Karakter

Farkasházy Tivadar
2014. 10. 01. · Hócipő 2014/20
Tölgyessy úgy véli, a kormányfő karakterének jobban megfelelne, ha a parlamentiről áttérnének az elnöki vagy félelnöki rendszerre.

De akkor már miért nem királyira? Csak a megyék összelapátolt földkupacán a bicskájával vágjon négyfelé, mert olyan kis kard, amivel az oldalán nem esik hasra, csak a játékboltban kapható. S pónin se festene valami jól.

Vagy legyen inkább cézár? Császárság még úgysem voltunk, leszámítva a Kaiser und König csendestársaként. Tetszik ez a karakter, s milyennek találja Vitya nagy példaképei, Berlusconi, Mussolini, Gömbös, Putyin karakterét? Adócsalási, veretési, száműzési, elfoglalási, hazudozási technikáját? Melyikük nyeste vissza ügyesebben jó kertészként a liberális demokrácia vadhajtásait? Bár e fogalom Putyinland történetében matematikailag üres halmaz.

Játsszunk tovább e szó finomságával. Milyen volt Haynau karaktere? S Kobáé? Az ukrán éhínség nem sikerült túl jól? Vagy Szibéria és a Gulag benépesítése? Szerintem Robespierre egy árnyalattal többet nyakaztatott, mert ha egy üzlet beindul, az ember könnyen dr. Guillotine találmánya alatt találhatja magát. Szamuelynek azt mondta a szabó, hogy bőrkabáthoz jól passzol egy kis vérengzés? Prónay pedig az orgoványi ásatások idején intellektuálisan lehetett volna egy picit gazdagabb. Kádár is csupán azért invitálta be az oroszokat, mert Szolnok környékén eltévedt, és nem látva, hogy már túl van a határon, abonyiaknak nézte őket? Néró is csak azért világíttatta ki Rómát, hogy dalolás közben jobban lássa a lantját? Básta szekere nem nyikorgott kicsit? Caraffának nem illett volna felkérnie Zrínyi Ilonát, ha már annyit szobrozott a vára alatt? Dugovics Titusz közölte a törökkel, hogy csoportos ugrásra készül? Róbert Károlynak nem kellett volna csak hatodíziglen Zách Felicián családját? Szent István is lehetett volna humánusabb, ha csupán háromfelé vágja Koppányt, nemde? S még fel se soroltam a közelmúlt karaktergyilkosságait, Bokrostól Gyurcsányig.

Hogy megint konkretizáljak, a visszamenőleges törvénykezés karakter kérdése? Egy fél ország ellopása? Hazánk ismételt keletre tolása? Nincs ezzel a Vityával semmi baj, csak kissé vehemens, de majd lenyugszik, amint megkapja a pallosjogot is, vagy az örökös elnökséget, mint Nazarbajev kazahbasi. De hány milliméteres borostával köszönti az orosz csapatokat egykori beszéde színhelyén, a Hősök terén, ha mint 56-ban, két nap alatt Pestre érnek, mert összetévesztették Resttel?

Csak jelzem, ezt az embert tüntette ki a szociálliberális rezsim Nagykereszttel, bár ha valamit Jókai Anna is megkap, az már kicsit potom. De azért mégis, Tölgyessy 1987-ben kezd kritizálni, s Gorbacsov idején már nem akkora kunszt, majd kitalál néhány jogi formulát. Dicséretes, nem akarom kisebbíteni az ellenzéki kerekasztal érdemeit, de a hatvanas évek elején veszélyesebb volt farmerben hosszú hajjal csörögni vagy sörözni az Ifiparkban, mert azt a Rajnák olykor abban a kitüntetésben részesítette, hogy személyesen pofozta meg érte. Nem beszélve arról, hogy utána a Péter nyolc évig megélhetési politikusként üldögélt a Fidesz parlamenti soraiban, s egyszer se szólt hozzá, magyarán munkakerülő volt a szó legnemesebb értelmében. Vagy tán azért akasztották a mellére, mert ezzel bomlasztotta a későbbi állampártot?

Csak jelzem, nincs Nagykeresztje Konrádnak, Hellernek, Fejtőnek, Méraynak, a demokratikus ellenzék megannyi tagjának, akik nála azért többet tettek, hogy múljék már el tőlem e rendszer, sokkal korábban szállva szembe vele, a remény legcsekélyebb jele nélkül, s jóval többet kockáztattak, váltak hontalanná, kényszerültek szilenciumra, emigrációra. Nem sorolom tetteiket, érdemeiket, másoktól kapott ordóikat a Becsületrendtől a Károly-díjig, de a mai diktatúra egyik korai szekértolóját jobban becsülték annál, aki 27 évig sort sor alá araszolt piciny párizsi szerkesztőségében, már akkor megszervezte Nagy Imre jelképes ottani újratemetését, amikor itt még motoros rendőrök verték szét a június 16-i piciny tüntetést, a másik 13 évig keringett a világban, előtte fordításokból tengett, a harmadikat lefogták, nem mehetett külföldre, s nem publikálhatott? Ők a közepesek, a középkeresztesek?

Tudom, a pillanat is szül embe­reket, nagyszerű tetteket, lásd Maléter, de ő az életével fizetett érte. A felsoroltak pedig évtizedeket adtak belőle. Ez az írás egyébként 4342 karakter, szóközökkel.