Krisztus katonái

Bakács Tibor Settenkedő
2015. 12. 09. · Hócipő 2015/25
2015-ben végre egymásra talált a katolikus klérus és a KDNP. Lehetne ez evangélium is, de nem az, mert nincs benne semmi jó hír. Írhattam volna a katolikus egyházat is, de az nem lenne pontos, mert a Kádár-rendszerben a hívők között sokan nem voltak besúgók, ahogy a főpapok között is volt kivétel. Ám ebben az évben mindenkinek színt kellett vallania saját ura előtt, attól függően, hogy Orbán Viktornak vagy Jézus Krisztusnak hívják.

A nemzeti katolikusok ebben az évben sokkal jobban teljesítettek, aminek majdnem az lett a vége, hogy a magyar püspökök majdnem kitagadták a római pápát. Először Erdő Péter figyelmeztette a hívőket, hogy aki egyet is befogad a menekültek közül, az nem Krisztus parancsát teljesíti, hanem a btk. szerint bűncselekményt követ el. Majd jött egy kis rigó, aki oly szépen dalolt, majd elhánytam magamat tőle. Rigó mondja Ferencnek, hogy nagy a feje. Közölte a szeged-csanádi püspök, hogy a háborús menekülteket azért nem kell támogatni, mert tele vannak dohánnyal, különben is szemetelnek. Ezt a szép, tiszta hazát, amiről fogalma sincs Ferenc pápának, hisz Buenos Aires volt püspöke nem tudhatja, milyen túlélni egy diktatúrát, ahogy menekülteket sem látott soha, csak tévében. Igaz, első útja Lampedusába vezetett, de biztosan kúrálni ment oda magát a tengeri levegő miatt. A pápa beteg. Ő maga mondta, de a magyar klérus azért imádkozik, hogy tényleg igaz legyen.

Hadd legyek őszinte, megszoktam már, hogy egyházam főpapjai szembeköpik Krisztust. Veszprémben is a pap jelentette fel családunkat, hogy apám hittanra járat, ahogy Romániában is az a nagyszalontai pap dobott fel minket a securitáténak, akinek vittük a segélycsomagot. Sokáig haragudtam is apámra, miért állt szóba hercegprimásokkal (Paskai, Lékai), holott tudtuk róluk, hogy besúgók. Ekkor alakult ki bennem, hogy római katolikus vagyok, nem budapesti.

A szívem mélyén mégis sajnálom őket, mert ha hittek is valaha Istenben, akkor lesz (volt) nekik egy súlyos találkozásuk egy tisztázó beszélgetésen, ahol nem tudom, mit fognak hazudni korábbról és 2015-ről a Teremtőnek? A magánvéleményük a témáról nem biztos, hogy megmenti őket.

A KDNP teremtője, Orbán Viktor viszont olyan Szentháromság, amivel nem lehet betelni. Példa rá Semjén Zsolt, aki ha találkozik (epifánia) megváltójával, áhítat ül ki rózsás orcájára. Ha nő lenne, azt írnám, méhében felujjong a gyermek. De micsoda szerencse, hogy férfi, így szülés helyett vadászhat kedvére. Vasárnap a legalkalmasabb erre, a mise után, teli pocival mindig jobban esik venni a szalonka vérét. Semjén doktor és díjazott publicista nemcsak személyes példát mutat a sportszerű ölésben, de tudományosan is az egyik legképzettebb elme, ha Hoffmann Rózsát nem számítjuk. Régóta túllépett már a darvinizmuson, az evolúción, így nem csoda, hogy egyetlen ötletével forradalmasította a magyar vadásztársadalmat. A foglyok kiváltása a török idők óta hagyomány egyházunkban, így nem csoda, hanem keresztény politikai bravúr, hogy ma már a gyöngytyúk is vadászható, mint vadon élő állat.

Nekem az benne a legszimpatikusabb, hogy mindig jól öltözött, papi civilben jár, mert a reverendát belül viseli. Csak idő kérdése, hogy feje körül a glória piros-fehér-zöld legyen, ami egyedülálló a lovas szentek között. Abban bízom, minket boldogítva hosszú életet él majd közöttünk, bár Hamvas Béla vagy II. János Pál pápa szerint mindig gyanús, ha valakit nem hagy meghalni az Isten idejekorán.

Az én kedvencem mégis Harrach Péter. Érzem róla, hogy Krisztus katonája, de nem azért, mert a képviselői fizetések csökkentése kivételével mindent megszavaz, amit eléje tesznek a gazdái. Van tartása, hozzá arca, ami még annál is súlyosabb. Mindig felülről pillant lefelé az emberre, ami nincs összefüggésben a magasságával. Különösen jó megfigyelő emiatt. Én is észrevettem, hogy Bence fiam nem eszi meg a babfőzeléket, és azért, mert nem éhes. Ha jó apa lennék, és hagynám valóban három napig éhezni, tutira bekanalazná az egészet, a cupákokkal együtt. A gyerekek már ilyenek, akkor sem éheznek, ha éhesek. Persze ilyen szintű dialektikára csak azok képesek, akik túlléptek e mai kocsmán, és képesek az unortodox gondolkodásra. Az ellenzéki gyermekéhezés bolsevista trükk, a cigányok meg gazdasági menekültek Pakisztánból, még ha sok száz évvel ezelőtt jöttek is ide. Hűségénél csak a lojalitása erősebb.

Amitől kicsit szomorú vagyok, hogy az egyik legsnájdigabb képviselőjük, Pálffy István elhagy minket. Kiváló szónok, a gasztronómia és a borkultúra mestere, Dublinba megy követnek. Nem lesz az könnyű kenyér, hisz az írek nem isszák a szőlő levét, árpa- és malátalébe fojtják a fájdalmukat. De érzem, Pistában még rengeteg a lehetőség, azon túl, hogy rendezi a magyarok és az írek közötti ősi ellenségeskedést, még a whiskyt is megszeretheti.

Még valami személyeset. Családom, kivételemmel, mind a KDNP tagjai. Valaha a Magyar Nemzetet olvasták, de egy gecizős napon hirtelen átváltottak a Magyar Időkre. Mindig tudják, mi a helyes ilyen zavaros időkben. Én, sajnos, ideológiailag képzetlen vagyok, de azért szeretnek még mindig. Csak nehogy bajuk legyen ebből is.