Nem értem - 2006/12

Farkasházy Tivadar
2006. 06. 07. · Hócipő 2006/12

KÖLTÖZIK A HIVATAL
A takarékosság jegyében a külvárosba költöznek a tárcák, még az is lehet, hogy egyetlen plázába. Hátha tíz kicsi indiánként így szépen elhullanak egymás után. Életem első miniszterét - Rákosi május elsejei integetését leszámítva - a Fidelióban láttam, harsonajelre érkezett a végén, hogy Leonora, Florestan és az ártatlan rabok számára üssön a szabadulás órája. Így is írta a színlap: a miniszter, határozott névelővel, így joggal hittem, nincs belőle több, nem úgy a nyitányból.

Azért remélem, nem lesz kormányzati negyed, mint Ceausescu Bukarestjében, az pedig különösen örvendetes, hogy a Gresham-házat, a New York palotát, a Balettintézetet és a tévészékházat követve, legszebb épületeinkből mind szálloda lesz, garantálva, hogy oda maximum egy drága vacsorára léphetek majd be, mivel Bródy Sándorral és fiával, Hunyady Sándorral ellentétben ma többnyire otthon alszom, legalábbis Pesten.

A Földművelésügyi Minisztérium viszont marad a kormányfőnek, 15 éve Göncz Árpádhoz volt hivatalos pár hócipős, az oroszlánoknál vártunk egymásra, amikor kilépett a Parlamentből egy kisgazda oroszlán, Gerbovics Jenő, tárca nélküli miniszter, beült a Mercedesébe, majd az FM előtt kiszállt. Remélem, nem számolt el annyi benzint a 150 méteres útra, mint Demszky terepjárójára.

MAGYAR SORS
Ha már takarékosság, jóval olcsóbb lett volna, ha a szocialisták kongresszusa úgy zajlik, hogy Gyurcsány a blogjára kiteszi a beszédét, otthon meg mindenki elolvassa, azzal együtt, hogy van Totó kutya. Mindenesetre a küldöttek megtudták, hogy nem fog barátokat behívni a kormányba, vagyis se a bencések, se a ferencesek, se a kapucinusok nem kapnak tárcát.

Magyart viszont kivágták, ha ez nem biztatás a jövendő reformereknek, akkor semmi. Pontosabban a külügyet felajánlották neki, vagyis meg is alázták, hiszen ha elfogadja, senki se mossa le róla, hogy ragaszkodik a bársonyszékhez. Bálint azt mondja, hogy nem a programjával volt baj, csak új ember kellett hozzá, akit nem kezdenek el azonnal támadni. Így van, Mikolának is kellett hozzá három egész nap. Molnár Lajos sincs a legjobb korban a kézitusához, Kóka ott aztán igazán kidüböröghetné magát, ha már orvos volt.

VIKTOR OLVAS
Az MDF székházában Gyurcsány Feri pakkot kapott, Orbán cipelte el hozzá a demokráciacsomagját, benne egy oly passzust, hogy ha a tervezettnél 1,5%-kal több a hiány, akkor a miniszterek egyévi fizetése bánja. Elvégre tőlük függ, mikor jön az ár és a csirkevész Romániából, mikor lesz kész az iráni atom, amitől kicsit függ az olajár, hogy alakul a londoni tőzsde meg az amerikai kamatpolitika.

Viktor a héten egy Mein Kampf-idézettel is kicsapta a biztosítékot, nem is tudtam, hogy van neki otthon, csak kiszól a konyhába:
- Anikó, hová tetted a Hitlert?
- De hisz te mondtad, hogy rakjam el a kisebbek elől!

Aztán kiderült, akitől ollózta, az nézte meg rosszul, mert amit az óriás mondott, nincs is benne. Ez egy új kifejezés, a vezénylő tábornok szülőatyja írta az Antidemokratában, hogy az óriás, ha elindulna, saját döngő lépteitől nyerné vissza öntudatát.

Az óriás azt is mondta, hogy a média miatt veszítettek, ha így van, hogy ábrándozhattak alig egy éve még kétharmados győzelemről, hacsak nem egy másik média volt akkor. Túl sok volt a Gyurcsány a lapokban - mondta, pedig engem a Fábry azért hagyott ott, a politikamentes Dizájn-kódexébe is berakva, mert a Hócipőben túl sok volt a Medgyessy. Amúgy egyre jobb érzés, de ez most nem tartozik ide.

