Annavölgy

Para-Kovács Imre
2010. 06. 02. · Hócipő 2010/11
Már éppen elkezdtem volna megalkotni a kedvenc román reklámjaim című esszémet, amikor érkezett a hír, hogy nyaralás lemondva, üdülő bezár. Ez szíven ütött, de mindjárt Önöket is szíven üti, ha felvázolom az egész történetet.

Már évek óta Annavölgybe járunk nyaralni, mert mániám, hogy taxival egymegállónyira legyek Budapesttől, ha hirtelen bejön valami munka stb. Tulajdonképpen egyáltalán nem szeretek utazni, én nyaralni szeretek, az utazás pedig meló, nem pihenés.

Annavölgy egyébként feleségem gyermekkori üdülője, akkor még tisztán honvédségi objektum volt, ő pedig egy ezredes lánya, de ez nem tartozik szorosan a történethez... Aztán a rendszerváltás után az üdülő megnyitotta kapuit a nagyközönség előtt, ami enyhe túlzás, lévén összesen 22 szoba és három kis faház egy őspark közepén, olyan mikroklímával, hogy a szanatóriumok könyörögnek egy-egy palack levegőért.

Régebben Hauszmann Alajos pihente itt ki a tervezés fáradalmait, és némi átmenet után mi. Pontosan azt szerettem benne, hogy nem diszkóval és játékteremmel fertőzött kocsma jellege volt, hanem direkt a csöndre hajtottak, hogy a Koszovóból visszatért katonák regenerálódjanak. Patakcsobogás, madárcsicsergés, néha mókusbőgés, de egyébként olyan csönd, hm, egyszer meghallottam, ahogy a szomszédban leesett egy bélyeg.

Az őspark öt hektárja mellett még vagy 15 hektár mező és bozótos, ahol lehetett mászkálni és vaddisznótúrásokat figyelni, a parkban úszómedence, a patakon fahidak íveltek át, a fenyőfák között kövek és szökőkutak, komolyan mondom, hogy ha néha ivott volna belőle egy szarvas, hát rögtön ecsetet ragadok, és én leszek a XXI. század legnagyobb magyar giccsfestője.

Szinte sohasem volt telt ház, tavaly nyáron előfordult, hogy jöttek szembe a szomszédok, és mondták, hogy mehetünk úszni, mert már üres a medence, és így váltottuk egymást a vízben vagy két héten át.

Idén tavasszal is ott voltunk, két hét regenerálódás a Moszkva tér után, olyan nyugi, hogy utána hónapokig kormányprogramot lehetett írni a hátamon, annyira nem érdekelt semmi.

Életmentő hely volt, nem egyszer, de többször.

Azon elmélkedtünk a személyzet tagjaival, hogy vajon ha jön a gonosz Fidesz, nem fogják-e lenyúlni az objektumot, elvégre van ilyen hajlamuk, és túl jó helyen is van ahhoz, hogy egy zsákmányszerző politikai erő ne csináljon belőle hasznot, én például ezért nem is írtam róla lelkendezve sohasem, nehogy felhívjam rá a figyelmet, aztán jöjjön a gonosz Fidesz stb.

Március volt, a hóvirágok elborították az erdős részeket, a patakban pedig elégedett vízisiklók vadászgattak, ha kisütött a nap.

A kormányváltás biztos tudatában búsongtunk tehát azon a lehetőségen, hogy elveszik kedvenc játszóterünket, feleségem gyermekkori nyaralóhelyét, de tulajdonképpen csak ijesztgettük magunkat, arra gondolva, hogy a legrosszabb esetben is van még két-három év, mire az új kormány ilyen apróságokkal foglalkozna, hiszen lesz elég dolga, legalábbis annál minden bizonnyal fontosabb ügyekkel kell foglalkoznia, mint egy kis üdülő privatizálása.

De a rossz tapasztalat megvolt, hasonló helyek tucatjait adta el a HM, elég csak a Hajógyári szigeten lévő kis faházas üdülőre gondolni, amitől sikerült megszabadulni, aztán azóta is ott rohad, csak a Sziget alatt üzemel, egyébként pedig lelakatolva áll, és várja, hogy megegyék a bogarak.

Annyira naiv vagyok, mint egy csepeli kisnyugdíjas.

A Magyar Szocialista Párt kiismerte az ellenfelet, és megelőző csapást mért rá.

Történt, hogy április közepén az intézmény dolgozói levelet kaptak, miszerint május elsejével kezdődően az üdülő bezár, a foglalásokat mondják le, köszönik szépen, a huszonöt alkalmazottból kilencnek új állást ajánlottak, a többiektől pedig fájó szívvel búcsút vettek, hozzátéve, hogy aki szolgálati lakásban lakik, az nyár végéig kereshet magának új otthont is.

Április 8-án, a Honvédelmi Minisztérium... de innen inkább jöjjön a szó szerinti idézet: Tájékoztatjuk Kedves Vendégeinket, hogy a Honvédelmi Minisztérium - mint tulajdonos - 2010. április 8-án meghozott döntése értelmében, az Annavölgyi objektum 2010. május 1-i hatállyal kikerül üzemeltetésünkből és a továbbiakban vendégforgalmat nem bonyolít. Megértésüket köszönjük!

A választások előtt három nappal tehát a szocialisták úgy döntöttek, hogy a felperzselt föld taktikáját alkalmazzák, és a fideszes katonák, illetve nyaralók menjenek máshová, megmentik az annavölgyi üdülőt attól a borzasztó lehetőségtől, hogy a gonosz Fidesz privatizálja, eladják inkább ők maguk.

Különösen finom a „kikerül üzemeltetésünkből” megfogalmazás, lásd még: „kokain került a szervezetébe”.

A további mocskos részletekbe nem mennék bele, de akit érdekel, nyugodtan nézzen utána.
HÓCIPŐ AZ ÚJSÁGOSNÁL
2024/8  •  IV. 10. – IV. 23.
Sulyok Papa Doc: Zsidólakás
és zsidóbútor után olvasson
zsidókutya-igénylésekről is!
Para-Kovács Imre: Hamburgerekkel lehet a szemétdombra juttatni a Fidesz nevű állampártot, nem tárkonyszószos pirított pisztránggal! Váncsa István: embercsoport saját magának önszántából ennyire hülye nevet nem találhat ki, mint hogy Talpra Magyarok Közössége Smuzewitz Ilona: az úgynevezett ellenzéki pártok is megmondták, hogy nem Magyar a messiás, de ha olyan nagy a szükség a messiásra, ők vállalják Farkasházy Tivadar szerint a brazil Bolsonarónak Kisvárdára vagy Mezőkövesdre kéne igazolnia, de még mielőtt kiesnek Havas Henrik belecsöppent a Békemenet transzparenskészítőinek mindennapjaiba, és megtudta, azzal fognak vonulni, hogy: Elfoglaljuk Brüsszelt, mert Magyar Péter egy geci! Dési János a miniszterelnök (apjának) hatvanpusztai pálmaházában ugrándozó majmokról Verebes István újabb Örkényiádái A Heti Kamu megtudta: Tiborcz Istvan árufeltöltőnek állt, hogy belülről foglalja el a SPAR-t.
GYENGÉBBEK KEDVÉÉRT Képaláírásaink a képzelet szüleményei, nem a rajtuk szereplők mondták. • A Hócipő hírei álhírek. • A Képzelt riportok álinterjúk, nem az azokban nevesített személyek szólalnak meg bennük. • Legyen résen: oldalunkon a valódiak mellett alkalmanként álhirdetések is előfordulnak • A Föld gömbölyű.