Negyvenkettő

Nékám Petra
2008. 09. 25.
Nemrég elindult a világ (és talán a galaxis) legbaróbb részecskegyorsítója, amitől több, fontos kérdésre is választ remél a Föld okosabbik része, azaz egy százezreléke. Másoknak teljesen mindegy, hogy a bozonokat eszik-e vagy isszák, megint mások pedig már régen tudják, hogy a válasz úgyis 42 lesz. De vannak, akik aggódva figyelik, hogy mikor nyeli el szép, régi világunkat a bazi nagy fekete lyuk. Nékám Petra egy aggodalmaskodót kapott tollvégre.

Hócipő: Kedves Aggodalmas úr, mégis mi a problémája?

Aggodalmas úr: Hát először is az a bajom, hogy miért pont a fizikát kell támogatni? Jó tudom, nagyon jó a PR-juk, mert most arról beszélnek, hogy mindennek a fizika az alapja, na de kérem, kérdezzenek meg nyugodtan egy matematikust, az azt fogja mondani, hogy mindennek a matematika az alapja. Csak mondjuk nehezebb egy húszemeletes abacusra pénzt kérni.

Hócipő: Ebben persze van valami.

Aggodalmas úr: De most komolyan nem értem, azért kellett egy több kilométer hosszú alagutat felhúzni, hogy megtaláljanak valamit, ami egyrészt olyan kicsi, hogy a nagyanyám 20 dioptriás szemüvegével sem lehetne meglátni, másrészt lehet, hogy nem is létezik? Akkor pedig addig nézegethetik, míg a szemük vagy a monitoruk ki nem ég.

Hócipő: Igen, ennek is meg van a kockázata.

Aggodalmas úr: Na meg most mire mennének vele egyébként is, ha megtalálnák? Múzeumba nem lehetne kiállítani, még egy Ősrobbanást meg ki szeretne? Az kellene, hogy újrakezdődjön az evolúciós miskulanica és egyszer csak azon kapjuk magunkat, hogy dinoszauruszok rohangálnak a körúton. Így is alig lehet közlekedni.

Hócipő: Akkor ön mire költötte volna a pénzt?

Aggodalmas úr: Szerintem jobban örültek volna neki a svájciak is, ha mondjuk ez bazi nagy óriáskereket csinálnak helyette. Mondjuk, ha kiásnák, akkor lehet, hogy még meg lehetne csinálni. Ha felemelik. Egyébként ezzel is problémám van...

Hócipő: Mármint konkrétan mivel?

Aggodalmas úr: Hát, hogy miért kellett elásni a föld alá? Talán titkolnak valamit?

Hócipő: Mire gondol?

Aggodalmas úr: Csinálnak valami disznóságot. Például azt a nagy fekete lyukat, ami majd beszippantja a világot és akkor annyi nekünk. Sosem fogom megtudni, hogy mi lesz a Barátok közt vége...

Hócipő: Na de azzal a tudósok is rosszul járnak...

Aggodalmas úr: Dehogy járnak! Van nekik béta-tervük, elrontják itt a dolgokat, aztán húznak át egy másik dimenzióba, mi meg ülhetünk majd itt a sötétben.