Rendezzük meg az első doppingolipmiát! - Atléta-világválogatott

Hócipő szerkesztőség
2008. 08. 13. · Hócipő 2008/17
Miután számonként csak egy versenyző fér be, ki kellett hagyni a háromszoros világbajnok gátast, Greg Fostert, mivel neki csak olimpiai ezüstje van, míg McKoynak aranya. Szintén kimaradt az Európa-bajnok, Eb-második, kétszeres vb-bronzérmes kalapácsvető, Gécsek Tibor, hiszen még Szombathelyen is megelőzik. A kétszeres vágtázó világbajnokok közül így járt White és Krabbe, aki nem vette észre, hogy megszűnt az NDK, Marion Jones ugyanis sokkal több érmet adott vissza náluk. Az amerikai még első férjétől, a világbajnok súlylökő Huntertől tanulhatta a kokszolást, de aztán átváltott a százas világcsúcstartó Montgomeryre. Viszont ő az első, akit le is ültettek, ezért Katrinra a kis Bush elég valószínűtlen kegyelme esetén is szükség lenne, mert hárman remek váltót alkotnának a görög Tanuval, csak utóbbi nehogy megint felpattanjon Kenterisz mögé. Ők motorbalesetet imitálva tűntek el egy athéni kórházban, Annus viszont autóval, egyenesen a dobogóról, nem várva meg, amíg Fazekasnak sikerül.

ANNUS ADRIÁN

- Én már túl vagyok rajta

FAZEKAS RÓBERT

- Istenem, egy stampedlin múlott!

DARJA PISALNYIKOVA

- Tuti, hogy engem szúrnak ki!

SZOBOLJEVA - FOMENKO

- Most egy darabig csak otthon lobogtatjuk!

Két aranyunkkal s egy súlyemelő ezüsttel az athéni dopping-éremtáblázatot fölényesen nyertük, így méltán pályázhatnánk az első doppingolimpia rendezésére. A Pekingről három centivel lemaradt Divós Katalinnak viszont semmi esélye, hiszen kalapácsvetésben Melinte is csak Liszenko tartalékja lehet, aki mégiscsak olimpiai aranyat adott vissza, míg a román csupán világbajnokságot nyert. Kravec a szintén olimpiai bajnok Etonét pedig csak jobb világbajnoki helyezésével szorította ki. Baumannt is kiemeljük, mert lebukásáig ő volt a doppingellenes küzdelem egyik élharcosa, s azért is kár érte, mivel az utolsó fehér futó, aki az afrikaiakat hosszútávon verni tudta. Persze kokszolva valamivel könnyebb.

TATJANA LISZENKO

- Hátha hamis!

OLGA JEGOROVA

- Miért, Kazankináé frankó?

A váltóban győztes Pettigrew miatt Michael Johnsonnak is vissza kellett adnia a minap egyik aranyát. Azt, hogy ki tarthatta meg, s kitől mit vettek el, azért nem tüntettük fel, mert a felsoroltak minden sikere gyanakvással kezelendő, s olyan jópofa esetek is előfordultak, hogy Marion Jones egyik aranyát a Sydneyben mögötte végző Tanu most kapta meg, holott négy évre rá ő szelelt el az ellenőrök elől.

LUDMILA ENGQUIST

- Ebből orosz-svéd háború lesz!

MARION JONES - EKATERINI TANU

- Végül majd megkapja a harmadik!

További érdekesség, hogy Engquist kisasszony a svédek előtt az oroszoknak is nyert világbajnokságot. Yvonne Buschbaum viszont két bronzzal is bekerült, mivel ő nem doppingolt, csak tavaly felfedezte magában a férfit. Összeállításunkból Marita Koch vezetésével hiányzik a teljes NDK válogatott, de a csehszlovák Kratochvilova megdönthetetlen 800-as világcsúcsáért se tennénk tűzbe a kezünket, legalábbis nem a nők között. Nem beszélve Griffith Joynerről, aki három év alatt több mint fél másodpercet javult százon, a férfi világcsúcs esetében ehhez Owens óta 70 év is kevés volt. Az amerikai hölgy 10.49-et repesztett Szöulban, amit hamarosan magával is vitt a sírba, mivel máig se közelítettek meg, már a nők, mert az idén ennél alig 12 századdal rosszabbal győzött a magyar férfi bajnok.

