A labdarúgás vége (Argentína - Mexikó 3:1)

Farkasházy Benedek
2010. 06. 27.
Ugyan ki foglalkozott a meccs előtt az isteni Diegóval, Mourinho távtanácsaival, vagy a remek mexikói csatárokkal, amikor pár órával korábban minden idők egyik legnagyobb játékvezetői hibája történt.

És akkor még nem is sejtettük...

Mindenki a nyomorult uruguayi bírót szidta Lampard meg nem adott gólja miatt, pedig nem ő a hibás. Kivételesen nem is Gyurcsány, hanem az a sok bizottságozgató dagadtseggű FIFA-hivatalnok, élükön Sepp Blatter elnökkel, akik ki tudja már hányszor fúrták meg a videóbíró intézményét. Pedig a fél világ szurkolóstul, újságíróstul az után sír. Mit sír... üvölt! Azt mondják, hogy fontos a tradíció, hogy ez maradjon olyan sport, amelyben egységesek a szabályok a tizenhetedosztálytól a vb-döntőig mindenhol. Ez bullshit, ahogy a művelt angol mondaná. Ugyanis a videóbíró nem változtatna a szabályokon, csak azok betartását ellenőrizné, és segítené. Kinek fájna, ha valahol ülne egy Jóska a monitor előtt és néha megnyomná a nagy piros gombot? A játékvezető és a partjelzők közötti rádiós összeköttetés talán változtatott a szabályokon? A FIFA maradisága érthetetlen, lévén már az is közismert, hogy nemcsak a labda, de a Föld is gömbölyű. Nem pedig lapos...

Aztán elkezdődött az esti meccs, amelynek az volt az első értékelhető mozzanata, amikor megérkeztek a Fradi-szurkolók, és meg kellett szakítani a játékot, amíg a pénztárgépszalagokat összegyűjtötték. Argentína védelme ugyan példásan zárt a csoportkörben, ám a mexikói csapat mégis jó néhányszor befűzte a védőiket, azaz pariban voltak, mire az argentinok majdnem a spanyolok antifocijáig vettek vissza. De csak majdnem. A bíró majd 10 másodpercig nézte az asszisztensét, mire befújta az argentinok ki tudja ezen a vb-n hányadik tisztátalan gólját. Tévez óriási lesen stukkolt Messi labdájába, de a bíró megadta.

Csakhogy a kivetítőn lement az ismétlés, amit a bírói is megnézett. Még szép, hogy a mexikóiak azonnal nekiestek, hogy vonja vissza, amíg szépen mondják. Ám a játék már ment, és ha megtette volna, akkor egyértelmű, hogy a videó miatt teszi, azt pedig a szabályok szerint nem veheti figyelembe. Tudta tehát, hogy hülyeséget fújt egy olyan napon, amikor ez már nem az első ilyen eset, és irtózatos botrány lesz, de inkább a FIFA bőrét mentette. Pedig precedenst teremhetett volna, és a világ összes szurkolójának a szemében ő lenne a hős. Így meg egy senki, mert megvolt a lehetősége, de nem élt vele.

A közjáték után a semmiből megint lőttek egyet az argentinok, a lesgól-mizériában megzavarodott mexikóiak között még csak nehéz dolguk sem volt. Aztán jött Tévez bombája, meg a szépítés, de ezek nem számítanak, addigra lélekben már minden eldőlt. Mert akármilyen furcsa is, azok ott lent a füvön szintén emberek, még, ha jobban is keresnek nálunk.

Persze jók az argentinok meg a németek is, ezt senki nem vitatja. Megjegyzem, az írek is jók lehettek volna, ha Henry kezezését befújják a franciák kijutást érő góljánál, és ki tudja, mi lett volna Elefántcsontparttal, ha nem adják meg a brazilok ellenük szerzett kétkezes gólját.

DE! Vajon milyen extázisba kerülhettek volna az angolok, ha egy perc alatt ledolgozták volna kétgólos hátrányukat? Meddig tötyöröghettek volna az argentinok, hogy hátha valahol el tudnak menni legalább a mexikói tizenhatosig? És a FIFA-n kívül kinek van képe azt mondani, hogy „de hát nem ezen múlt”, miközben nagyon is: ennyire lefagyott csapatok ellen ugyanis még a Csabagyöngye FC is képes lett volna vitézkedni.

Most a meccsek helyett a világon mindenki minden idők legcsámpásabb gumilabdájáról, a vuvuzelák miatt élvezhetetlen közvetítésekről és a sorsdöntő „műhibákról” meg a videóbíró érthetetlen hiányáról beszél. Ráadásul már két játékvezető van életveszélyben a feldühödött szurkolók miatt. (Jut eszembe, érik a döntő Kassainak.)
Gondolom, a FIFA kap néhány millió eurót az Adidastól ezért a túlfújt pöttyöslabdáért, ami nem is látszik a bevételeik között, de megöli a játékot. Nyernek néhány dél-afrikai kacsintást és mosolyt, amiért hagyják a vuvuzelát a sokszínűség jegyében zengeni, miközben a fél világ gyűlöli. Nem, nem azért mert zavaró, hanem mert hangulattalanná teszi a meccseket. Az amatőr státuszú bírók és a videó hiánya miatt azonban a meccsek alakulása már-már olyannyira kiszámíthatatlan, hogy ez előbb-utóbb megöli a focit. Mától inkább előbb.

Holnap reggel rituálisan elégetem az összes focimezemet, elmegyek egy boltba, veszek egy szép sárgát a zsebén két félbevágott lasztival meg FIFA felirattal, és a ghánaiak meg a spanyolok helyett a bíróknak fogok drukkolni.

Ennyi maradt minden idők legnagyszerűbb játékából. Sepp Blatternek és a FIFA-nak kábé öt perce maradt észbe kapni.