K. Ábel

Ürmös Zsolt és Varga Ferenc József
2009. 05. 06. · Hócipő 2009/09
K. Ábel kisújszállási lakos felmászik a póznára, és levágja az odaillesztett kábelt, majd ugyanezt a műveletet más helyeken is megismétli. Nem gondol arra, hogy ezzel kárt, hiányt, késést, esetleg életveszélyes helyzetet okoz, sőt a saját biztonsága is hidegen hagyja. Azután képbe kerül az orgazda, aki megveszi tőle a cuccot. Őt meg aztán végképp nem érdekli semmi és senki. Lényeg, hogy sokan jól élnek a színesfémtolvajlásból, csak mi nem. Minket kihagynak, illetve nem egészen. Valakinek ugyanis a kárt is ki kell fizetnie...Eltűnt szobrok nyomában

Gémesi György tavaly nyáron javasolta, hogy legyen állami monopólium a színesfém-kereskedelem. A polgármester ezt azok után nyilatkozta, hogy Gödöllőn ellopták Teleki Pál bronz mellszobrát, és a város telefonpóznáiról is eltűnt három kilométernyi kábel. Teleki Pál mellett Thomas Mann Bécsi úti mellszobrából is csak a talapzat maradt a helyén. Szintén a tavalyi év elején a Gellért-hegyről Mahatma Gandhi, Bodhi Dharma és Assisi Szent Ferenc életnagyságú szobra tűnt el a Gondolkodók Parkjából. Antall József mellszobrát 2007. május elején vitték el először a Pestújhelyi térről. Bronzmását négy nappal később találta meg a rendőrség egy csepeli családi ház előtt. A szobrot a jóindulatú önkormányzat visszahelyezte talapzatára, ám azt a tolvajok 2007 novemberében immár végleg magukkal vitték. (forrás: www.rtf.hu)


Riport egy beszállítóval

- Van kedvenc költője? Esetleg politikusa?

- Sok híres embert szeretek. József Attila a kedvencem.

- Miért?

- Őt a legkönnyebb mozdítani mindig. De szeretem Teleki Pált, Antall Józsefet, de a Gellért-hegyi filozófusok is könnyű emberek.

- Miért nem vállalja az arcát? Fél, hogy lebukik?

- Nem, hanem mert állítólag nekem pléhpofám van, és nem akarom, hogy ellopják.

- Ön fémtolvajlásból él?

- Igen... be kell vallanom. De nem adom el, magamnak lopok.

- Na de minek ennyi?

- A szervezetemnek. Mondta az orvos, hogy vashiányom van.

- És hogyan dolgozik?

- Fogom, itten van a izé, a fogó, meg van fűrész is, meg mindenféle szerszámok, azt’ akkor amit látok, annak nekiesek, és rakom be a fémfüles szatyorba.

- A vason kívül milyen fémekre vadászik még?

- Mindenfélére, mert a gyerekem szereti a metálzenét, azt’ viszek neki. Meg otthon a tesókkal rezesbandát alapítottunk, de volt hogy már vittem nemesfémet is.

- Aranyat? Vagy ezüstöt?

- Nem. A nemesfém az, amire a Pali mindig nemet mond. „Ez igen, ez nem, ez nem...”

- Ki az a Pali? Orgazda?

- Az. Orrgazda. Egy igazi fémember. Nagy, vörös orra van, mint a réz, érces a hangja, és acélos az észjárása.
Felkerestük Palit, a színesfém-felvásárlót is:

- Látom, van mindenféle fém.

- Ja. Van sokféle forma, szín, méret, és még íz is.

- Jó, beszéljünk komolyan. Meg szokta kérdezni, hogy honnan hozzák önhöz az árut?

- Minek? Úgyis mind hazudoznak összevissza.

- Na de lehet, hogy nem legális helyről származik a fém.

- Mi közöm nekem ahhoz? És honnan tudjam én azt?

- Például onnan, hogy ott van az a bronzkéz, nem messze tőle látok egy lábat, az egy kabát mögötte, ha jól látom...

- Az József Attila kabátja.

- Na és az a vörösréz fej? Kicsit hasonlít Jedlik Ányosra. Gondolom, ezek a hírességek nem maguktól jöttek ide be.

- Nem hát, hát ezek szobrok, nem tudnak járni.

- De akkor hogy kerülnek ide?

- A szobrász hozta vissza őket. Mondta, hogy ezek nem jól sikerültek, azt’ akkor legyen belőlük valami haszon.

- És mihez kezd velük?

- Hát... ha összerakom a kezet meg a lábat, a kabátot meg azt a Jedik-vagy-milyen fejet, belülre rakok rézvezetéket meg mindenféle dógokat, megmutatom a japánoknak, hogy mi magyarok is tudunk robotot építeni! Sőt angyalkát csinálok!

