Itt az idő!

Ürmös Zsolt és Varga Ferenc József
2013. 01. 23. · Hócipő 2013/02
Aki öreg, legyen teher! Amíg viszont nem vagy az, addig dolgoznod kell. És majd a kormány eldönti, mikor vagy öreg. Egyelőre 60 körül, de a mai egészséges életmódnak (vagy inkább az egyre mélyülő nyugdíjválságnak) köszönhetően a fiatalság kitolható 70-ig is. Egy a lényeg, abban a pillanatban, hogy elérted a nyugdíjkorhatárt, azonnal el kell menned nyugdíjba. Kivéve, ha te vagy Hoffmann Rózsa vagy Pintér Sándor. Meg hogy ha bárminemű más politikus vagy. Ilyenkor kapsz szépen fizut, nyugdíjat nem, mert ez így igazságos. A nyugdíjazottak meg kapnak nyugdíjat a fizetés helyett. Igen, mert ez így igazságos. Hadd legyen a politikusnak választási joga, és hadd ne legyen már a plebejus közszolgáknak! Örüljön, hogy nyugdíjas lesz. Papíron mindenképp. Ténylegesen már nem biztos, mert nemzetközi szinten is megy a zsennyegés, hogy öregszik a társadalom, és nem lesz pénz nyugdíjakra. De te akkor is nyugdíjas leszel, ha akarod, ha nem, ha van rá lóvé, ha nincs.Klári néni - kicsit(!) abszurd, de megtörténhet

Klári nénit minden kisdiák szereti, mert bár már nem fiatal, mégis érti a gyerekek nyelvét, igazságos, következetes, jó pedagógus. A tanév közepén járunk, Klári néni jó 15 perce éppen környezetórát tart.

- A fecskék többnyire tavasszal érkeznek - magyarázza -, fészket építenek, amihez sarat kell gyűjteniük. A fecskék a fészeképítéshez...

És ebben a másodpercben kopognak a tanterem ajtaján. Füredi Pálné igazgató asszony az, oldalán két matekkönyvarcú, hivatali ipsével. Betoppan még egy huszonéves Miss Pipi is, kezében tankönyveket tart, és úgy néz körbe, mint amikor a pasijával plázázik.

A gyerekek azt sem tudják hirtelen, melyik városban vannak, Klári néni is csak néz, mint szovjet katona a karórára.

- Klárika - kezdi az igazgatónő -, sajnos át kell adnia az osztályát, mert épp most töltötte be a nyugdíjkorhatárt.

- De azért még a fecskék fészkelését elmondhatnám?

- Sajnos nyugdíjaznunk kell, nem tehetünk mást. Itt van ez a két kedves úriember, majd ők segítenek kitölteni a papírokat.És Klári néni, ha tetszik, ha nem, nyugdíjba megy. A törvény az törvény. Nem törődik a tanítóval, aki még szerette volna befejezni a fecskékről szóló órát. A szomorú gyermek sem érdekli, aki pszichológiai megterhelésként éli meg, hogy a megszokott tanító néni helyett mostantól egy amúgy is full-dilettáns rikácsbajnokkal kell mindennap szembenéznie.

Klári néninek már előbb jeleznie kellett volna, hogy azon a bizonyos napon „lejár az ideje”, így megkímélhette volna a gyermekeket a környezetórai vegzatúrától. Így is van elintéznivaló rendesen. Papírmunka, hivatal, iderohanni, odarohanni, és Klári néni olyan rosszul lesz az egész procedúrától, hogy orvoshoz megy. A jó öreg Balogh doktor úr biztos bent van. Nincs. Épp egy félmeztelenre vetkőzetett beteget vizsgált, amikor nyugdíjazták. Most nincs rendelés, mert aki jött volna, inkább külföldre ment.