Vigyázz, az uru harap!

Farkasházy Tivadar
2014. 07. 09. · Hócipő 2014/14
2012 őszén egy szórakozóhelyen féltékenységből egy bokodi férfi orrába harapott egy 32 éves oroszlányi, vélhetően szintén férfi, vagyis nem tangó vagy salsa közben, pedig úgy könnyebb. Zagyvarónán egy kocsmában történt ugyanez. Olasz gazdája orrát egy uszkár, egy magyar hölgyét csivavája harapta le, de mivel a világ legkisebb kutyája, háromszor is evett belőle, míg elfogyott. Sokan ölebnek hiszik, pedig harci kotorékeb, ezért a legjobb védelem pia­con vagy villamoson, mert ha a tolvaj belenyúl egy retikülbe, akkor a pénztárca helyett éles fogakba akad a keze. Azt mondják, az nem hír, ha egy kutya megharap egy postást, csak fordítva. S ha egy ügyfél?

Mint az ohiói Robert Kiefer, aki azon háborodott fel, hogy nem hozta ki a pénzét, amire számított. Ezért elszedte önvédelmi paprikasprayét, és lespriccelte vele az 56 éves kézbesítőt. Majd a már földön fekvő postás lábát többször megharapta.

Nők olykor másra mennek, egy angol hölgy, Maria Topp például leharapta élettársa heréjét, amire nem is emlékezett, annyira be voltak rúgva. Az a baskíriai hölgy viszont, akit orális szexre kényszerítettek, nem elégedett meg ennyivel, és kettéharapta a gordiuszi csomót. Ádám még rosszabbul járt, amikor Éva a Paradicsomban beleharapott egy almába.

Háry János azzal nyerte el Mária Lujza kegyét, hogy megszelídítette Lucifert, a császári istálló legvadabb lovát, aki előtte három lovászt harapott derékba. Turiddu a Parasztbecsületben harapja meg Alfio fuvaros fülét, ami Szicíliában késpárbajt vetít elő.

Hannibal Lecterről öt regényt írtak a film előtt, 1976-ban mellkasi fájdalmakra panaszkodva kórházba szállítják a börtönből, ám EKG közben kiharapja a nővér nyelvét. Ettől kezdve nem hagyhatja el a celláját, bilincsbe verik, és takarítás előtt ráhúzzák arcára a legendássá vált bőrmaszkot.

Nagy elődje, a kizárólag nyakra menő Drakula, akit Lugosi Béla személyesített meg Hollywoodban, a történet színhelye, a törcsvári kastély a Hohenzollern román uralkodóktól a Habsburgok kezére került, de ők nem harapnak már annyira. A festészet leghírhedtebb harapása Goya egyik sötét képe, amelyen Szaturnusz felfalja gyermekét, mert azt jósolták neki, hogy hatalmát egyik gyermeke dönti majd meg, ezért óvatosságból sorra megette őket. A spanyol festő ebédlője falán tartotta, ne egyenek már annyit a vendégei.

Ám most mindenkit lepipált Luis Suarez, aki harmadszor harapott védőjébe, s mivel ezért kapott már nyolc- és tízmeccses eltiltást, a FIFA az arany középutat választotta, ezzel meg is pecsételte Uruguay sorsát, akik utána Columbia ellen csak vegetáltak. A harmadikat már Blatterék is sokallták, hiszen 1997-ben Tyson is csak kétszer harapott ki egy darabot Holyfield füléből. Pedig az angol Premier Liga legjobbja az idén felnőtt Messi és Ronaldo mellé, már a pályán, de nem fejben, hiszen azért sejthette volna, hogy 16 kamera előtt nehéz valakit titokban megkóstolni. Nem tudjuk, Chiellini válla mennyire volt zamatos, mindenesetre utána Suarez is lefeküdt a gyepre, és sírva tapogatta a fogsorát, próbálván bizonygatni, mennyire meglazultak attól, hogy az olasz válla a fogaira támadt.

Az viszont kész röhej, hogy ez nagyobb büntetés, mint kilenc csigolya eltörése, Suarez a jövő évi Copa Americán se játszhat, így lesz ideje rágódni a történteken, mégis ezer ember várta a repülőtéren, s az államelnök, ám mivel a gép késett, hazament. Suarezt se látta senki, talán még Brazíliában van, Blatter, reszkess, látod ezeket a fogakat? Uruguay himnusza is így kezdődik: Keletiek, a haza vagy a sír! Dallamát egy magyar írta, akár Paraguayét, melynek első sora: Paraguayiak, köztársaság vagy halál! Szóval nem jó kikezdeni velük.

Amúgy Európa hét legerősebb bajnoksága közül öt, a spanyol, az angol, az olasz, az orosz és a portugál tizenegy már az első körben kizúgott, részben a sok külföldi, részben a megerőltető szezon miatt, csak a németek és a franciák maradtak, de ők is szenvedtek utána a hollandokkal, a brazilokkal és az argentinokkal. Apropó, a Suarezhez oly szigorú FIFA-vezérkar hány év eltiltást kap a katari bundaszavazásért?

Az orbáni világ viszont annyira biztonságos, hogy nemrég két megálló között félreállítottak egy 112-es buszt, a sofőr pedig rámutatott egy nőre, aki papírzacskóból ette a péksüteményét:
– Igen, maga miatt állunk itt!

Jöttek is az ellenőrök és a közterület-felügyelők, majd közölték, hogy 8000 forintra megbírságolják, amiért a buszon evett.