Dirigensek

Farkasházy Tivadar
2011. 12. 28. · Hócipő 2011/26
Brezsnyev azzal dicsekszik Nixonnak (Fordnak, Carternek, Reagannek), hogy náluk annyira nincs antiszemitizmus, hogy a Moszkvai Filharmonikusok között 11 zsidó hegedűs van, mire az amerikai elnök így válaszol:

- Mi nem számoljuk.

Kocsis Zoltán nem ismerheti ezt a régi viccet, mert amikor januárban Schiff András a Washington Postban, majd a Fischer testvérek a Die Weltben és a Frankfurter Allgemeine Zeitungban az erősödő magyarországi antiszemitizmus és a Fidesz diktatúrája ellen emelték fel a szavukat, a Süddeutsche Zeitungban megjegyezte Schiffről:

- Nem tartom túl elegánsnak, hogy egy külföldi újsághoz megy panaszkodni. Ha gondom van a kormánnyal, odamegyek, és ott helyben, nekik panaszkodom. Az én zenekaromban 11 zsidó és 11 roma származású muzsikus dolgozik.

Vagyis összesen 22, hacsak nincs köztük zsidó cigány, illetve cigány zsidó. Az a baj, hogy se ő, se Őkovács nem érti mindazt, ami nem itt, hanem külföldön folyik, ott ugyanis jóval érzékenyebbek az ilyesmire. Az Operaház kormánybiztosa be akarja perelni Christoph von Dohnányit, mert a világhírű dirigens lemondta két hangversenyét náluk, mivel nem kíván olyan városban fellépni, amelynek főpolgármestere az egyik színház vezetését két ismert szélsőjobboldali antiszemitára bízta. Most, hogy februárban Európa összes színházában ez ellen terveznek egy memorandumot felolvasni, már kezdi a platinaszőke kapiskálni, s eltiltotta Dörnert a Zsírtáltostól, beismerve, hogy az egyáltalán nem volt félreérthető - így nevezte -, amit Dörner kiszemelt intendánsa Ascher Café címmel írt a Magyar Fórumban. De Őkovács még mindig azt hiszi, ez olyan, mintha ő Sas Józsi kinevezése ellen tiltakozott volna, bár arról nem tudok, hogy bármelyikük apját Himmler személyes parancsára meztelenül akasztották volna fel a flossenburgi láger udvarán, pár nappal Berlin eleste előtt. Mint Dohnányiét, kinek nagyapjáról is megvolt a véleménye, mivel Szálasival parolázott.

Na jó, könnyű nekik, gondolhatják az MTV híradósai, világhírűek, bárhol vezényelhetnek. Csakhogy a Fesztiválzenekart vagy a nyári Wagner-napokat itthagyni legalább olyan fájdalmas lenne, mint az, hogy Fischer Ádám már világhírű volt, amikor először vezényelhetett az Operában, köszönhetően egy fideszes kultúrpolitikusnak, a nagy Wagner-rajongó Rockenbauernek.

Persze ha netán ismét külföldre kényszerítik őket, a szintén világhírű Peskóra sem számíthatunk, akinek Pécsett nem engedték a Felszállott a pávát, szerencsére legismertebb karmesterünk biztosan itthon marad, az idén Kossuth-díjat kapott Medveczky Ádám, aki tavaly a MIÉP színeiben indult. Honnan a nagy ismertsége? Évtizedekig ő püfölte az üstdobot a Himnusz tévéfelvételén az év első perceiben.