- Angyalkát?

- Persze! Tegnap kaptam két turulszárnyat!
Lemegyek hídba

Az M0-s új szakaszán Csömörről a budapesti XVI. kerületbe vezető gyaloghidat éjjel-nappal biztonsági emberek őrzik. Ennek oka, hogy a 180 millió forintba került híd különleges alumíniumötvözetből készült, amelyet Németországban gyártottak. A keskeny hidat a színesfémtolvajok ellen kell védeni. Az őrzést a kivitelező finanszírozza, mivel az M0 ezen szakasza - valamennyi autópályánál megszokott módon - először csak ideiglenes használatbavételi engedélyt kapott. (forrás: www.ingatlanmagazin.com)


Terminátor kontra színesfémgyűjtők

Andy Vajna bejelentette, hogy a Terminátor sorozat legújabb évadjának története hazánkban játszódik. A történet 2029-ben kezdődik. A Skynet megtalálta a módját, hogy néhány harcosát, a tökéletes cyborgokat, azaz a Terminátorokat visszaküldje az időben, hogy megváltoztassa a történelem menetét. A halálosztó feladata, hogy ölje meg Sarah Connort (Linda Hamilton), még mielőtt világra hozná gyermekét. Egy hiba folytán azonban a Terminátor nem 1984 Los Angelesébe, hanem 2009 Magyarországába kerül vissza, egy kis dél-borsodi faluba. A Terminátor (A. Schwarzenegger) bemegy a helyi 14-es számú italboltba, hogy ott megszerezze magának Sz. Gáspár helyi lakos (Michael Biehn) ruházatát, valamint bizonytalan eredetű Romet típusú segédmotoros kerékpárját. Ez azonban nem megy egyszerűen. Ruhaszerzés közben a Terminátor megsérül, és kilátszanak bőre alól a rézkábelek. Az italkimérés munkanélküli törzsvendégeinek több se kell, rávetik magukat, és szétkapják a színesfémben gazdag halálosztót, mint foxi a lábtörlőt. Így Schwarzenegger a MÉH-telepen végzi, Sarah Connor pedig megmenekül.


Színesfémtolvajok kerülgetik Réz Andrást

A filmesztéta sajtótájékoztatón jelentette be, hogy az utóbbi időben elszaporodott színesfémlopások miatt veszélyben érzi magát.

Az utcájukból a tolvajok már minden mozdítható színesfémet eltüntettek. Így például lába kelt több száz méter rézkábelnek, két réztáblának, egy tucat rézkilincsnek, és egy fűzfán fütyülő rézangyalnak is.A színes- és egyéb fémnevű celebek, mint például Aczél Endre, Czink Melinda, Ónozó Szabolcs és Vas István Zoltán, közös nyilatkozatban álltak ki Réz András mellett.

A filmkritikus - mint elmondta - már félve viszi le az utcára sétálni Rézi nevű kutyáját, sőt idén a kertjében a rézgálicos lemosó permetezés is elmaradt.

Az esztéta úgy érzi, most rajta van a sor, ezért rendőri védelmet kért mindaddig, amíg a nevét Gipsz Jakabra nem változtatja.


A színesfémtolvajok

A színesfémek legnagyobb ellenségei, annak ellenére, hogy ők is színesfémből vannak (vajon mi másért hívnák őket úgy). Begyűjtéssel, fűrészeléssel és hegesztéssel vetik magukat tehetetlen áldozatukra. Mindig falkában támadnak. A színesfémtolvajok szigorúan betartják az ökomenizmus elvét, vallásra és felekezetre való tekintet nélkül rongálják a sírokat, temetőket és templomokat. Vallási előírások miatt nappal nem dolgozhatnak, csakis éjszaka. Tipikus megélhetési bűnözők. Forrás: unciklopedia.org


A pléhgyűrűk ura

Bizalomgerjesztő hely vásárlásra ösztönző „feng shui”-val és széles árukínálattal. Ha elveszítette villamossínjét, köztéri szobrát, kerítését, esetleg nagyfeszültségű vezetékét, itt biztosan megtalálja, és jutányos áron vissza is vásárolhatja!


Vasudvar az ország több pontján: Középföldén és Újpesten is!

A következő számunk tartalmából

Aczélhiány
A fémkereskedők visszasírják Aczél Györgyöt.

Őrzik az Óz sztárját
A bádogember fél, hogy a MÉH-ben végzi, ezért vasgyúrók vigyáznak rá.

Figyelem!
A BKV felsővezetőt keres! Jelentkezés a trolibuszgarázsban!