Azt is mondta pár hete a Viktor, nehogy már újságírókkal akarjon majd a Fletó tárgyalni vele, most meg ragaszkodott a sajtóhoz. Nem akarom én már ezeket az ellentmondásokat megérteni, sőt, arra kérek minden bolsevista sajtómunkást, vigyázzon Orbánra, és ne tanácsolja többé a Fidesznek, hogy szabaduljanak meg tőle, mert így évtizedekre biztosított az ezüstjük.

Bár ha egyszer túllépnek rajta, ugyan miért is ne győzhetnének?

PARABOLA
Amikor az Osvát utcai Athenaeum még nem luxusszálló volt, hanem nyomda, az ablakból láttam, amint a Népszabadság egykori pártrovatvezetője prémes mentében masírozik volt szerkesztősége előtt nercbundás nejével a Rákóczi út közepén, előtte pedig Antall Józsefet tolják ágyútalpon. Rendezte az április 4-i ifjúsági nagygyűlések örök asszisztense. Ezzel nem Antall emlékét akarom beszennyezni, csak most, hogy Debreczeni megvédi Révésztől, eszembe jutott e két titán, Bencsik és Koltay. Debreczeni stílusát régóta kedvelem, de pár mondatával most vitába szállnék, nem is én, az emlékeim, amelyek persze lehet, hogy megcsalnak:
Antall nem akart háborút. Szabad és tisztességes sajtót akart. Konszenzust, méltányosságot, demokratikus médiatörvényt. A Haraszti Miklós képviselte SZDSZ-es médiapolitika azonban nem akarta ezt, mert úgy vélte, e nélkül sokkal jobban érvényesítheti a maga befolyását. Ellenfelei tudták: a kormányfő nem képes - és nem is kívánja - uralma alá hajtani a tévét és a rádiót. Belülről alaposan ismerem ezt a történetet.

Sajnos én is, Csúccsal, Nahlikkal és a Hankiss-Gombár párost csesztető Kupával. Akikkel eszerint nem akart semmit, csak úgy voltak. Majd jött a ballib koalíció, amely 72%-os fölénye birtokában tönkretette utolsó 12 évemet, rászabadítván a Rádióra az allergiást meg a többi eszelős kurátort. Befolyását úgy érvényesítve, hogy Horn egy részeges énekesre bízta a közszolgálati média irányítását.

VECSÉSI SZÁMLAGYÁR
Lassan híresebb lesz, mint a káposztájuk. Bár azért snassz, hogy az MSZP-s csak 14. rendű vádlott!

VEZÉNYLŐ TÁBORNOK
Elek azt javasolja, hogy a Fidesz váljon ketté. Azt hiszi, ezzel túl jár a Viktor eszén? Napóleon is gyakran kettévált, már a serege, hiszen a folyamatos meneteléseknek köszönhette győzelmeit.

Schmidt Mária viszont nem érti, miért nem szeretik őket, talán ha lecsatolná az oldalfegyverét, ha még emlékszik erre a mondására.

Természetesen egy-két újabb Mein Kampf-idézet is lendíthet a dolgon, bár Kálmán Olga először azt hitte, hogy elromlott a számítógépük, aznap ugyanis az ATV azt kérdezte nézőitől, szerencsésnek érzik-e Orbán Mein Kampf-idézetét az MSZP-ről, mire munkatársai rázták a fejüket, hogy nem, a tizedes gép valóban 100:0-t mutat.

VERI A SZEGÉNY ÖRDÖG A FELESÉGÉT
Demszky nem akar az ősszel plakátháborút, pedig szép lenne, ha a polgármesterek utána felszólítanák magukat, távolítsák el a saját képüket. Nevetséges, ahogy mutogatják a plakáttalanítást, egy politikus beletép a hajába, mire előbukkan a vetélytársa, erre szépen hazamegy. Az szintén letép egy serclit magából, mire kibukkan egy harmadik torzó. Az újpesti polgármester legalább próbál szellemeskedni, bár nem nagyon értem, mármint azt, hogy a más asszonyához nyúlás a verésen kívül másra is kiterjed?

