Kokszol-e Phelps? (olimpia, 8. nap)

Farkasházy Benedek
2008. 08. 16.
Csütörtök este kintragadtam a Szigeten, így Cseh Laci 200 vegyes döntőjét az ottani óriáskivetítőn néztem meg ezredmagammal. A leglelkesebbek, már hajnal négy felé gyülekeztek, és a 120 méteres kutyaúszást is türelemmel nézték, miközben mindenki azt találgatta, meg lehet-e verni Phelps-t. Már féltávnál tudni lehetett, hogy Laci maximum második lesz, százötvennél pedig már azért is drukkolni kellett. Egy punk fel is kiáltott, hogy „szétharapom a saját torkomat, ha nem lesz meg az ezüst”! A célbacsapás pillanatában egy emberként üvöltött fel ezer torok - mintha a Metallicát köszöntötték volna a Nagyszínpadon. Egy ezredmásodpercnek köszönhetően az említett punk által beígért vérfürdő is elmaradt. Kulcsár és Imre asszói alatt (Boczkóéit max. odacsiklandozgatásnak nevezném) a gorillák két - szemmel láthatólag az ájulás szélén lévő- srácot próbáltak kiterelni, de ők váltig állították, hogy a tíz perc múlva kezdődő kiflihajító döntőre várnak.

Hajnal négytől talán az olimpiai kivetítő az egyetlen hely a Szigeten, ahol mindenki beszélget, és nem az utolsó sörökkel próbálja ledugózni az addig elfogyasztott rengeteg töményt. A fő téma az FBI által megtört mexikói doppingguru interjúja volt arról, hogy legalább 20 szere van, amit nem tudnak kimutatni, és, hogy ő tömte az amerikai élsportolók javát növekedési hormonnal, adrenalinnal, inzulinnal, EPO-val, és a tízszer hatásosabb saját fejlesztésű szuper-EPO koktéllal. Meg persze azokkal a szintetikus szerekkel, amik mindezeket elfedik az egyre nagyobb homályban tapogatózó WADA-ellenőrök elől. Azt is nyilatkozta, hogy az atlétika, a kerékpár, a sífutás és az úszás menthetetlen.

A friss Hócipőben öt oldalon szedtük össze az első, elképzelt doppingolimpia indulóit 100 méteres síkfutásban, atlétikában, fociban és kerékpárban, ezekkel ezért nem foglalkoznék, de az úszók háza táján azért körbenézhetünk. Azt már tudjuk a mexikóitól, hogy a szerek java kimutathatatlan, de a növekedési hormonoknak azért van egy-két szembetűnő jellegzetessége. Talán a lófejűnek becézett francia, Alain Bernard esete a legszembetűnőbb, aki egy év alatt annyi izmot növesztett magára, amennyit Norbi és Alexandra sem tudna lefogyasztani róla.

Egy év különbség (Alain Bernard 2007-ben és 2008-ban)

- Az erő velem van!

A növekedési hormonok másik két szembetűnő jegye az okosok szerint az, hogy megerősödik az álkapocs, és megnyúlnak a kezek. Phelps kétségtelenül a világtörténelem legnagyobb úszója (szerintem, akkor is, ha csak 4 aranyat nyerne idén, mert Spitz idejében még nem volt ekkora konkurencia). Ám a szponzoroknak olyan hős kell, aki mindent visz, és utolérhetetlen. Ez van, erre fizetnek. Phelps pedig elég sokat változott Athén óta, és szemmel láthatóan nem csak eredményességben. Tessék csak megnézni az arcát és a hosszú kezeit, és mindenki döntse el maga, hogy lehet-e állra gyúrni, illetve, hogy a középkori kínzások mellett van-e más mód arra, hogy valakinek ilyen hosszúra nőjenek a karjai.

Phelps 2000-ben az amerikai bajnokságon,
2004-ben Athénban és idén Pekingben


- Az állam én vagyok!

A pekingi olimpián

- Az én kezem mindenhová elér!

Nem gyanúsítom én semmivel, lehet, hogy most jönnek ki rajta az orángután-gének, de talán mégsem az OMO-tól lett ilyen. Ne is folytassuk, úgysem fognak találni nála semmit, de aki még egyszer azt meri mondani, pláne papírra vetni Cseh Laci érmeiről, hogy az ezüst is szépen csillog, azt úgy taknyon tenyerülöm, hogy még a növekedési hormon se fogja tudni összeforrasztani az állkapcsát! És azért se sírjon senki szája, hogy még nincs aranyérmünk. Annál többet ember nem tehet a sikerért mint Laci, és ugyan imádok minden magyar sportolót, de nem hiszem, hogy ezt az emberfeletti teljesítményt bárki überelni tudná. Mert ezek nem ezüstök - csak annak látszanak - hanem ezüsttel futtatott aranyérmek! Mégpedig három!ui. Előzetesen 9.7 alatti időt tippeltem a férfi 100-as síkfutás döntőjére, de arra nem számítottam, hogy ezt úgy érik el, hogy a végén már csapkodnak a levegőbe. A jamaikai
győztes Bolt papája szerint fia a hazai lekvártól lett ilyen. Persze, jól van, elhisszük, csak fel ne izgassa magát! Az a sokszáz magyar és külföldi fiatal is mind elhitte, aki a Szigetes kivetítő előtt ülve hangos röhögésben tört ki az időt és ezt a futást látva. Ben Johnson! Rossz korba születtél!
Persze nem fogják megbuktatni, mert példát csak velünk szoktak statuálni. Úgyhogy, ha kedden Fazekas esetleg érmet nyer, ne örüljenek azonnal. Csak másnap!