Munkácsy és a vérvád

Ürmös Zsolt
2013. 03. 15.
Ha igazak egy rejtélyes műgyűjtő állításai, akkor át kell értékelni Munkácsy Mihály életművét, aki az Indexhez eljuttatott dokumentumok szerint festett egy eddig nem ismert, felkavaró képet is. A monumentális méretű, és amúgy mesteri munka az európai kultúra egyik legsötétebb babonáját idézi teljes komolysággal: zsidók ölnek ártatlan lányt rituális okból. A Hócipő riportere az utca emberét és ismert közéleti szereplőket kérdezett az hírről.

Hócipő: Szia! Látom egyetemista vagy. Mit szólsz a legfrissebb hírhez Munkácsyról?

Egyetemista: Ja, tök gáz a dolog... Hogy ez a Bye Alex jutott ki Malmöbe és nem a Kállay Saunders Andris, vagy a Radics Gigi…

Hócipő: És Munkácsyról mi a véleményed?

Egyetemista: Ja, szerintem ő is jobb volt, mint ez a Bye Alex, bár konkrétan nem emlékszem rá...



Hócipő: Elnök úr! Látta a Munkácsy képet?

Matolcsy: Igen, láttam, és mit mondjak róla? Nem egy tündérmese... Mert az azon szereplő gonosz alakok - amit hamarosan meg is fogok majd írni a Heti Válaszban - valójában IMF ügynökök, és a ruhátlan, meztelen leány nem más, mint szeretett hazánk, Magyarország, akinek vérét szívják, ezek az átkozott piócák!



Hócipő: Képviselő úr! Mi a Demokratikus Koalíció álláspontja a Munkácsy Mihálynak tulajdonított Vérvád című festményről?

Gyurcsány: Festmény? Igen! Munkácsy? Igen! Tiszaeszlár? Talán... De nehogy már ezt is az én nyakamba varrják! Lári-fári! Mert az aztán böszmeség lenne!



Hócipő: Elnézést! Ön mit gondol a Munkácsy festményről?

Járókelő: Nem tudom... Nálunk a Mohácsi fest, a Mohácsi Pista! Gletteléssel, két rétegben, 50 ezer zsebbe... Plusz, még az a két rekesz sör, amit megiszik, de az nem olyan nagy tétel... Ez a Munkácsy jól dolgozik? Mert ha 40 ezerért vállalja, akkor jövőre vele festetjük ki a gyerekszobát...



Hócipő: Ön szerint is Munkácsy?

Kerényi: Igen, a festmény egyértelműen a mester keze munkája! Most már elárulhatom, hogy az én felkérésemre festette, egyenest az új alkotmányba. Csak kicsit később küldte, mint ahogy azt megbeszéltük. De egy általam felállított, Fekete György vezette bizottság már vizsgálja, hogy hova rejtette a képen a mester az alaptörvény asztalát...



Hócipő: Házelnök úr! Mit szól a most előkerült Munkácsy festményhez?

Kövér: Mekkora is a mérete annak a festménynek?

Hócipő: Ha jól tudom, négy méterszer két és fél méter.

Kövér: Remek! Akkor, ha a Jobbik is támogatja, talán szorítunk neki egy kis helyet a Munkácsy-teremben...



Hócipő: Miniszterelnök úr! Mit szól hozzá, hogy élveteg, gonosz tekintetű zsidók feszítenek ki egy védtelen, ruhátlan lányt egy Munkácsy festményen?

Orbán: Ne higgyen a szemének kedves barátom, mert koránt sem biztos, hogy ez van azon a képen.

Hócipő: Miért? Ön szerint miről szól a festmény?

Orbán: Egy kis türelmét kérném a szerkesztő úrnak! Pénteken, a kormányülés után ki fog minden derülni. Addigra, egy kétharmados törvénnyel az alkotmányba fogjuk rögzíteni, hogy miről is szól Munkácsy most előkerült ominózus festménye.
HÓCIPŐ AZ ÚJSÁGOSNÁL
2024/8  •  IV. 10. – IV. 23.
Sulyok Papa Doc: Zsidólakás
és zsidóbútor után olvasson
zsidókutya-igénylésekről is!
Para-Kovács Imre: Hamburgerekkel lehet a szemétdombra juttatni a Fidesz nevű állampártot, nem tárkonyszószos pirított pisztránggal! Váncsa István: embercsoport saját magának önszántából ennyire hülye nevet nem találhat ki, mint hogy Talpra Magyarok Közössége Smuzewitz Ilona: az úgynevezett ellenzéki pártok is megmondták, hogy nem Magyar a messiás, de ha olyan nagy a szükség a messiásra, ők vállalják Farkasházy Tivadar szerint a brazil Bolsonarónak Kisvárdára vagy Mezőkövesdre kéne igazolnia, de még mielőtt kiesnek Havas Henrik belecsöppent a Békemenet transzparenskészítőinek mindennapjaiba, és megtudta, azzal fognak vonulni, hogy: Elfoglaljuk Brüsszelt, mert Magyar Péter egy geci! Dési János a miniszterelnök (apjának) hatvanpusztai pálmaházában ugrándozó majmokról Verebes István újabb Örkényiádái A Heti Kamu megtudta: Tiborcz Istvan árufeltöltőnek állt, hogy belülről foglalja el a SPAR-t.
GYENGÉBBEK KEDVÉÉRT Képaláírásaink a képzelet szüleményei, nem a rajtuk szereplők mondták. • A Hócipő hírei álhírek. • A Képzelt riportok álinterjúk, nem az azokban nevesített személyek szólalnak meg bennük. • Legyen résen: oldalunkon a valódiak mellett alkalmanként álhirdetések is előfordulnak • A Föld gömbölyű.