Katasztrófa

Andrassew Iván
2012. 02. 22. · Hócipő 2012/04
Olvasom, hogy jelentős leépítés várható a fővárosi tűzoltóságnál. Állítólag áprilistól csak a nyolcadik kerületi parancsnokságtól 48 embert bocsátanának el, több kerületben két tűzoltóautó helyett csak egy marad, csökkentik a létszámot a 105-ös segélyhívásokat fogadó központban. Az egész belvárosért (V.-VI.-VII. kerület) felelős V. kerületben az eddigi két tűzoltóautóból csak egy marad. Más kerületekben is csökken a riasztható, fecskendővel ellátott járművek száma.

Nyilván nem csak azért érdekel ez, mert kicsi gyerekkorom óta tűzoltó szerettem volna lenni, őket találom a legbátrabb embereknek, hiszen békeidőben is az életüket kockáztatják, vadidegenekért. És az is nyilvánvaló, hogy valami unortodox katasztrófavédelmi terv készül: valamelyik fülkeforradalmárnak eszébe jutott, hogy nem kell annyi tűzoltóautó, pláne élőerő, vagyis tűzoltó ahhoz a sok tűzoltáshoz. Erre enged következtetni, hogy „a katasztrófavédelmi igazgatóság azt közölte: az emberek és az eszközök jobb elosztásával Budapest környékén újabb tűzoltólaktanyákat nyithatnak, az átalakítás nem fogja gyengíteni Budapest tűzbiztonságát.”

Akkor jó. Nyilván kifejlesztettek valami zseniális szerkezetet. Lehet, hogy ők is nézik azt a rajzfilmsorozatot, amit én szoktam a gyerekemmel. Az van benne, hogy valami akciócsoport állandóan figyeli a Földet, de az egészet, és ha valahol baj van, akkor bepattannak egy olyan űrhajófélébe, fölpattannak a sztratoszféra fölé, és patty, máris ott vannak a földrengésnél, a tűzvésznél vagy az árvíz kellős közepén. És persze megmentenek mindenkit.

Gondolom, a dolog összefüggésben lehet azzal, hogy fönt van, és nagyon jól működik az első magyar műhold. Az unortodox gazdaságpolitika, különösen az egykulcsos adó következménye nemcsak az, hogy szaporodik immár a magyar, hanem az is, hogy töri a fejét éjjel-nappal, és ami nem jött össze a szocializmusban sem, meg az átkos Magyar Köztársaságban sem, az most egy csapásra sikerül: tessék csak fölnézni az égre, ott a műhold, akárki meglássa. Márpedig ahol műhold van, ott van más is. Szúpérűrrepülők szuperbevetésekre. Nem kell ember, szinte magától keresi meg a tűz fészkét a masina, és el is oltja, de úgy, hogy a világ majd a csodájára jár.

Áprilisban.

Addig megy minden úgy, ahogy eddig, leégnek a tetők, a lakások, de csak azért, mert a gyönge és gyarló emberi erőre, a hiú hősködésre épült az eddigi rendszer.

Különben én állandóan gyanakszom. Már másfél éve bújom a híreket, hátha megtalálom valahol az elbújtatott jelet: az Alföld alatt, vagy legalább Felcsút mellett Orbán megtalálta a világ legnagyobb olajmezejét. Mert legalább ekkora kincslelés kell ahhoz, hogy valaki akkora orcával álljon a világ elé, mint Matolcsy meg Orbán. Arra gyanakszom, hogy amikor az IMF-et elzavarták, akkor találták meg azt a dolgot, de úgy látszik, lehet valami gond a kitermeléssel, vagy mifene, és ezért kell mégis az a kölcsön. Áthidaló, persze. A hülye IMF a végén ad is, mert még nem tudják, hogy ők pénzelik a saját felvásárlásukat. Innen az, hogy az IMF a saját bankunk, ugye. Lesz még úgy, hogy Clintonné gyön Orbánhoz kuncsorogni.)

Szóval azt gondolná az ember, hogy fönt van a műhold, beléptünk az űrversenybe, amiben mindig is benne volt az, hogy na, tessék, megmutatjuk, mit tudunk. Valahol a világban már lesik, hogy Orbán tervezi-e az első Marsra utazást, mert akkor kár is erőlködniük az amerikaiaknak, pláne az oroszoknak, a kis kínaiakról meg szót se érdemes ejteni. Először persze a tűzoltó röpcsinkkel bámolítjuk meg őket. Gondolná az ember.

De nem! Valójában arról van szó, hogy a fülkeforradalmi törvénykezés annyira fölpörgeti a népet, hogy a nenyiből meg a nemzeti hitvallásból következik, hogy sok a fölösleges tűzoltó.

Dagadó kebellel olvasom: „Az átalakításokat az indokolja, hogy a katasztrófavédelemről szóló törvény alapján január elsejével létrejött a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság.”

Ja, az más. Pláne, ha betiltják a katasztrófákat büntetőjogilag. Vagy még az is lehet, hogy a kevesebb tűzoltó többet dolgozik. Amúgy is később mehetnek nyugdíjba, ami teljesen jogos, mert az új, fülkeforradalmi magyar ember hatvan fölött se nyámnyila. Plusz még túlórázhatnak, mint az orvosok.

Pár napja derült ki, hogy most majd a műhibaperek kártérítései átterhelhetők lesznek az orvosokra. Papp Magor erre azt mondta, hogy ők meg majd kiírják a köpenyükre a figyelmeztetést: jól gondolja meg a beteg, hogy kezeltetie magát egy olyan orvossal, aki 36 órája van ügyeletben.

Megjegyzem: ha egy valahai Malév-gép olyan messze ment, hogy nem ért vissza hét órán belül, akkor egy teljes hajózó személyzetet kellett vinnie a visszaúthoz, mert ugyanazok nem vezethették a gépet. Mert ugye a fáradt pilóták veszélyeztetik az utasok biztonságát. Az orvos meg csak vagdossa a gyerekemet akkor is, ha másfél napja van talpon! Ha meg majd hibát vét, akkor ő a hülye, miért nem találta ki, hogy akinek van hivatása, azt állati szinten lehet tartani, hiszen elég neki, hogy boldog, ha tehet valamit másokért. Mint a tűzoltó is.

A fiatalokat meg sorozgatják. Orvosra, tűzoltóra nincs, de erre van pénz. Lobogjon csak önfeledten a hülyeség!