Pampalini a trampolinon (olimpia, 10. nap)

Ürmös Zsolt
2008. 08. 19.
A mai döntőkben mi magyarok nem igazán voltunk érdekeltek. A pólós fiúk megmutatták Kanadának, hogyan kell vízilabdázni, és utolsó reményeink, a kajakosok is elkezdték végre belapátolni magukat a döntőkbe.

A versenyszámokat nézegetve, több érdekes sportágon is megakadt a szemem. Kezdjük mindjárt a női trampolinnal. Először azt hittem, hogy ez a csúnya tornászlányok versenye, esetleg Pampalinihez van valami köze. De azután kiderült, hogy az ugróasztalt nevezik így. A sport lényege, hogy a versenyző egy trambulinon ugrál, és közben pörög, forog, és mindenféle látványos elemet bemutat, anélkül, hogy kitörné a nyakát.

Nagy kedvencem a szinkronúszás, ami olyan, mint az opera, ahol leszúrják a főhőst, de az ahelyett, hogy elvérezne és meghalna, énekel még egy fél órát. A szinkronúszásban is lényegében ez történik, csak itt a medencében. A főszereplő csipeszes orrú csajok egyszerre próbálnak meg belefulladni a vízbe, csak közben kalimpálnak egy kicsit.

Az elmúlt közel 100 évben elég sok sportág tűnt el az olimpiák süllyesztőjében. A nyári olimpiai játékok jelenleg 28 sportot és 38 szakágat tartalmaz körülbelül 300 versenyszámmal. Közben persze folyamatos a küzdelem, hogy régi unalmasnak tartott sportágak helyett újak kerüljenek be az olimpiai programba. Jelenleg 29 sportág lobbizik azért, hogy felvételt nyerjen az olimpiai játékokra.


A golf a modern olimpiai mozgalom első éveiben például olimpiai sportnak számított, és 1904-ig két ízben is szerepelt a nyári játékok programján. Azonban csak nemrégiben erősödtek meg azok a törekvések, melyek a golfot ismét az olimpián szeretnék látni, ám ezek egyelőre kevés sikerrel jártak. A kötélhúzás 1920-ig tartozott az olimpiai sportok közé. Kár hogy már nem az, ebben mi magyarok biztos aranyesélyesek lennénk...

A súlyemelés is veszélyben van, hiszen valljuk be őszintén, nem túl izgalmas sportág, egyedül talán Dobor Dezső élvezi igazán. Én a szinkronúszás mintájára a szinkron súlyemelés bevezetését javasolnám, ahol a két súlyemelőnek ugyanolyan ütemben kellene felemelni a súlyt, majd kicsit táncolni vele, és a végén egyszerre lerakni. Az külön pontot érne, ha mindkét versenyzőnek egyszerre menne ki a könyöke, persze ugyanabba az irányba... Az ökölvívást is lehetne kesztyűk nélkül játszani, és az győzne, akinek több foga marad a végére. És akkor nem volna kérdés, hogy félrepontoztak a bírók... Legalább is Csötönyi elnök úr nem mondaná, hogy az ukrán versenyző csalt, mert légkalapáccsal sem lehetett szétverni a felsőhídját.


Ugyanígy látványosabbá tehetnénk a vívást is, ha védőruha nélkül küzdenének a versenyzők, az első vérig. Ez esetben a vigasz ág is új értelmet nyerne, ahol a vesztes sportoló bosszútól szomjas rokonai indulhatnának revansot venni a győztes felett. Az úszó versenyek selejtezőit pedig néhány idomított piranjával tenném érdekesebbé. Mennyivel viccesebb lenne például, ha a műugrás átkerülne a téli olimpiára, és az nyerne, aki a legkisebbet csobban jégen...

A strandröplabda mintájára bevezetném az olimpiai sportágak közé a napozást is. Ennél a sportágnál például a szolárium doppingnak számítana, és tuti nem a németek nyernének... Már hallom is Szántó Dávidot: “A német versenyző ismét leégett...”

A női birkózást a mostanában egyre népszerűbb mézbirkózásra váltanám. Egyrészt sokkal látványosabb az eredeti sportágnál - 80 kilós bálnák helyett 50 kilós sellők gyűrik egymást - és legalább a magyar méznek is komoly felvevőpiacot találhatnánk végre. Lehetne 40 kilogrammosok akácmézes döntője, esetleg a 57 kilósok virágmézes helyosztója, vagy nehézsúlyúak szabadfolyású törökmézes küzdelmei. Milyen jól hangzana, hogy az amerikai lány megsérült, beleült egy fullánkba...


De össze is lehetne vonni sportágakat. Például a díjugratást a lóugrással. Az egyik versenyző úgy is ugrani akar a másik meg ugratni. Miért ne csinálhatnák együtt? Vitorlázásnál is érdekes versenyszámokra bukkantam az olimpia műsorán. Egyszemélyes dingi! Gondolom ez az lehet, amikor Csonka András egy hajón elénekli a ding-dong slágerét. Ennek ez ellentétje lehet a kétszemélyes dongi. Vagy itt van a vitorlázás, többtestű! Ez vagy a skizofrén hajósok küzdelme, vagy csak nagyon kövér versenyzők indulhatnak el rajta.

Szóval rengeteg új sportágat lehetne benevezni az olimpián, határt csak a képzeletünk szabhat, na meg a szponzorok pénztárcája... Kínában egyébként a BMX debütál új sportágként, a gördeszkázás pedig valószínűleg a 2012-es londoni játékokon fog először szerepelni az olimpia programján. Aztán lehet, hogy egyszer majd a graffitizés is olimpiai sportág lesz...