Pörge

Andrassew Iván
2010. 05. 19. · Hócipő 2010/10
Drága jó vérjobbos barátom a templomból hazafele jőve, megemeli állítólag ősmagyaros, árvalányhajas pörge kalapját, amikor elmegy a kapum előtt, aztán három lépés után megáll, visszafordul, és az ostyával pár perce bűntelenített szájával azt kérdezi, mit csinálok addig a rövid ideig, amíg be nem visznek a börtönbe.

Nem tréfál, azt látom a szemén.

- Édes vagy - mondom -, de ugye nem mondod komolyan, hogy bevetted ezt a nép ellenségei dumát, és hogy bármi jogalapot találtok a nektek ellenzéki újságírók bebörtönzésére?

- Találunk - mondja. - Jó, az tényleg túlzás, hogy föl lesztek akasztva az Andrássy úton a fákra, ahogy azt megígértük neked is, de pár hónap börtön nem árt, hogy legyen időtök elgondolkodni azon, hogy szabad-e a népet gúnyolni.

- És már föl is jelentettél Kubatov Gábornál?

- Dehogy!

- Na! Jobb, ha megmondod, úgyis kiderül, ha majd mi jövünk egyszer hatalomra, és előszedjük a besúgólistákat. Mit sutyorogtál a választások előtt rólunk?

- De nem! Csak azt mondtam, hogy ide, hozzátok ne jöjjenek.

- De jöttek. Meg is mondtam nekik, hogy mi kommunisták vagyunk, nem adunk a Fidesznek cédulát.

- Tudom. Hallottam.

- Ja, ha komolyan kérdezed, hogy mit csinálok a börtönig, akkor elmondom. Először is már hónapokkal ezelőtt a fehérorosz nagykövethez folyamodtam útlevélért, mert azt gondoltam, hogy a fenyegetés az fenyegetés, komolyan kell venni. A feleségem ugyan rá akart bírni, hogy más országot válasszak - Angliára gondolt -, de én ragaszkodtam a fehéroroszokhoz, mert ezzel nagyot üzenhetek.

- Hát elég hülye vagy! - mondja szigorú mivoltát önfeledve.

- Majd meglátod, hogy ezen még az ENSZ is megdöbben. Egyébként Magyarországon is elbújhatok, mert három helyen várnak családostul, teljes ellátással. Szégyellheted magad, hogy nem a tiéd az egyik.

- Miért, te elbújtatnál a kommunisták elől?

- Most kommunisták voltak?

- Igen.

- Hallottál valakiről, akit csak azért akartak áristomba juttatni, mert nem szerette őket?

- Nem. De akkor se árt nektek egy kis pihenés. Mi bajod lehet? Legföljebb seggbe dugnak! Hehe.

- Először is politikai fogoly leszek. Mivel egy horthysta típusú diktatúra épül mostanában, én ragaszkodom az akkori elvekhez. Mint politikai fogolynak, jár majd a civil ruha, az, hogy kintről hozathatom a kosztot, jár a sajtó, beleértve az internetet, és persze a magánzárka, hogy ne dugjanak meg. Nem mintha különösen tartanék attól, hogy valaki a vén és löttyedt testemre veti magát. Az olyanok gyógyintézetben vannak egy igazi keresztény-nemzeti diktatúrában. Ja, és mint politikai fogolynak, bármikori látogatás is jár, hetente legalább egy pásztorórával.

- Ne ne!

- Dede!

- Még jó, hogy fizetést nem követeltek!

- Dehogynem! Először is igen jó társaságban leszünk a legjobb írókkal, újságírókkal, mindenféle művészekkel, akik ugye azzal bűnöztek, hogy nem köpték le Gyurcsányt, amikor végre egyszer, emberemlékezet óta az első politikusként igazat beszélt. Nagyokat fogunk beszélgetni, kitűnően szórakozunk majd, ráadásul nagyszerű könyveket írunk a sínylődésünkről. Még a börtönből kártérítési pert indítunk az állam ellen. Azt nyilván nem nyerjük meg, de hamarosan nemzetközi bíróság elé kerülnek az ügyeink, és eurómilliókat kapunk az áristomban töltött időkért. Külön kártérítést kapnak a feleségeink, a gyerekeink, tételesen ki kell majd fizetni minden gazdasági kárt, amit a koncepciós eljárásokkal okoztatok. Azt is elérjük, hogy a nemzetközi bíróság tegye kötelezővé a koncepciós eljárások minden szereplőjének névsorát. Ezért veszedelmes a Kubatov-lista rád nézve is, hiszen nyilvánvaló, hogy a rendszer azt is följegyezte, hogy ki mit sugdosott a szomszédjáról. Ha engem elvisznek, és ebben te benne voltál, ott lesz a neved az újságokban, az interneten.

- Nahát, engem ne ijesztgessél!

- Nem ijesztgetlek, csak tudod ez itten Európa, és lebeg egy demokrácia a ti diktatúrátok fölött. Figyel és lecsap, amikor alkalma nyílik. És az a különös, hogy mostanában jutunk el odáig, hogy a diktatúrával kollaborálók nagyobb büntetést kaphatnak, mint a diktatúra áldozatai. Még az is előfordulhat, hogy annyit ülsz, mint én, és ahogy a gyönyörű, hamvas, kigyúrt seggedet nézem, ez neked kicsit kínosabb lesz, mint nekem.

- Aha! Szeretnéd!

- Dehogy szeretném. Éppen az a különbség köztünk, hogy én tiltakozni fogok a bebörtönzésed ellen, mert nekem meggyőződésem, hogy a följelentgetés, a bosszúállás alapvető emberi jog, és azért, mert egy szarházi vagy, senki nem ültethet börtönbe. Bár az is igaz, hogy esetleg nem lesz rá lehetőségem…

- Oszt miért nem?

- Mert együtt ülünk. A sok baromságotok oda vezet, hogy a Jobbik előretör, lenyomja a Fideszt, azt teszi veletek, amit ti szeretnétek most velünk. És ha nektek sikerül, nekik lesz mire hivatkozni.

- Szemét vagy!

- Igen. Mérhetetlenül szemét vagyok.

- Na, Isten áldjon!

Valahogy megöregedett épületes beszélgetésünk végére. Kifejezetten csoszogott. És mintha a kalapja is vesztett volna valamicskét pörgeségéből.