A zöld sugár

Váncsa István
2004. 05. 26. · Hócipő 2004/11
Zöld reménysugár tűnt fel a Ferencváros egén, ám a járókelők észrevették, és azonnal rendőrt hívtak. A HavariaPress tudósítása szerint mindez 2004. május 14-én éjszaka történt, közelebbi időpontot az újságíró nem jelöl meg, de mindegy is.

A tudósítás szövege a következő: "A rendőröket is értesítették azok a járókelők, akik egy különös fényjelenséget észleltek az égen pénteken éjszaka Budapesten, a IX. kerületben. A néhány ember egy zöld színű, változó nagyságú és intenzitású fénycsíkot látott a Nagyvárad tér és a Tűzoltó utca környékéről a magasban. Szemtanúk szerint a fényjelenség nem csak a felhők alsó részén volt látható, hanem a felhők között az égbolton is. A jelenséget megtekintő rendőrök sem tudtak magyarázatot találni az eseményre. Mivel a fénycsík láthatóan nem okozott semmiféle veszélyt - hivatalosan meg nem erősített információk szerint -, végül nem történt intézkedés az ügyben."

Langy tavaszi éjszaka van tehát, mi pedig a kies Haller utcában bolyongunk. Fiatalok vagyunk, erős lelkűek, bátrak, kalandkeresők. Ha nem ilyenek volnánk, akkor inkább Brazzaville utcáin sétálnánk, esetleg Tiranában, Taskentben, vagy Bakuban, vagy bárhol, de biztosan nem a Nagyvárad tér és a Tűzoltó utca között. Mi viszont itten ténfergünk a ferencvárosi éjszakában, hangsúlyozom: ténfergünk, nem pedig kocsikázunk, ha ugyanis páncélozott gépjárművel közlekednénk, ahogy ezt a környezet sajátosságai egyébként indokolnák, akkor nem pillanthattuk volna meg a reménysugarat.

De mi látjuk.

Fejünk fölött az égen zöld fénycsík pulzál. Rilkei élmény ez, "De hogy te mentél, e színpadra jött le / egy csík valóság ama résen át, / melyen te mentél: zöld igazi zöldje, / igazi napfény és igazi ág", persze lehetséges, hogy nem Rilke jut eszünkbe az élet ezen kritikus pillanataiban. A fénysugár ott van a fejünk fölött, és intenzív zöld fénnyel világít, nyilván viszonyulnunk kell hozzá valahogy. A zöld ismeretes módon a remény, az újjáéledés szimbóluma, a magyar néphit szerint az életfához kapcsolódik, az életfa ugyanis erős gyökereivel, sudár termetével, égbenyúló dús lombú ágaival az életenergiát, magát az életet jelképezi, ergo a zöld csík az égen rendkívül jó jel, a régi rómaiak napokig ünnepelnék, egyik hálaáldozatot mutatnák be a másik után, közben pedig berúgnának, mint az állat.

Csak hát mi nem vagyunk régi rómaiak, habár a berúgás, mint ötlet, nem hangzik annyira rosszul. Esetleg imádkozhatnánk is, hálatelt szívvel mondhatnánk köszönetet az Örökkévalónak, persze nem a zöld sugárért, hiszen azzal önmagában véve kitörölhetjük, hanem azért, amit a zöld sugár jelent. Tavasszal, ugyebár, kizöldül a határ, és ez arra a reményre ad okot, hogy később majd lesz mit a tejbe aprítani. Mai fogalmakra konvertálva tehát mindenekelőtt bevételt jelent, prosperitást; a pénz biztonságos elhelyezése, a kamat, az osztalék, a nyereség már a föníciaiak óta a fű- vagy smaragdzöld árnyalathoz kapcsolódik, zöld sugár az égen tehát azt ígéri, hogy gazdaságunk felvirágzik, hét bő esztendő közelg. Ha tavaszonként a határ kikékülne vagy kililulna, akkor persze a kék vagy a lila volna remény színe, így viszont a zöld az. Klinikailag igazolt, hogy hatására csökken a pulzusszám és a vérnyomás, tágulnak a vérerek; pszichikai hatása nyugtató, pihentető. A zöld a Pfister-féle színpiramis- teszt szerint a kapcsolatkeresésre, a kiegyenlített érzelmi életre utal, a spirituális felfogás szerint pedig a szív csakrájának színe: erőteljesebbé teszi bennünk a szeretet érzését, tehát arra késztet minket, hogy nyitott szívvel forduljunk ama fölsőbb szellemi régió felé, ahonnan a zöld sugár képében megjelenő üzenet érkezett.