Amíg 23 kóceráj lesz e városban, esély sincs a rendre, hisz amit az egyik kerület elutasít, a másik azonnal engedélyezi. Egy nagyvárosban sincs ennyi kút a centrumban, nem kellett hozzá más, mint "tanulmányútra" vinni a rendszerváltás találomra összeszedett "polgármestereit", akik a multik pénzén kimentek Párizsba és a Moulin Rouge előtt tankoltak egyet.
- Uraim, ez lenne az!

Évente barmolják szét az utakat újra, amit drága pénzeken csináltak, 15 éve lep el minket a kosz, addig is ellepett, de akkor annyi minden más is, agyonizzadt taxisok hurcolnak bömbölő rádióval, himbálózó Wunderbaummal, de mi legalább tudjuk, hogy nem kerül egy húszasba a Ferihegyről. Most, hogy magánkézbe adták, máris kiírtak egy tendert, a reptérnek minden útért 350 forint, háromévesnél nem régebbi légkondis kocsik, legfeljebb három típus, négy díjkörzet, maximált árral, angoltudás, kártyás fizetés lehetősége stb. Ugye mennyivel olcsóbb volt valakit évente megkenni?

JUSTICE FOR HUNGARY!
Nem boldog a magyar, börtönbe vetik Pozsonyban, szétverik a házát a horvát tengerparton, járványterjesztéssel vádolja a román titkosszolgálat, ráadásul kiütik Las Vegasban.

Na jó, egy pulykát könnyű összekeverni egy csirkével, hisz mindkettő hápog, ezért még nem kéne Pacepa utódait kirúgni. De hogy már Amerikában is! Az egyenes adást sajnos elblicceltem, így másnap reggel kiabálok a fiamnak:
- Attila, gyere gyorsan, most mondták be a Mokkában, hogy teljes terjedelmében megismétlik Csonttörő mérkőzését!
- Mindjárt!
- Viccelsz? Már a felénél tartanak!

Persze nem rossz órabér 40 millió 49 másodpercért, már ha valaha is kézhez kapják, hiszen annak is 50 dollárt kellett érte leszurkolnia, aki tévén akarta látni. Nem akarok utólag okoskodni, de hat éve írom, hogy e sportágban több mint ezer embert neveznek világbajnoknak, kisvilágbajnoknak, kontinentális bajnoknak, s már a szárszói vándorcirkuszosokra is gyanakodtam, hogy este a feje búbjáig kiflitterezve valóban a világ legerősebb emberét látom-e, hisz délelőtt még azon jajgatott, hogy nem bír aprófát hasogatni a lecsóhoz.

A Lady Buldózernek hívott horvát környezetvédelmi miniszter visszautasítja a magyarellenesség vádját, mivel öttel több horvát házat bontottak el. Ez ügyben a legszomorúbb az a káröröm, amely a pórul járt magyarokat itthon körbeveszi. Mintha mind rosszhiszemű építtető lett volna, ott pedig teljesen tiszta, átlátható viszonyok. S mintha teljesen véletlenül esett volna a buldózerek útjába a húsz magyar ház, arányosan négyezer engedély nélküli horváttal.

Ami a pozsonyi esetet illeti, az specifikusabb, nem idegen-, csak magyargyűlölet. Persze a kínaiakat nem csesztették, pedig lehet, hogy a Kőbányai útról jöttek. A konzul meg nem érti, mi a bajunk azzal, ha két tanút bezárnak hét órára, elvégre a mi börtönünk volt!

A Kihívás napján egy Trabantot tolok a Kecskeméti utcában, kértek rá, gondoltam, nem nehezebb, mint a Moszkvics és a Dacia, mert azokat már sokszor toltam. Míg a Kálvin tér sarkán várok a csatlakozásra, turistákra leszek figyelmes, egyikük németül mesél a többinek a Nemzeti Múzeumról, ráordítok:
- Igazolja magát!
Döbbenten felnéz.
- Ha nem kotródik, lebontom!
Nem szól semmit, már pucolnak is. Elvégre én vagyok itthon!

RENDŐRBÍRÓ - ÚJPEST A VIII.-BAN
Henrik azzal viccelődik a Mokkában, hogy a Bede mennyit fut százon, a Fradi-Debrecent nem vette ilyen jópofára. Most viszont ő futhat az Újpest után fél évig. Érdekes, hogy a Bedét verő urat is pont ennyire zárják be, akár lehetne az üres stadionba. Szerencsére az MTK-meccsel ellentétben Új-Zéland ellen nincs semmi maorizás.

