Nem értem - 2004/05

Farkasházy Tivadar
2004. 03. 03. · Hócipő 2004/05
NEVELETLEN ALAK
Azért Áder mondott egy jót is, amikor végső érvként kijelentette, hogy az M5-ös visszavásárlása a Hírtévé nézőinek 95%-a szerint nem volt tiszta üzlet, mire kitört a nevetés, Medgyessy pedig a fejéhez kapott, mintegy elismerve, hogy ez egy elsőrangú poén, mondhatni Prima Primissima.

VESZTŐHELY
Az MSZP többször is módosítva EU-listáját, a 24-ből 23-at eldöntött, csupán a 18. induló nincs megnevezve. Mivel Kovács és Horn vissza fog lépni, ez lényegében a 16. hely, azaz kétharmados győzelem kell hozzá, amit a vágyálmok birodalmában is elég rosszul jegyeznek manapság. Megnyugtatásul azért odaírták: a cigánytagozat helye. Csak nem azért, hogy több roma már ne utazzon Strasbourgba?

Azért ne a kőszegi MSZP-szervezet jelöljön, ahol néhány vállalkozó pozíciót akart szerezni, ezért az ehhez szükséges szavazások megkönnyítése érdekében pár hét alatt megtízszerezték a tagok számát, állítólag mindenkinek egy ezrest fizettek a belépésért, amit egyesek rosszindulatúan korrupciónak állítanak be, pedig tulajdonképpen csak fordított tagdíjfizetés.

NAGY ÍVŰ
Orbán először mosolyogva közölte, hogy gondolkodnak Medgyessy érdekes javaslatain. Majd sajnálattal értesítette, hogy Athénben lesz, így nem tud elmenni a négy pártelnök megbeszélésére. A másodikra meg azt üzente, hogy sajnos megint nem tud eljönni, mert nem lesz Athénben.

ÖKÖR
Nézegetem az aláírást, 1994. május 2-án, a választások előtt hat nappal biggyesztette a Kéményseprő Vállalat egykori megasztárja, Schamschula az M5-ös koncessziós szerződése alá. Ennek alapján 10 évig más nem építhet utat arra, és 25 évig nem üzemeltetheti. Továbbá az állam fizeti a különbséget, ha nem elég nagy a forgalom. Évekig képtelenek voltak a szocik ezt kommunikálni, a köztudatba úgy vonult be, hogy ők szerződtek először a nemzetközi konzorciummal, akiknél előnyösebb papírja tán csak Bodnárnak volt. Ő állítólag 200 milliót kap a Futballduó négy percentjéért, továbbá az idők végezetéig nézegethetjük a meccsek előtt a Szaknévsort. Az ilyen szerződéseket aláírók valahogy folyton feledésbe merülnek, a levét meg mindig mi isszuk. 88. perc, cserét intenek, a pálya legtávolabbi pontjáról valaki csigalassúsággal elindul, hogy elrontsa az egész meccset.

BAGOLY MONDJA
Kövér szerint Gyurcsánytól nem várható el az MSZP megújítása, mert betonkemény kommunista klánba nősült be. Lehet, de azért nem ártott volna előbb egyeztetnie Stumpffal, vagy Kövér igen közeli pápai rokonával, aki a hetvenes években az egyik akkori pártnál titkárkodott. Az autópályák dolomitos beszállítói óta én amúgy is hagynám a rokonságok emlegetését, ráadásul itt ez a 18 milliós írói honorárium Orbánnak a Magyar Egyetemi Kiadótól, amelynek három tulajdonosa Kövér László testvére, Várhegyi Attila felesége és Schmidt Mária. Akinek a milliárdos férje elég előkelő helyen szerepel a leggazdagabb magyarok listáján. Szóval ki, hova?

13+1
Bizonyára nagy vita lehetett hármójuk között, hogy a 18 milliós jogdíjat milyen arányban osszák szét, hiszen a kötet beszédeit vélhetően sokan hozták össze, de a volt kormányfő idei országértékelése meggyőzte őket, s a 13. anekdota után egyikük felkiáltott:
- Még egy ilyen adomát, és a Viktornak adom át!
Amúgy a választások óta tartott parlamenti beszédeit és hozzászólásait sem ártana kötetbe gyűjteni. Kíváncsi vagyok, ki és mikor találja meg az elsőt.

EGYKULCSOS JATT
Draskovics szerint néhány kilót le kell adnunk. Ez nem újság, már egy vállalkozó barátom is mesélte, hogy ha állami megrendelést akar kapni, akkor előtte néhány kilót le kell adnia.

