Napelem

Bakács Tibor Settenkedő
2015. 01. 21. · Hócipő 2015/02
Habony látta meg először a Napot.

Mindenki azon vitatkozott, honnan lehetne még egy kis mannát szerezni, mire ő felmutatott az izzó korongra. Sol victus – kiáltotta, és a társaságban mindenki lefagyott. Árpi egy zseni, tudtuk róla, mégis, a szituáció emlékeztetett arra, amikor az alma lepottyan Sir Newton előtt, és ő szellemileg rámozdult.

Fantasztikus pillanat volt. Felcsút, kert, stadion, mangalicatelep bukolikus hangja, gyönge szél, ami belekap bolondosan Árpi hajába, de ő évődve folytatja.
– Na, rezsiharcoskáim, fogjátok az adást? Honnan a pénz?
– Mondjad már!
– Hát az energiából. A pénz energia, az energia pénz, de hiába mondom, mindig elfelejtitek.
– Kapcsoljuk ki a gravitációt? – kérdezte a kertben egy idősebb bácsi, de senki nem figyelt rá, csak a pénzére.
– Találós kérdés, aki jól válaszol, kap egy Rolexet a kutyámtól. Melyik az az energiaforrás, aminek még nem csökkentettük a rezsijét?

Matolcsy törte a fejét, Varga magába merült, csak Lőrinc volt izgatott, mert tudta, hogy ő nem tudja a választ. Habony felnevetett, majd kis terpeszben felmutatott a Napra, amely szokásához híven most is jól látszott. Persze hogy azért nem vette észre senki, csak a vezér tanácsadója, aki éppen visszatette a használt papír zsebkendőt a Vuitonjába, mert tüsszögnie kellett az erős sugaraktól. Nevetett, tüsszögött, soha nem felejtem el.

Valóban, a Nap adókerülő magatartására eddig még senki nem gondolt, de innentől mindenkinek beugrott valami használható ötlet. Napelemadó! A Vezérnek azért tetszett, mert a gazdagokon csattan az ostor. Ahogy öregszik, egyre jobban fél azoktól, akiknek nincs. Egyre többen vannak, az utcán mozognak, kiabálnak. A gazdagok gyávák, és ha már annyira hülye volt valaki, hogy messziről látszik a házán, hogy lopja az energiát, fizessen az államnak. Nekik sincs ingyen a Lizi.

A napelemes adóban az a jó, hogy nehéz elkerülni. Nem viheted a pincébe, hogy ott a sufniban összehozz egy kis mellékest. És ha már megvetted azt a szart, akkor nem fogod bukni az egész rezsiharcot emiatt. Szalad a pénze után a paraszt... de hiába, az nálunk, a felcsúti Szilícium-völgyben landol. Habony aranyat ér. Ha jól tudom, a Napban is az van. A fiúk meg abszolút rajta vannak a hullámhosszon, pedig ötleteléskor szigorúan tilos a kokain.

Amikor valaki megjegyezte, hogy az Illés Zoli majd biztosan szötyögni fog, mindenki a hasát fogta röhögésében. Onnantól, hogy a Nap megadóztatása a belső ellenség haragjától lesz kísérve, mindenki felengedett, apró tréfák röpködtek, meg Gyurcsány, de való igaz, onnantól már soha nem gondoltak bele az ötletükbe. A pénz sokkal izgatóbb volt, mint az a bűnös gondolat, hogy az Isten által nyújtott ingyenes energiát adó formájában nem forintosítunk családi vállalkozásban! A kozmológia nem ismeri a galaktikus bűnözést, de az embert igen.

Ezért a Nap megharagudott rájuk, de ezt ők akkor még nem tudták, sőt, azt hitték magukról, hogy ők az isteni csávók, zsírkirályok. Ott álltak a kertben, nézték a Napot, és Pataky Attilát hallgattak hozzá.

A napelemadó mégis uralkodásuk és bukásuk szimbólumává vált. A Nap hihetetlen közönnyel nézte végig a felcsútiak földi pályafutásának kanyarjait, és a pénzcsörgés ellenére is ingyenesen biztosította tovább a Föld energiakészletét. Persze hogy Isten egy marék hülye miatt nem vonul ki Magyarország területéről, mert ő nem multi, csak isten. De őszintén mondom, Xerxész sem ment sokra, amikor büntetésből megkorbácsoltatta a tengert. Persze hol van Xerxész Habonytól?!

Ebben az időben, amikor a Napról döntöttek, éppen tél volt, de nem a Shakespeare-i boszorkányos, hanem napsütötte svájci, apropó, elment már a futár a kis táskával?

Majd nyáron élesedik be a pénztárgép, addigra majd Tompika összehoz egy nemzeti egyeztetést Nap-ügyben, lesz majd napos tiszt, aki jelent, hogy az elem az része-e az egésznek? Értitek, magyarok: nap + elem, vagyis gazdaságban hozzáadott érték, az elem termék, ami adóköteles, vagyis van kérdés, nincs kérdés, köszönöm.

Tehát mindegy, hogy elemes nap, vagy napelemes ház, az adómozzanat jogos, ahogyan Habony fürtjeiben is a szél kapkodása. Apropó szél! Nem is rossz ötlet, Virág elvtárs.

Majd lesznek konzervatív polgáriasult bölcsek, akik rámutatnak, hogy nem volt szerencsés bevezetni sem az internetadót, sem a nap­adót, de akkor már senkit nem fog érdekelni a hogyan történt, mindenki a romokat takarítja, meg a saját házát, hazáját. A Nap meg konokul süt ártatlanra, bűnösre egyaránt. Ezt sokan félreértik.