Narancsleves

Selmeczi Tibor
2014. 12. 10. · Hócipő 2014/25
A hidegben jólesik egy tányér forró leves, de ne ragadjunk le a közhelyeknél, nézzük meg, miket ehetünk még télvíz idején. És hogy ne csak az elszakított nemzetrészek fogásai szerepeljenek étlapunkon, érdemes elkészítenünk valami nagyon is hazai ételt. Köztudott, hogy a magyar tél jellegzetes gyümölcse a narancs. De ne politizáljunk! Úgyhogy receptemben nem fogjuk kifacsarni, összenyomkodni, csupán apró darabjaira szedjük, akár egy RTL Híradó.

Narancsleves

Hozzávalók:
• 1-2 narancs gerezdekre bontva
• 3-4 mandarin ugyancsak gerezdenként
• rostos narancslé akár egy liternyi is
• 10 dkg datolya, kimagozva és finomra aprítva
• koriander (őrölt), méz
• pisztácia vagy kesudió (ezeket apróra vágjuk, mozsarazzuk)
• mentalevél

A narancsgerezdeket félbe vagy negyedbe vágjuk (nagyságtól függően), majd a mandaringerezdekkel összekeverjük. Ráöntjük a narancslevet, beleszórjuk a datolyát, koriandert, összekeverjük, mézet csurgatunk rá. Tálaláskor szórjuk rá a tört magokat, és ekkor díszítjük csak a mentalevéllel.



Egy másik, ugyancsak hideg verzió az úgynevezett

Joghurtos narancsleves

Hozzávalók:
• Egy nagy pohár kb. 4 és fél deci joghurt
• 3-4 narancs
• fél liter narancslé
• vaníliás cukor
• kevéske porcukor

Ebben a változatban kifacsarjuk a narancsokat, úgy keverjük össze a többi összetevővel. Végül turmixgépben felhabosítjuk. Rosszabb helyeken (nem paleo) tejszínhabot is tesznek rá. Megjegyzem, néhányan az először ismertetett, általam igen kedvelt narancslevesre is szoktak tenni habot, amit ezúton visszautasítok, kikérem magamnak, és a teljes diszkréciójukat kérem!