Floridai delegáció Debrecenben

Szabados Gábor
2013. 11. 18.
Floridai delegáció tartózkodik Debrecenben. Munkatársunk kiderítette: „szakmai” programjukban szerepel a Hortobágy, benne csikóssal, gulyással, halászlével, pörkölttel, hortobágyi húsos palacsintával, kilenc lyukkal. Szabados Gábor interjúalanya a delegáció vezetője: Mr. Beach.

Hócipő: Hello Mr. Beach! A Hócipő olvasói nevében köszöntöm a küldöttségüket.

Mr. Beach: Pardon? What is Hócipő? Mi az Hócipő?

Hócipő: Oh! Wonderful! So you speak Hungarian! Tehát te beszélni magyar.

Mr. Beach: Igen. De te milyen furcsán!... Második generációs magyar vagyok. Szóval, mi az a Hócipő?

Hócipő: Téli lábbeli. Véd a hótól.

Mr. Beach: Aha. Nálunk nincs hó.

Hócipő: Vannak viszont tornádók, hurrikánok, pokoli esőzések.

Mr. Beach: Igen. Éppen ezért vagyunk itt, nálatok.

Hócipő: Kérlek, beszélj magatokról. A delegációról, a küldetésetekről. Egyáltalán: mi szél hozott ide benneteket?

Mr. Beach: Haha! Mi szél hozott! Tréfálsz, ugye? No, mondom. Húszegynéhányan utaztunk ide, hozzátok. Debrecen és a Hortobágy a célállomás. A delegációnak Florida állam illetékes hivatalnokai a tagjai, továbbá állami cégek szakemberei.

Hócipő: Nana! Gyanús ez nekem! Most mindjárt kiderül, hogy persze, a szabadságotok terhére jöttetek, és á, dehogy a floridai adófizetők pénzén! Ti, magatok, saját zsebből finanszíroztátok a kéjutazást a Hortobágyra. Csikós, gulyás, halászlé, pörkölt, hortobágyi húsos palacsinta, kilenc lyuk…

Mr. Beach: Igen, ezek részben megvoltak, részben még hátravannak. De nem a szabadságunk terhére és nem saját pénzen. Minket Florida lakói hatalmaztak fel arra, hogy szerezzünk tapasztalatokat nálatok. Az utolsó centig elszámolunk a pénzükkel, beleértve az evés-ivást, a turisztikai programokat. Tudniillik az is a feladatunk, hogy fedezzük fel számukra, a sok-sok unatkozó, henyélő nyugdíjas számára a ti izgalmas országotokat.

Hócipő: Ja. Jó szöveg. Mi a szakmai cél?

Mr. Beach: Az éghajlatotok, az időjárásotok tanulmányozása. Hogy a fenébe nincsenek nálatok olyan durva viharok, mint nálunk? Talán a rezsicsökkentés miatt?

Hócipő: Ja. Amiatt.

Mr. Beach: A programban szerepel egy találkozó Kósa Lajos debreceni polgármesterrel, a kormányzó párt alelnökével.

Hócipő: Mi célból?

Mr. Beach: Úgy hallottuk, hogy Magyarország jobban teljesít. Szeretnénk mi is jobban teljesíteni. És azt is kérték a választóink, hogy tanuljunk tőletek demokráciát. Szerintem a kormányzó párt alelnöke sokat tud nekünk erről beszélni.

Hócipő: Ja. Sokat tud.