Meglepetések évadján

Kéri László
2015. 07. 22. · Hócipő 2015/15
Sokéves tapasztalataiból a Vezér azt szűrte le, hogy az a legfontosabb, leghatékonyabb és legeredményesebb politika, ha az ember állandóan meglepetéseket szerez. Az ellenfeleinek. A híveinek. A barátainak, az ellenségeinek, az ismeretleneknek, egyszóval mindenkinek. A legnagyobb meglepetést pedig a legváratlanabb döntésekkel lehet okozni. Az újabb, elsöprő erejű választási győzelmekkel végre eljött az Ő Ideje. Most, hogy a gondosan megválogatott, megnevelt és megfegyelmezett kormányzati apparátus bármilyen ötletét azonnal végrehajtja, a legszebb, leghihetetlenebb álmai megvalósulásának sem lehet komolyabb akadálya.

Egy vasárnap – amikor bosszúsan kellett látnia, hogy a kedvenc sportágának mily kevés néző hódol – például azt találta ki, hogy az lenne a legjobb, ha ezen a napon az embereknek semmi más lehetőségük nem lenne, csak meccsre járni. Estére kész is volt a döntés: vasárnap legyen minden zárva, csak a stadionok lehetnek nyitva. Valami figyelmetlenség folytán azonban a parlamentbe már úgy jutott el a javaslat, hogy éppen vasárnap legyen az egyetlen szabad nap, s a hét többi napján pedig legyen minden zárva. Ment minden így is, mint a karikacsapás. Hűséges frakcióvezetője, találékony szóvivője reggeltől estig ontotta a jobbnál jobb magyarázatokat, ezért nem meglepő, ha egy hónappal később rá sem lehetett ismerni az országra. Egész héten kihalt volt minden, lehúzott rolók, becsukott ajtók és ablakok mögött szendergett az ország. Ám vasárnap… Az ember nem hitt a szemének, soha nem gondoltuk volna, hogy mi, magyarok, ilyen sokan vagyunk… Minden elképzelhető helyen olyan leírhatatlan zsúfoltság uralkodott, hogy még érvelni sem kellett, mert mindenki láthatta: Megvalósult a Nagy Nemzeti Egység álma, mindenki egyszerre, együtt és egy helyen vásárolhatott. (A KSH is nem kis büszkeséggel jelenthette, hogy a választások óta megtízszereződött a vasárnapi kereskedelmi forgalom. Megint lepipáltuk Európát.)

Következő ötlete már kissé bonyolultabb kivitelezést igényelt. A korábbi években bármi is épült az országban, azt mindig a Vezér Elsőszámú Barátja építette, most azonban mindezt megelégelte, és megparancsolta, hogy ezután csak mások építhetnek. A túlbuzgó apparátus a nagy sietség miatt ezt a döntést is félreértette, és úgy adták tovább a parancsot, hogy először is mindent gyorsan le kell bontatni, amit az Elsőszámú Barát épített. Nosza, lett is országszerte sürgés-forgás, heteken belül ki sem látszottunk a végeláthatatlan bontási munkálatokból. Hidak, utak, köz­épületek, felüljárók tömegét kellett eltüntetni, sőt, még némely stadiont is, de ahol fát vágnak, ott a forgács is hull – vigasztalt a Vezér szóvivője. (Apró gondot az okozott, hogy így nem maradt senki sem, aki újat tudott volna építeni. Budapest népe volt az egyetlen, akik nem lepődtek meg, ők már évek óta ilyen állapotok között éltek.)

Tavaszi, újabb nagy ötletével azonban nemzetközi figyelmet is sikerült kivívnia. Kerítsük körbe az országot! Először kolbászra gondolt, mert annak elkészítésében igen nagy rutinja volt, ám hamar kiderült, száz év alatt sem lehetséges ennyi húsárut előállítani. Így azután szabad kezet adott a helyi erőknek: minden önkormányzat oldja meg a feladatot a maga területén úgy, ahogyan tudja. A helyi vezetők már rutinos tolvajok voltak, ezért valamennyi polgármester először is a maga háza, telke, birtoka körülkerítését rendelte el. S tették ezt mindenütt azzal, amit éppen helyben találtak. Egy éven belül az ország a jelen világ legegzotikusabb és turisztikailag legvonzóbb helyévé vált. Csodájára jártak annak, hogy az egyik településen csokoládéval, a másikon kukoricával, a harmadikon repülőgépekkel, a negyediken meg stadionokkal volt körülvéve a város. Ahány város, annyiféle megoldás. (Hazánk az elképzelhető legplurálisabb rendszer! – hirdették országszerte nem kis büszkeséggel az állami plakátok.)

Legutolsó ötletével azonban a Vezér váratlanul nagy vihart kavart. Eredetileg arra gondolt, hogy merő fegyelmezési okokból nem ártana visszaállítani a halálbüntetést, ám a túlteljesíteni igyekvő apparátus megint eltúlozta a végrehajtást. Számos helyen úgy értelmezték, mintha ezután mindenféle vétségért kivégzés járna. Először is az éppen börtönben lévőket végezték ki. Megkönnyebbülve, mert már amúgy is elegük volt a börtönök zsúfoltsága miatti állandó panaszkodásokból. A példastatuálás ereje ezután az egyéb rendbontók irányába fordult, és tömegével kezdtek kivégezni mindenkit, akivel az elmúlt időkben bármiféle gond merült fel. A Vezér is érezte, hogy e legutóbbi javaslatával kissé túllőtt a célon, ezért elővette régi kedvencét, a lakossággal történő levelező konzultációt. Meg is kérdezte valamennyi életben maradott honfitársát: egyetértenének-e azzal, hogy kedvenc faluja olimpiát rendezzen? Egyetértenének-e azzal, hogy e leendő olimpia műsorába fel kell vetetni a kerítésépítést is mint ősi nemzeti sportágat? És egyetértenének-e azzal, hogy ismét három tenger mossa e kitűnő falu határait, vagy legalábbis az ő házáét?

A kérdések a lakosság többsége számára roppantul súlyos dilemmákat jelentettek, ezért a megfontolt válaszadásra a szokásosnál is hosszabb gondolkodási időt kapott a nép. Éltek is vele. Az őszi határidőre már mindenki az új lakóhe­lyéről küldte vissza a kérdőíveket. Külföldről. Az új országából, mert időközben elvándorolt mindenki. A parlamentben is csak a hatos fogat tagjai maradtak, ők meg tanácstalanul nézegették egymás, valamint a Vezér gondterhelt arcát, és gondterhelten kérdezgették: Mi legyen a következő meglepetés?