AZ ELVETETT MAG
Somló Tamás máris nekilátott megvalósítani Medgyessy átképzési programját, és Deutsch Tomit is alaposan lepipálva ötvenhat évesen átvette jogi oklevelét. Mint mondotta, zenész kollégáinak többsége egyéni vállalkozó, munkával töltött éveiket nem veszik figyelembe nyugdíjuk mértékének kiszabásánál, ezért akarta így idősebb éveit bebiztosítani. Tamás kezdetben zenebohóc volt, vagyis arra számít, hogy ha valaki elszedi tőle a gitárját, akkor a friss diplomát mosolyogva kirántja a zsebéből:
- Van másik!

PÉNZ AZ ABLAKBAN
Az egykori keletnémet állampárt eltűnt pénze utáni kutatás a feladata egy német-magyar kormánybizottságnak, amely felállításáról Schröder és Medgyessy döntött. Elképzelem, amint egyikük a Magyar Nemzeti Bankban felkiált:
- Főnök, van egy jó és egy rossz hírem.
- Melyik a jó?
- Megtaláltam az eltűnt milliárdokat.
- És a rossz?
- Keletnémet márkában!

APEH
Egy APEH-ellenőrtől hallottam, hogy az egyik vállalkozás a Parlament harmadik emeletére volt bejegyezve, ezért annak rendje-módja szerint kimentek, a kormányőrök felszóltak, majd az illetékesek leszóltak.
- Sajnos, felsőbb utasításra nem engedhetjük be önöket.
- A mentelmi jog miatt?
- Nem, nincsen harmadik emelet.

MTV HÍRADÓ
Dévényi új délelőtti szolgáltatóműsorának címe: Tibi bácsi elintézi. Referenciaként bizonyára számításba jött, amikor másfél éve, pár nap alatt elintézte, hogyan ne legyen államtitkár a gyerekminisztériumban.
Régebben már ment egy ilyen műsor az éjszakában, az volt a címe: Szeva bácsi elintézi.
Egy másik hír szerint Árpa Attila nem lehet tévéelnök, mert nem magyar állampolgár. Micsoda csapás, ráadásul Mattháus is kiesik. Akkor már csak Szenes Andiban reménykedhetünk.

FANTOMKÉP
Bácskai dandártábornok és Tóth tárca nélküli miniszter megy az utcán, aztán sétál a bíróság folyosóján, majd átmenve Rippl-Rónaiba, odabenn mindkettő megszólal. Majd az inzert közli, a tárgyalóteremben nem lehet úgy mutatni őket, hogy felismerhetők legyenek. Nehogy kitaláljuk, kicsodák.

HIÁBA FUTSZ, HIÁBA MENEKÜLSZ
Nem hittem volna, hogy Király B. Izabella pár év alatt tizenkilencszer megjárja Irakot. Csak nem miatta bújt Szaddám abba a rémes lyukba? Hátha tizenkilencre alsót húz.

BÜNTETŐ
A ciprusi döntőben Mattháus is megpróbált a románok ellen 0:1-nél, lehozva a centerhalf Dragonert, és beküldve a kínai gólvágót, Kenneseit, 0:3-lett belőle. Az ostoba, és ha kiegyenlítünk? Következtek volna a tizenegyesrúgások!

AZ ÉLET VIZE
A párizsi ásványvíz világkiállításon 600 ezer vetélytársát potenciálisan megelőzve, a Szentkirályi ásványvizet választották a világ legjobb vizévé. Magyar sors, éppen most készültek tönkremenni.

FIGYELMEZTETÉS
Nem dohányzom, nem vádolhat tehát senki elfogultsággal, de most, hogy megint emelték az árát, lassan azt is rá lehetne írni nagy betűkkel az oldalára: Aki dohányzik, az éhen hal.

R-GÁRDA
Nyilvánosságra hozták, hogy a miniszterek fizetésük megemelt részét mely alapítványoknak utalták át. Mire Révész Máriusz, a Fidesz szóvivője kijelentette, nem túl elegáns, hogy felemelik a miniszteri és államtitkári fizetéseket, majd a miniszterelnök és a kormánya jótékonykodni kezd, arra számítva, hogy mindez úgyis megtérül a kampány során.

Akkor nézzük a variációkat:

1. Nem emelik meg a fizetésüket, emiatt köztisztviselők ezreinek a jövedelme is változatlan marad, hiszen a mindenkori miniszteri és államtitkári fizetések bizonyos arányához kötötték őket. R. Máriusz máris ugrik.

2. Nem emelik meg a fizetésüket, egyidejűleg új köztisztviselői bértáblázatot készítenek, ezentúl a minisztériumi főosztályvezetők fizetéséhez kötve, akik pár év múlva papíron is többet keresnek, mint a miniszterek. R. Róbert máris ugrik.

