A nimród-kaland

Trunkó Barnabás
2014. 06. 25. · Hócipő 2014/13
A Prága környéki cseh kisváros egyetlen – „U Podvodniku”-hoz címzett – szállodájának recepciósa, bizonyos Hudeč úr éppen a „Prekvapení” című újság legújabb számát lapozgatta, amikor a népes magyar vadászdelegáció megérkezett. Sobotka, a kártyaadósságok miatt leszázalékolt liftesboy kezdetben szlovákoknak nézte őket, mert a hotel elé kanyarodó luxus- terepjárók többségén SK rendszám díszelgett.

A delegáció vezetője – egy magas úriember – határozottan a recepcióhoz lépett, és – tolmácsa segítségével – a férfimosdó felől érdeklődött. Hudecč recepciós – a tőle megszokott precizitással – bár enyhe budejovicei akcentussal, de négy világnyelven adta meg a szükséges információt, amelyből kettőt a tolmács le is tudott fordítani.

Hudec recepciós világéletében gyanakvó és óvatos ember volt, ezért ragaszkodott ahhoz, hogy a csoportvezető egy összegben előre fizesse ki a három napra lefoglalt valamennyi szoba teljes árát. Bár ez az összeg igen jelentős volt, a delegáció vezetője – tolmácsa segítségével – megjegyezte: – Egy éjszakára, ez nem is sok!

A vadászok ebédre kirántott húst rendeltek rósejbnivel és vörösboros kólával; Matejkáné, a szálloda főzőasszonya meg nem győzött bosszankodni, hogy most viheti haza az összes előre elkészített knédlijét.

Délután megérkezett a város környéki vadászatokat szervező Jirácek erdész, akivel közölték, hogy a magyar kommandó 3000 fácánt akar lőni. Jirácek rutinos vadász volt, a szeme sem rebbent a megrendelésre, bár közben arra gondolt, hogy a környéken regisztrált fácánpopuláció összlétszáma ennek még a töredékét sem teszi ki.

Este a vadászcsapat városnéző sétára indult a helybeliek legnagyobb riadalmára, mert magyarokat, puskával a vállukon legutóbb 1968-ban láttak, de akkor is csak azt a sportboltot keresték, ahol olcsó mackónadrágot és tornacipőt lehet kapni; az üzlet helyén ma már egy Adidas-lerakat áll.

Másnap hajnalban a vadászok elfoglalták lőállásaikat, de ekkor derült ki, hogy a vadászat kezdetét jelző kürtöt otthon felejtették. A problémát ismét Hudeč recepciós oldotta meg; előkerítette a szomszédos táncklub kacska kezű szaxofonosát, aki Karel Gott örökzöld „Carneval” című számának kezdő taktusaival adta meg a jelet. A vadászat végül is eredményes volt, mert a lefoglalt szobák közül kettő rögtön meg is ürült. Összesen hét fácánt lőttek, beleszámolva Jirácek erdésznek az udvarban kapirgáló gyöngytyúkjait is. A vadásznaplóba azonban az időarányos 1000 fácán kilövését rögzítették, és mindezt profi módon kommunikálták.

Matejkáné, a szállodai főzőasszony – aki annak idején még az arrafelé kampányoló Benešnek is főzött gőzgombócot – felajánlotta, hogy a zsákmány egy részéből remek fácánlevest és gesztenyével töltött sülteket készít, de a magyar nimródok továbbra is ragaszkodtak a kirántott húshoz.

A delegáció vezetője másnap nem vett részt a vadászaton, mert nemzetbiztonsági szempontból fontos és bizalmas, sőt titkos találkozója volt a fogadó ország egyik neves személyiségével. A konspiráció remekül sikerült, a női ruhába öltözött tárgyaló partnert csak a sokat látott Hudeč recepciós tudta azonosítani.

A vadászok aznap nem is láttak fácánt, de kilőtték azt az utolsó rejtőzködő gyöngytyúkot, amelyik előző nap elbújt, este viszont sörrel és Unicummal megünnepelték a 2000. lelőtt fácánt.

A harmadik napon már nem is vittek magukkal puskát, csak a vadásznaplót, amelyben rögzítették a 3000. fácán kilövését, amelyről az MTI helyszínen tartózkodó tudósítója is beszámolt.

Hazaérkezésük után a magyar vadászok hosszan mesélték élményeiket, a delegáció vezetője meg is jegyezte, hogy aki nem tud lelőni 3000 fácánt, az annyit is ér!

Az MTI híradását Prágában is olvasták, ezért a cseh külügyminisztérium bekérette a magyar nagykövetet, és jegyzék formájában tiltakozott a 3000 fácán kilövése miatt, mivel az adott időpontban a fácánra vadászati tilalom volt. Egy cseh természetvédő egyesület Magyarországon pert indított a vadászat vezetője ellen, hogy térítsék meg a teríték eszmei értékét, 2 millió forintos összegben. Az eljáró bíró, aki nem olvasta a lapok híradását, első fokon véletlenül megítélte a kért összeget, amit a delegáció vezetője zsebből ki is fizetett a vagyonnyilatkozatában rögzített megtakarításaiból; ugyanis nem akarta felfedni, hogy kivel folytatott titkos tárgyalást, és azt különösen nem akarta, hogy Hudeč recepcióst tanúként idézzék meg.

A nimródoknak viszont kapóra jött, hogy Brüsszel éppen akkor pályázatot hirdetett az Unió területén elszaporodott fácánok gyérítésére, s ebből az összegből hazánk is derekasan részesült.

A hazai pályázatokat egyébként a vadászdelegáció vezetője bírálta el.