Vissza a 66-os úton (Portugália - Észak-Korea 7:0)

Buzsik Zsolt
2010. 06. 21.
Kiütést kapok attól, amikor futball-szakírók a csapatok múltbeli eredményeivel hozakodnak elő, mintha bármit is jelentene, hogy egy válogatott hányszor vert tönkre egy másik válogatottat, vagy a másik hányszor győzte le az egyiket az elmúlt száz évben, a döntetlenekről már nem is szólva. Én tehát meg sem fogom említeni, hogy az 1966-os angliai világbajnokságon a Koreai NDK csapata 1-0-ra győzött az olaszok ellen, ezzel búcsúztatva őket a tornáról. Negyvennégy éve történt, kit érdekel? A brazilok ellen dicséretesen helytálló észak-koreaiak ma amúgy sem az olaszokkal, hanem az Elefántcsontparttal halovány döntetlent játszó Portugáliával mérkőztek meg.

A vb első napján kérdezték tőlem, kinek szurkolok. Mivel kedvenc csapatom, a kínai tizenegy nem jutott ki Dél-Afrikába, Észak-Koreának - ötlöttem ki hirtelenjében. Igaz, ez csak poén volt, de a brazilokkal vívott meccsük után nem volt okom pironkodni új felfedezetteim miatt. Pártfogásomba persze a szolidaritás is belejátszott: nehogy már átnevelőtáborban vagy egy rizsföldön végezzék a srácok, akik nem nagyon tehetnek a népi demokratikus rezsim dicső tetteiről. Ma annál is könnyebb volt nekik szurkolnom, mert a portugálok üdvöskéjét, Ronaldót ki nem állhatom. Na, ezt lehet, hogy nem kellett volna leírnom, mert ő a legnépszerűbb az internetezők körében. Talán túloztam is egy kicsit, amikor úgy fogalmaztam, hogy ki nem állhatom, egyszerűen csak nem szimpatikusak a grimaszai, a műesései, a reklamációi... Kihagytam valamit?

Az első huszonöt percet, kissé elfogultan, úgy értékeltem, hogy kedvenceim egy súlycsoportban vannak FIFA-listán 102 hellyel előttük tanyázó ellenfelükkel. E meggyőződésemben az sem ingatott meg, hogy a 28. percben Meireles három-négy koreai védő csodálkozó tekintetétől kísérve gólt szerzett. Csapatom nem roskadt össze, viszont a portugálok erőre kaptak a góltól.

Jól jött a szünet, amelyben felidézték az 1966-os vb Portugália-Észak-Korea meccsét, ahol a koreaiak 3-0-ás vezetés után kaptak ki 5-3-ra, amihez Eusébio négy góllal járult hozzá. Ő most is itt van, és hisz a portugálokban (pedig mozambiki, legalábbis eredetileg). Aki hisz, nem csalódik: a 60. percben már 4-0 áll az eredményjelzőn. Úgy látszik, a szünetben lezuhanyozó észak-koreai csapatot megzavarta a meleg víz. Ronaldo is kezdett szimpatikusabbá válni: adott egy gólpasszt, kapufát lőtt, futott, osztogatott, kevergetett-kavargatott, és nem grimaszolt, hanem mosolygott. Talán szóltak neki, ha megint összeszed egy sárgát a szokásos dumálásával, akkor nem játszhat a brazilok ellen. Aztán jutott még három az utolsó tíz percre is. A hatodik gólt újdonsült kedvencem lőtte: a hátára vette a labdát, onnan a tarkójára emelte, a tarkójáról maga elé perdített és bumm.


- Majd azt mondom, direkt volt...


Az ötödik gól után szörnyű gyanúm támadt: mintha az észak-koreaiak már nem hinnének a sikerben. Még biztattam őket: lehet még 5-3, igaz fordítva. De hát hol van már az az 1966-os vb, ahol Magyarország 3-1-re verte Brazíliát!
HÓCIPŐ AZ ÚJSÁGOSNÁL
2022/11  •  V. 18. – V. 31.
VÁNCSA + PARA + SMUZEWITZ + FARKASHÁZY + VEREBES + DÉSI + TRUNKÓ + SELMECZI + VFJ + ÜRMÖS + MARABU + BÉLABÁTYÓ... Para-Kovács Imre: nem azok váltottak irányt, akiknek határozott elképzeléseik voltak Európáról meg Putyinról, hanem azok, akik nem gondoltak semmit Váncsa István: Orbán átadta az oktatás- és egészségügyet egy főtörzsőrmesternek, majd átvette az agitprop osztály által paranccsá átfogalmazott direktívát Farkasházy Tivadar szerint nekünk most nem is olyan rossz, mint a Fülöp-szigeteken, ahol Marcos fia nyerte az elnökválasztást, Duterte lánya pedig az alelnökit Smuzewitz Ilona nem érti, hogyha egy focista tud négy évet várni két vébé között, akkor egy szívbeteg miért nem tud várni négy évet két rehabilitáció között? Verebes István bemutatja, milyen egyszerű a világmegváltás, egy zalaegerszegi cukrászdában megkávéztatta Bident, Putyint és Zelenszkijt Dési János felmondta Pesti TV előfizetését, és elutazott, ám a pakkjában megbújt egy iciripiciri Vidnyánszky A Heti Kamu megtudta, a kormány gyorsított eljárásban tengerré minősíti át a Balatont
GYENGÉBBEK KEDVÉÉRT Képaláírásaink a képzelet szüleményei, nem a rajtuk szereplők mondták. • A Hócipő hírei álhírek. • A Képzelt riportok álinterjúk, nem az azokban nevesített személyek szólalnak meg bennük. • Legyen résen: oldalunkon a valódiak mellett alkalmanként álhirdetések is előfordulnak • A Föld gömbölyű.