3. Megemelik a fizetésüket, hogy maradhasson a rendszer, oda is ígérik az emelést különböző jótékonysági alapítványoknak, de nem hozzák nyilvánosságra az átutalás tényleges megtörténtét. R. Antal máris ugrik.

4. Megemelik, odaígérik, átutalják, nyilvánosságra hozzák, R. Máriusz máris ugrik.

VILÁGVÁROS
Egy hónapja írtam arról, hogy Budapest az a hely, ahol a magyar női kézilabda-bajnokságban játszó Hypo Niederösterreich menedzsere, Gunnar Prokop a Fáy utcában a hátsó felét mutogatja a Vasas szurkolóinak, akik erre leköpik, mire az illető a bécsi csapat két játékosával, a román Spiridonnal, valamint az ukrán Sinkarenkóval felmászik a tribünre, és egy műanyag flakonnal ütlegelni kezdi az őt leghangosabban szidalmazót, aki történetesen egy magyar játékvezető. S ahol egy M. Giorgo Richard nevű ifjú becukorkázva izraeli zászlót éget a Biblia közben egy kereszténypárti gyűlésen, amelyért egy szerb-montenegrói állampolgárságú vajdasági magyar szalad haza az albérletébe.

Azóta egy angol nyelvtanfolyamra érkező azerbajdzsáni hallgató a Zrínyi Miklós Katonai Egyetemen egy akciós baltával a származása miatt feltrancsírozza örmény iskolatársát. Egy belga-magyar vegyesvállalat szerb igazgatója pedig megver két cseh rendőrt, amiért a sztrádamatricáját kérik tőle, s akik előtte megbilincselték, majd a cseh-szlovák, szlovák-magyar határ áttörése után egy fél bilinccsel a kezén, kikéri a megszokott szobáját egy Kálvin téri luxusszállodában, összetört kocsiját pedig árulni kezdi a bárban, mire a pincérek többször is hiába telefonálnak a yardra, hogy most már hagyják abba a helikopteres üldözést, inkább jöjjenek ki érte.
Lapzártakor egy ukrán áll a határon, egy liter uránnal.

EURÓPA HŐSEI
16 oldalas, nagy ívű mellékletében a Demokrata a Nemzeti Számonkérő Szék karhatalmi századának egykori csendőr őrmesterét, az Amerikából kiutasított vitéz Szendi Józsefet is idézi:
A munkánk megszaporodott, és alig volt nap, hogy valahol lefogásokat ne kellett volna végezni. Az úgynevezett Békepárt tagjait Bajcsy-Zsilinszky Endrével az élen, nem kevésbé a munkaszolgálatból megszökött zsidók elfogását, akik a Hungarista Párt hamisított igazolványával követtek el gyilkosságokat.

Néhány sorral odébb Göncz Árpád sorolódik az ellenség közé, a szerencsétlen magyar kiskatonák mellett pedig nácik és nyilasok is Szondi Györgyhöz és Zrínyi Miklóshoz hasonlíttatnak és így tovább egy egész íven keresztül, de már e három bekezdés miatt se állhatna szóba a lapot jegyző főszerkesztővel Orbán Viktor és pártja, ehelyett Bencsik András már médiatréningeket is tart nekik. Addig a pártelnök fuvolázhat, amennyit akar, hallottuk már a TF előtt tubázni.

Betlen azért végre feltehette neki a kérdést, hogyan lehet hetente parolázni azokkal, akik ilyen cikkeket írnak vagy íratnak, mire Orbán közölte, hogy az ilyesmit aztán igazán a történészekre meg az újságírókra kell bízni, és éppen elég, hogy a gazdasági helyzet miatt bizonytalan a közélet, nem kellene még ezeket a témákat is beemelni oda. Világos, csak ajánlani az ilyen lapokat. Már úgy értem, Európán kívül.

ARANYCSAPAT
Azért az ötök közül Haeffler András tréningjére is kíváncsi lennék. A Vasárnapi Újság üdvöskéje a hetvenes évek végén a börtönújság munkatársa volt, ezért nem nagyon kellett attól tartania, hogy az olvasók lemondják a lapot. Utána a Rádió hétfői kívánságműsor levlapjait szortírozta, hogy kinek mikor játsszák el házassági évfordulójuk alkalmából a Gyöngyhalászt vagy a Homokórát, de erejét szemlátomást már az a feladat is meghaladta. Sikerre fel, egy nagy tehetséget nyomtak el a kommunisták!