Mi például a rendőrségre telefonálunk. Ha élne még a demokráciavonal, akkor esetleg azt hívnánk, de az már nincs, így hát rendőrt hívunk. Történeti és kulturális tényezők határozzák meg, hogy ki mikor, mit tekint felsőbb szellemi régiónak, és hogy azt a régiót milyen eszközökkel igyekszik megszólítani. Mi egyszerű Duna-völgyi népek vagyunk, negyvenévnyi kommunista rémuralom után, ami persze egyenletes sebességgel süllyed alá a múltnak kútjában, s épp ezért mind kevesebb joggal hivatkozunk rá, amikor a különféle szarságainkat próbáljuk megmagyarázni, de hát tudvalévő, hogy hasonló esetben a kommunista rémuralom előtt is a rendőrséghez fordultunk volna. A magyar ember, ha csodás jelet lát az égen, azt haladéktalanul feljelenti. Többnyire sajnos hiába, mert lám, most is mi történt. Ahogy a tudósításban olvasható: "A jelenséget megtekintő rendőrök sem tudtak magyarázatot találni az eseményre".

Magyar embert ennél nagyobb csalódás nem érheti. A rendőr számunkra ugyanaz, mint máshol a kádi, a rabbi vagy a láma, esetleg a szibilla, az asztrológus vagy a javasasszony, de leginkább mindez együtt. Megfejthetetlen talánnyal szembesülve ki máshoz is fordulhatnánk, mint rendőrhöz, aki a világ egészére vonatkozó tudás és bölcsesség őrizője, ő ilyenkor az inkriminált jelenséget megtekinti, titkait föltárja, elhelyezi, mintegy a teremtett dolgok kozmikus rendszerében, aztán buta fejünket megsimogatja, és tovasiet. Ha egy rendőr nem tud magyarázatot találni valamire, akkor vége a világnak, ugyanakkor viszont a világvége a zöld sugárral egyáltalán nem kompatibilis.

Tanácstalanok vagyunk.

És persze csalódottak is, mert titkon azért reméltük, hogy valami történni fog. Mert jó, hogy remény meg szeretet meg biztonság, viszont a Roswell sorozat 207., Wipe Out című epizódjában ismeretes mód zöld sugár borítja be Roswellt, hatására a város teljes lakossága eltűnik, leszámítva az idegen kvartettet, Courtneyt, a városon kívül tartózkodó Lizt, Mariát, Kylet és a serifet. Mármost, ugye, hátha ez a zöld sugár is olyan zöld sugár, mármint roswelli típusú, akkor pedig a rendőr szemünk láttára jedi lovaggá alakul át, és a Gonosz ellen fordul. Életünk csúcsa lett volna látni, amint a rendőr a ferencvárosi éjszakában a zöld sugárral szemben intézkedik, magatartásának törvénysértő voltára figyelmezteti, és esetleg kényszerítő eszközök használatát helyezi kilátásba. Nekünk azonban ez se jött össze, a zöld sugár is eltűnt, kézigránát robbant a Budaörsi úton, Harry herceg egy rocksztárba szerelmes, Dunaújvárosban pedig elloptak egy szúnyogirtásra használt generátort.

Hanyatló korszakába lépett a világ.
HÓCIPŐ AZ ÚJSÁGOSNÁL
2024/9  •  IV. 24. – V. 8.
Para-Kovács Imre: senki sem akarja Orbánt elhallgattatni, csak ha lehet inkább beszéljen olyan türk tudatú országokban, ahol szívesen látják őt és retardált barátait Váncsa István: Az Unió úgy döntött, hogy most már aztán tényleg az asztalra csap, és a négypárti többség neki is látott egy újabb határozattervezet megfogalmazásának Smuzewitz Ilona: a létezés a Fidesz által lehetséges, a Fidesz nélkül a farkasok együtt legelnének a bárányokkal, de a Fidesz meghozta a szabadságot és a magántőkealapokat Farkasházy Tivadar hiányolja Magyar Péter 12 pontjából az „örök élet +20 évet” Havas Henrik elfogta Varga Judit „Te mocskos áruló, kedves Péter” kezdetű levelét Kéri László: Forgatókönyv lejáratáshoz Dési János őrült rohangálást látott a Karmelitában, amikor kiderült, mégsem lesz meg az ajándékba odaígért áruházlánc Verebes István újabb Örkényiádái A Heti Kamu megtudta: Orbán annyira megirigyelte az influenszerek Deák téri pénzszórását, hogy saját kezűleg fog krumplit szórni a Karmelita erkélyéről
GYENGÉBBEK KEDVÉÉRT Képaláírásaink a képzelet szüleményei, nem a rajtuk szereplők mondták. • A Hócipő hírei álhírek. • A Képzelt riportok álinterjúk, nem az azokban nevesített személyek szólalnak meg bennük. • Legyen résen: oldalunkon a valódiak mellett alkalmanként álhirdetések is előfordulnak • A Föld gömbölyű.