Kompakt fénycső, a fenevad?

Majláth Mikes László
2009. 09. 07.
A német Épületbiológiai Szövetség felhívta a figyelmet a kompakt, úgynevezett energiatakarékos izzók eddig nem ismert veszélyeire. Az Európai Unió újabb kötelező előírása veszélybe sodorhat mindenkit, aki kénytelen lemondani hagyományos égőjéről. A Hócipő riportere a német Épületbiológiai Szövetség szóvivőjét kérdezte.

Hócipő: Miben áll a kompakt fénycső veszélye?

Szóvivő: Először is rendkívül mérgező a magas higanytartalma.

Hócipő: Az EU már betiltotta a higanyos lázmérőket is. Már nem kergethetjük az eltört lázmérő higanygolyócskáit az ágy alatt.

Szóvivő: Ez még mind semmi. Ezeknek a kompakt égőknek igen erős az elektromágneses kisugárzásuk.

Hócipő: Mintha egy magasfeszültségű távvezeték alatt állna a házunk?

Szóvivő: No azért annyira nem, de ezek a lámpák túllépik a világszerte a számítógépeknek engedélyezett sugárzási mérték tizenkét- de akár negyvenszeresét is.

Hócipő: Ezt ki mérte meg?

Szóvivő: Johannes Schmidt, a Neubeuern Épületbiológiai Intézet jeles munkatársa.

Hócipő: Tulajdonképpen mit csinál egy épületbiológiai intézet?

Szóvivő: Arra ügyel, hogy az épületek és a berendezési tárgyak ne veszélyeztessék a benne lakó ember biológiai létét.

Hócipő: És a pszichológiait nem? Mert a kompakt fénycső csak pár perc alatt adja le a teljes fényét, sok esetben addigra már ki is kapcsoljuk a spájzban.

Szóvivő: Így igaz. Az EU most azt is előírta, hogy meg kell szüntetni a 100 W-os hagyományos izzó gyártását.

Hócipő: Ezért fogok én vakoskodni. Persze ezzel energiát takarítunk meg és csökken a széndioxid kibocsátás.

Szóvivő: Az előbbi témához még hozzátehetjük, hogy a takarékos izzók speciális, villódzó fényének hosszú távú hatásáról egyelőre még keveset tudunk. De rossz előérzeteink vannak.

Hócipő: Arról nem is beszélve, hogy a kompakt izzók baromi rondák és túl nagyok. Igen furán mutatnak egy szecessziós bronzcsillárban. De egy modern fémvázasban is. Mindig kilógnak a foglalatból.

Szóvivő: A kompakt fény különleges kék tartalma akár stresszreakciókhoz és alvászavarokhoz is vezethet, mivel gátolja a melatonin nevű hormon termelődését.

Hócipő: Mire jó is ez a melatonin?

Szóvivő: A melatonin felelős az alvásért az emberi szervezetben. Ha otthon lehúzzuk a redőnyöket, már kezd is termelődni a melatonin. Szereti a sötétet.

Hócipő: És mi van a hagyományos égőkkel?

Szóvivő: A hagyományos égők fényének spektruma megegyezik a napfényével, így nem okoz alvászavart.

Hócipő: Ezt a spektrumot nem nagyon értjük, de elhisszük önnek. Mit ajánl a kompakt fénycsövek helyett?

Szóvivő: Mint épületbiológus alternatívaként a halogénizzókat ajánlom. Ezek úgy néznek ki, mint a normális égők, belsejükben azonban halogéngáz van, hasonlóképpen az autók fényszórójához. A német Épületbiológiai Szövetség szerint jelenleg ez az egyetlen megfelelő eszköz a hagyományos égők helyettesítésére.

Hócipő: És a gyertya nem jó?

Szóvivő: Az is jó, de az illat- és hangulatgyertya mellé szinte kötelező a kandalló, a jegesmedvebőr és a 12 éves viszki. Ezek nem rongálják a szemet, csak a bukszánkat.
HÓCIPŐ AZ ÚJSÁGOSNÁL
2024/8  •  IV. 10. – IV. 23.
Sulyok Papa Doc: Zsidólakás
és zsidóbútor után olvasson
zsidókutya-igénylésekről is!
Para-Kovács Imre: Hamburgerekkel lehet a szemétdombra juttatni a Fidesz nevű állampártot, nem tárkonyszószos pirított pisztránggal! Váncsa István: embercsoport saját magának önszántából ennyire hülye nevet nem találhat ki, mint hogy Talpra Magyarok Közössége Smuzewitz Ilona: az úgynevezett ellenzéki pártok is megmondták, hogy nem Magyar a messiás, de ha olyan nagy a szükség a messiásra, ők vállalják Farkasházy Tivadar szerint a brazil Bolsonarónak Kisvárdára vagy Mezőkövesdre kéne igazolnia, de még mielőtt kiesnek Havas Henrik belecsöppent a Békemenet transzparenskészítőinek mindennapjaiba, és megtudta, azzal fognak vonulni, hogy: Elfoglaljuk Brüsszelt, mert Magyar Péter egy geci! Dési János a miniszterelnök (apjának) hatvanpusztai pálmaházában ugrándozó majmokról Verebes István újabb Örkényiádái A Heti Kamu megtudta: Tiborcz Istvan árufeltöltőnek állt, hogy belülről foglalja el a SPAR-t.
GYENGÉBBEK KEDVÉÉRT Képaláírásaink a képzelet szüleményei, nem a rajtuk szereplők mondták. • A Hócipő hírei álhírek. • A Képzelt riportok álinterjúk, nem az azokban nevesített személyek szólalnak meg bennük. • Legyen résen: oldalunkon a valódiak mellett alkalmanként álhirdetések is előfordulnak • A Föld gömbölyű.