BALCSAPOTT
Hiller ötlete remek, repesve várom a baloldali tévét, de továbbmennék. E lapban is gyakran hoztunk hirdetéseket a Magyar Fórumból és a Demokratából, hogy keresztény villanyszerelő várja a kuncsaftok jelentkezését, nemzeti érzelmű fodrász pedig házhoz jön. Ennek mintájára ideje közreadni a baloldali zöldségesek, a munkás származású brókerek és a szociáldemokrata irányultságú villanyóra-leolvasók listáját, mindenkit azért ne engedjünk be a lakásba.

VÍZÜGY
- Két perccel a vége előtt, 10:4-es állásnál lecserélt az edzőm, dúltam-fúltam magamban, majd az egyik társamat vontam kérdőre, a hozzáállása miatt. Hasznos feltehetően ezt akarta megtorolni, és elindult felém - pedig neki semmit sem mondtam -, majd kétszer lefejelt, és fojtogatni kezdett. Ütött is, de nem talált el, védekezni sem tudtam.

- Vargát azért cseréltem le, mert egy visszaúszásnál csinált egy felesleges szabálytalanságot. Amikor ezt el akartam neki magyarázni, csak annyit mondott: ki a faszomat érdekli. Később, amikor Babayt is lecseréltem, elkezdte őt fenyegetni, hogy kitöröm a nyakad, ha még egyszer ilyen passzt adsz. Odamentem hozzá, megragadtam, és azt mondtam neki, hagyja abba. Erre ő is megfogta a ruhámat, és a lendülettől átestünk a padon. Fogtuk egymás ruháját és a nyakát, de ennél több nem történt.


A fenti szavak a Szolnok egyik játékosától és edzőjétől származnak, ékes bizonyságul, hogy nemcsak négy csapat között nehéz az egyetértés, de egy között is. Aki akarja, értse Medgyessy közös listájára, vagy a mai MSZP belső ügyeire. Vagy a pólóra.

LEIDER JAKAB
Több mint egy éve tipródom, hogy beszámoljunk-e időnként a Sorstalanság forgatásáról, örökké félve valami blaszfémia elkövetésétől. Legutóbb ráadásul egy ÉS-glossza is alaposan elmarasztalt a Heti hetesben mondottak miatt, amiről meg voltam győződve, hogy ki fogják vágni, ezért a legutóbbi számban megváltoztattuk annak a képnek a szövegét, ahol a rendező a láger lakóit nézi merengve, s ezt írtuk alá: Európa ősei voltak. Ám a tördelő rossz gombot nyomott meg, s a korrektor se vette észre a cserét, így maradt az eredeti. Az ember a sajtóban sokaknak ki van szolgáltatva. Nem beszélve arról, ha most majd kapjuk a leveleket, hogy a Szentföld nem is Európa.

ELŐRETOLT HELYŐRSÉG
Ha az egyik kamikáze teherautójának nem sikerül helyet csinálnia a másodiknak, akkor amaz több száz kilónyi terhével a tábor közepén robban. Miközben mindenki esküszik arra, hogy Hilla teljesen biztonságos és jól védhető. Eger vára is annak bizonyult utólag, amit kétezer magyar vitéz védett a százszoros török túlerővel szemben. Ám az ország kellős közepén. Tudom, nemzetközi kötelezettség, ők is Boszniában, de akkor is teljesen abszurd, hogy azért kell utazni háromezer kilométert, hogy jól tudjuk védeni magunkat.

RÉMKÉP
Róth bácsi szeretné, ha végre kifizetnék ötméteres tablóját. Legalább húszmilliót kér, s mint mondotta, ha egy 60×80 centiset nemrég 80 millióért adtak el, akkor az övé milliárdokat is érhet. Érdekes felvetés, a Mona Lisa vagy egy Greco-apostol mint négyzetméterár. De igazából kitől várja? Draskovics nem valószínű, hogy mostanában ennyit kipenget az előző kormányért, a polgári körök egyelőre egy közös kunyhóról álmodoznak, Torgyán épphogy be tudta fejezni a Tállya utcai viskóját, Orbán 18 milliós szerzői honoráriumának is ezer helye lehet, hiszen jön az ötödik gyerek. Ha mind a 26 miniszter fizetne, akkor fejenként úgy nyolcvan rongyért összedobhatnák neki, nem beszélve arról, ha a két angyalka és a két koronaőr is beszáll, bár az egyik háttal áll. Így viszont az egész brigád elmondhatja magáról otthon, hogy rajta vagyok. Persze úgy is lehet, hogy a nagyobb fejek egy százast fizetnek, de Fónagy, Nógrádi és Rockenbauer, akiket csak utólag pingált rá a kisgazdák mögé, megúsznák egy ötvenessel.

Ha lenne egy csöpp esze a mostani koalíciónak, már rég gyűjtést indított volna a megvételére, hogy a 2006-os kampány során a Vérmezőn kiállítsák: emberek, ismét őket akarjátok?