Olajipar

Farkasházy Tivadar
2014. 07. 09. · Hócipő 2014/14
A Wprost nyilvánosságra hozott egy magnófelvételt, amelyen a lengyel állami olajtársaság vezére azt mondja kormányszóvivőjüknek, Orbán leszopta Putyint, aki azóta felcsapott farokkal jár. Ezt az MTI így hozta: Orbán minden módon kedvében jár Putyinnak.

Bár nem a jelen és a múlt idő közt van a legnagyobb különbség, de én is a múlttal indítanék. A Siófok-Fradi nálunk mindig családi konfliktus, mivel kisebbik fiam Siófokon született. Előtte egy órával Szárszón Miminek felajánlottam, robogok Fehérvárra, oda mégis könnyebb lesz Pestről meccsre járni, de ragaszkodott az első szülészethez. Ma már nem bánom, mert nem szívesen ülnék Orbán alatt, köpködje csak Schmittre a szotyit. Pár évre rá, amikor már nem kellett pelenkázni, amit nagylelkűen átengedtem az anyjának, s végre stadionokban szoronghattam vele, ami akkor még divat volt, nem igazán állt jól Siófokon a még Telek Manciból, Albert Floreszból, Vincze Ottóból s más igazi focistákból álló csapatom, mire egy borízű basszus bekiabálta:
– Büdös bunkó balatoni bányászok, szopjatok le egy csille olajat!

Úgy érzem, e mondat minden durvasága ellenére tartalmaz némi költőiséget, s már a Siófoki Bányász is ironikus, hisz a déli part gyöngye azért mégsem egy Kuvait, de Moldova ezt már ellőtte a Váci Utcai Bányásszal. Az orbáni mondat is költőibb, mint a paksi szerződés, vagy Hernádi Zsolt azon dicsekvése, hogy vádlója a MOL jogászának a neje lesz, így biztos felmentik, s másodszor már nem lehet perelni, tehát a horvátok hoppon maradnak. De az is lehet, hogy ezek szakszerű olajipari kifejezések, akár a fradistáé, aki előtte tán siófoki olajmunkás volt, miként a hazaiak előző neve, s évődésként használták ebédszünetben.

Tudom, nem Tusk hívei járnak hozzánk békemenetelni, hanem a kissé úgymaradt Kaczynski emberei, de a Polak wenger dva bratankit most egy darabig nem lesz jó emlegetni a miniszterelnök úr előtt. Pláne, ha azzal folytatják, hogy a 2:26-os szavazás után Junckernek is minden módon kedvében járhat.