II. Bélás

Farkasházy Benedek
2008. 10. 15.
Néhány napig hatféle változatra lehetett szavazni a Nemzeti Bank honlapján, mi kerüljön az új 200 forintos hátoldalára. Szerkesztőségünknek sem a füvek, sem a madarak, de még a Colbert-híd sem nyerte el tetszését, ezért bemutatunk tíz saját tervezetet.

Pannon puma
Igaz, hogy csak pár éve fedezték fel, de máris a kihalás szélére sodródott ez a létében is vitatott nagymacska-féle. Egyesek szerint jetiből is többet látni, de a gumigyárak közelében élők szerint igenis létezik. A mecseki tigrisnél mégis valóságosabbank tűnik.



Ismeretlen szabadságharcos
A Hírtévé száguldó riportere szerint egyenesen forradalmárok. A budapestiek lassan megszokják, hogy minden ünnepet magukévá- és tönkretesznek. Inkább egy parkolóautomata-zsetonon lássuk őket mindennap, mint az utcán.




Kőröshegyi völgyhíd
Annyiba került, hogy a duplájából mi is felhúzhattunk volna egy Madárfészket! Ugyanilyen alapon a nemzeti gödör, a kormányzati negyed, a Deutsch-féle beléptetőkapuk, vagy a négyes metró is rákerülhetne az érme hátoldalára. Azért jó, hogy nem a Hortobágyra építették.



Koplárovics Béla
A magyar futballista fenotípusa. Az elmúlt ínséges évtizedek legnagyobb sikerét vele értük el, amikor egy méterről belőtte a nagyképű manchesterieknek. Az érme másik oldalára a legszerényebb magyar csatárt, Torghelle Sándort javasoljuk.



Kádár ellopott koponyája
Nem tudhatjuk, hogy valaki bosszúból dúlta fel megnyomorítója sírját, vagy csak provokatív csínynek szánták. Mindenesetre a hullagyalázás csöppet sem vicces. Ide sem ezért került fel, hanem mert talán ez az eset jellemzi legjobban az utóbbi évek közhangulatát.



Bélás
Amikor a 70-es évek elején megjelent az új kétforintos, nagyjából annyit ért, mint a mai kétszázas. Igaz, ma már kevesebbért, vagy kártyával is lehet telefonálni, de egy nemzedékben vált a kunyerálás szimbólumává: - Nincs egy bélásod?



Kaya Ibrahim
Nagytőkés, aki merő felebaráti szeretetből szabadította meg Fidesz-közelinek mondott ismerőseit azok súlyosan eladósodott cégeitől. Sokáig számoltuk, hány napja nem tudjuk, kicsoda ő. Az APEH helyett pedig Juszt László találta meg.



Graffiti
A modern városlakó fiatalok népművészeti ösztönzésű önkifejezési formája. Nincs olyan lift, lakótelepi lépcsőház, műemlék, aluljáró, vonat- vagy metrókocsi, amit ne díszítenének ezek a nagy műgonddal megtervezett és kivitelezett absztrakt műalkotások.



Győzike
A Zebra Párt 36 voksot szerzett polgármester-jelöltje, nappalink állandó kedves vendége. Mivel minden héten megváltja a világot (legalábbis ezt írják róla), talán ő a legméltóbb rá, hogy az új érme „fej”-e legyen. Ha már az írás nem erőssége.



Lyukas kétszázas
A kétfilléres méltó utóda. Előállítása is olcsóbb, így az Euró bevezetéséig biztosan nem kell majd kivonni, mint elődjét, aminek ezüst-tartalma hamar elinflálódott. Ráadásul mindenki szentté válhat általa, csak a feje fölé kell emelnie.
HÓCIPŐ AZ ÚJSÁGOSNÁL
2024/7  •  III. 27. – IV. 9.
Zsidólakást, zsidóbútort másnapra a filoszemitának: kilenc oldalon foglalkozunk több, mint kéttucat dokumentumot bemutatva azzal, hogyan igényelt zsidólakást és zsidóbútorokat Sulyok Tamás államelnök, általa filoszemitának nevezett apja, a Magyar Nemzeti Szocialista Párt akkori megyevezetője. Para-Kovács Imre gondolkodóba esett, megnyomja-e az Enter-gombot a 100 Millió dolláros jacht, Megrendelem felirat alatt Váncsa István a Brüsszel elfoglalását követő diadalmenet terveiről Smuzewitz Ilona: a Petőfit megölő Ukránokról és a magyar szuterenitást veszélyeztető kiskereskedelemről Farkasházy Tivadar: szerint inkább a köztársaság tartozik ma már a családi legendáriumba Havas Henrik megtudta, hogyan nevezték a budoárt Felcsúton a miniszterelnök úr gyermekkorában Dési János: kétféle diktatúra létezik: az egyikben Jancsó csinál filmeket, meg Makk Károly, meg Sándor Pál, a másikban meg Philip Verebes István újabb Örkényiádái Nagy Bandó András: Diktakrácia a demokratúrában A Heti Kamu megtudta: a Temuról rendelte a kormány azt az ázsiai huszárlegényt, aki a Nemzeti Múzeum lépcsőjén énekelt
GYENGÉBBEK KEDVÉÉRT Képaláírásaink a képzelet szüleményei, nem a rajtuk szereplők mondták. • A Hócipő hírei álhírek. • A Képzelt riportok álinterjúk, nem az azokban nevesített személyek szólalnak meg bennük. • Legyen résen: oldalunkon a valódiak mellett alkalmanként álhirdetések is előfordulnak • A Föld gömbölyű.