ANTONIO PETTIGREW

- Miért kell visszaadni, amikor csak hárman kokszoltunk?

MARK MCKOY

- Barcelonaban csak én vertem a lécet, de később Fosterrel egy
másikat is levertünk.

Fazekas persze bekerült, sőt azóta a pekingi szintet is teljesítette, vagyis megdobta a 64 és fél métert, illetve megpisilte a hét és fél centilitert. Ha a távolságot vennénk alapul, akkor Kevin Toth révén egy magyar származású amerikai világklasszis is erősítené a csapatot, aki 22,67 méterre lökte a súlygolyót, s ez a 6. legjobb eredmény a világon. A válogatottsághoz minimum világversenyen nyert érem kellett, de gerelyhajításban nem találtunk jobbat a magyar-magyar Horváth Gergely 81 és fél méterénél, ő viszont csak egy főiskolai világbajnokságon nyert bronzot, mielőtt elmeszelték.

MARION JONES - C.J. HUNTER

- Hoztál nekem a csőrödben egy kis epót?

A szigorodó ellenőrzések miatt több régi világrekord akár öröknek is tekinthető, legalábbis ötven vagy száz évig is fennállhat. A listákat nem találtuk, hanem szívós munkával állítottuk össze, kérjük olvasóinkat, ha jobb időkről/helyezésekről tudnak, küldjék be. A gyaloglókkal nem bajlódtunk, mivel azok eleve futnak.

DIETER BAUMANN

- Kínában úgysem futottam volna semmi pénzért!


FÉRFIAK

Ben Johnson 100 m: OL1, OL3, OL3, VB1
McKoy 110 m gát: OL1
Kenteris 200 m: OL1, BV1, EB1
Pettigrew 400 m: OL1
Keita 400 m gát: OL3, VB1
Sepeng 800 m: OL2, VB2
Kaouch 1500 m: VB2
Vroemen 3000 m akadály: EB2
Baumann 5000 m: OL1, OL2
Vainio 10 000 m: OL3, EB1
Myricks távol: OL3, VB3
Brits rúd: VB2, VB3
Sotomayor magas: OL1, OL2, VB1, VB1, VB2, VB2
Dimitrov hármas: VB2, EB3
Fazekas diszkosz: OL1, EB1, VB2
Annus kalapács: OL1, EB1, VB2
Barnes súly: OL1, OL2, VB2, VB3
Horváth gerely: főisk. VB3
Johnson tízpróba: OL3

MARY DECKER

- Az oroszok már a spájzban vannak!

JAVIER SOROMAYOR

- Maguk kibírnák nélküle ezen a szigeten?

NŐK

Marion Jones 100 m: OL1, OL1, OL1, OL3, VB1, VB1, VB1
Tanu 200 m: OL2, VB2, VB3, EB1, EB3
Breuer 400 m: OL3, VB1, VB2, VB2, VB3, VB3
Engquist 100 m gát: OL1, VB1, VB1, VB3
Glover 400 m gát: VB2
Ceplak 800 m: OL3, EB1
Tomasova 1500 m: OL2, VB1, VB1, EB1
Decker 3000 m: VB1, VB1
Jegorova 5000 m: VB1, VB2
Bikova magas: OL3, VB1, VB2
Ajunwa távol: OL1, VB2
Kravec hármas: OL1, OL2, VB1
Buschbaum rúd: EB3, EB3
Pisalnyikova diszkosz: VB2, EB1
Korzsanyenko súly: OL1, VB1
Verouli gerely: VB3, EB1
Liszenko kalapács: OL1, VB3, EB1
Nyikityina ötpróba: EB1
Belova hétpróba: OL2, VB3

YVONNE BUSCHBAUM

- Köszi, de holnaptól inkább férfi leszek!

CARL LEWIS

- Én sosem doppingoltam, de újabban egyre furcsább cipők
tetszenek nekem!