviszonyokat kicsit ismerem. Egy közlekedési kihágásból, amit nem követtem el, és be is fizettem, kipróbáltam Baracskát. Diétás menüt kértem, kenyérből, szalonnából és hagymából állt. Ám kiadták, ha már bejött a pasas, akkor ne szórakozzon itt, és egy kis szekrénybe kellett négyszer annyi cuccot berámolnom, tizedszerre sikerült. Valaki pedig hajnali háromkor bekiabált: nem kell asszony, köcsög? – Igen, hát a börtönöknek megvan a sajátos világuk. Most egy börtönbédekkeren dolgozom éppen, hogy a tapasztalataimat megosszam. Esetleg a jelenlévőket is érdekelheti, mert most itt ülnek...

– Lehet, hogy egy-kettő hamarosan máshol fog...

– Például rendkívül jó fogyókúra. Van egy élelmezési norma, amit nem tudom, kire találtak ki, de több tízkilókat lehet nagyon gyorsan lefogyni. Mozgás se kell hozzá, mert nincs hol. Van egy zárka, 5 ember 12-13 négyzetméteren, emeletes ágyak. Van egyórás séta, ez a maximális mozgás, szabad levegőn tartózkodás. Az én időmben voltak azért jobboldalról is bent politikusok, vagy politikai jellegű fogva tartottak, de a baloldal dominált, s akkor az ember odamegy udvariasan a Budaházi-csoport egy tagjához, bemutatkozik, kérem szépen, én vagyok a konkurencia, a New York–Tel Aviv tengely.

A legkedvesebb barátja a csepeli kettős gyilkos volt a szocialisták helyi szervezetétől. Itt látom Hiller Istvánt, amikor az ő házába belőtt, aki ott ült velünk együtt, és átlőtte a ruhákat. És akkor kérdezi a szoci a jobbosat, nálatok volt házkutatás? Igen. Találtak valamit? Egy pisztolyt. De nem azt, ugye, amivel a Hiller házába belőttek? De azt. Hát te tiszta hülye vagy. Szóval van egy szint, ahol a közös nevezőt meg lehet találni az ügyfelekkel.

De bárkit bármivel be lehet vinni. Polgári jogász vagyok, egyetemen foglalkoztam büntetőjoggal, része volt a tananyagnak, de utána nem találkoztam vele. S megdöbbentett, hogy úgy kerülünk előzetesbe, hogy ami ezt alátámasztja, azt nem ismeri meg a védelem. Nem tudunk védekezni. A bíró megkapja, és ennek alapján dönt. Miután kijöttünk, páran bementünk a bíróságra, tessék szíves lenni megmutatni ezeket a dokumentumokat, itt van jegyzőkönyvben, hogy át lett adva az ügyész által a bírónak, a védelemnek nem. Meg szeretnénk nézni. Nincs ilyen. Hogyhogy? Visszaküldtük az ügyészségre. Jó, de hát iratjegyzéknek kell lennie, aki hivatalban dolgozott, az tudja, hogy ha iratot adunk át egyik helyről a másikra, ahhoz van egy iratjegyzék. Hát az sincsen, csak úgy ömlesztve szoktuk vinni. De megnyugtatott, hogy bizonyos bíróságokon kilóra veszik át az ügyeket.

Átmentem utána a Kúriára, ahol megkérdezték az előttem lévőtől, az ötkilósat, vagy hétkilósat tetszik kérni? Egy másik bíróságon lefotóztam a kétkarú mérleget. Úgy veszi át mondjuk a Budapest Környéki Bíróság az ügyeket, hogy rárakják a mérlegre, és dekára, grammra. Így lehet tudni, hogy vannak súlyos ügyek. Én már megtanultam polgári jogászként, miért súlyos egy ügy. Ennyit nyom, és akkor az ügyész, gondolom megkérdezi, lehet 20 dekával több is aranyoskám?

De mindenütt vannak rendes emberek, a börtönben is. Nagyon kellemes illetőkkel meg lehetett ismerkedni. Volt egy lelkiismeretes lelkésznő, akinél egy komoly filozófiai műhely jött össze. Ott volt Tasnádi Péter, Hunvald György, Kovács Lajos a Főtáv vezérigazgatója, egy gróf, egy rendőrtiszt, bibliai kérdésekről beszélgethettünk meg filozofálhattunk, amiben szabadokká váltunk. Annyira, hogy olykor a börtönparancsnok is beült közénk. De egyébként a börtön egy megsemmisítő tábor. Az, hogy nem kapunk enni és éhezünk, az a fogyókúra része. Kicsit megnyugodtam, amikor megtudtam, hogy a brit katonai akadémián is éheztetik a kadétokat, akkor ezen a szinten vagyunk. De legnagyobb gond az, hogy semmilyen szellemi táplálékhoz nem jutunk, és az ember attól fél, hogy kezd leépülni, és nagyjából a börtön erről szól. Aki oda kerül, vagy ne adj isten, a közelébe, azt kérem, amire vigyázni kell, az a szellemi honvédelem a szó nemes értelmében. Köszönöm a lehetőséget hogy itt lehettem, 88 után újra Szárszón.

A Szárszói Találkozó valamennyi hozzászólása megtekinthető videón (összesen öt és fél óra) a szarszoitalalkozu.hu-n és a YouTube-on.