Hanacsek rendőrbíró viszont megoldja, hogy Benéék óta először az Újpestért szorítsak egy hazai meccsen, mivel azért nem lehet a sárga után a pirosat is felmutatni, mert valaki vért lát. Bármennyire is sajnálom Kollert, nem volt szándékos, még akkor se, ha a Vidi eltiltott edzője, Csertői elég jól láthatta a tribünről.


Gergényi úr, ha megmagyarázná! Nagy volt a tömeg, ugye?
Vagy maga se ért a focihoz?

A rendőröknek nem volt valami jó napjuk, mert a meccs után megverték a Magyar Nemzet fotósát, egy másikat meg lefújtak, azzal az indokkal, hogy intézkedés közben nem láthatják, ki szurkoló, ki fotós. Pláne ekkora tömegben, mint ami a két képen látszik. A tévében kitakarták a rendőr arcát, nehogy még pereljen is. Azt szerencsére szabad mutatni, akit üt.

Sovány vigasz Dárdai 26 méteres bombagólja, ott próbálna valaki befutni, akár örömében is.

MÉG NŐ A SZAKÁLLAM
Farkasházy halott - harsogja az index címlapja. Először megdöbbenek, és erről nem szólt nekem senki? Aztán kihúzom magamat, elvégre Sándor Mátyást és Monte Cristo grófját leszámítva kevesen olvashattak erről. Még találó is, hiszen legalább olyan régen vagyok a médiatörvény foglya, elfelejtett rab a Magyar Rádióban, mint Edmond Dantesék If várában. Tényleg, mi lenne, ha az ő példájukat követve, kicsit megkapargatnám Uj Pétert, e ragyogó tollú, sugárzóan tehetséges fiatalembert, hogyan tollasodnak mások folyamatos gyalázásából. Mert ez is egy ipar kérem, ahol folyton überolni kell, Tóta W.-nek meg a többi névtelen gengszternek. Kit nem küldtek még el a sunyiba? Már magukon kívül?

DEUS EX MACHINA

Amikor XVI. Benedek imádkozni kezdett Auschwitzban, kisütött a nap, eleredt az eső, és felragyogott a szivárvány. Most, hogy a Júdás-evangéliummal és a Da Vinci-kóddal is támadják a Vatikánt, igazán jól jött nekik ez a kis égi segítség.

HÓCIPŐ AZ ÚJSÁGOSNÁL
2024/8  •  IV. 10. – IV. 23.
Sulyok Papa Doc: Zsidólakás
és zsidóbútor után olvasson
zsidókutya-igénylésekről is!
Para-Kovács Imre: Hamburgerekkel lehet a szemétdombra juttatni a Fidesz nevű állampártot, nem tárkonyszószos pirított pisztránggal! Váncsa István: embercsoport saját magának önszántából ennyire hülye nevet nem találhat ki, mint hogy Talpra Magyarok Közössége Smuzewitz Ilona: az úgynevezett ellenzéki pártok is megmondták, hogy nem Magyar a messiás, de ha olyan nagy a szükség a messiásra, ők vállalják Farkasházy Tivadar szerint a brazil Bolsonarónak Kisvárdára vagy Mezőkövesdre kéne igazolnia, de még mielőtt kiesnek Havas Henrik belecsöppent a Békemenet transzparenskészítőinek mindennapjaiba, és megtudta, azzal fognak vonulni, hogy: Elfoglaljuk Brüsszelt, mert Magyar Péter egy geci! Dési János a miniszterelnök (apjának) hatvanpusztai pálmaházában ugrándozó majmokról Verebes István újabb Örkényiádái A Heti Kamu megtudta: Tiborcz Istvan árufeltöltőnek állt, hogy belülről foglalja el a SPAR-t.
GYENGÉBBEK KEDVÉÉRT Képaláírásaink a képzelet szüleményei, nem a rajtuk szereplők mondták. • A Hócipő hírei álhírek. • A Képzelt riportok álinterjúk, nem az azokban nevesített személyek szólalnak meg bennük. • Legyen résen: oldalunkon a valódiak mellett alkalmanként álhirdetések is előfordulnak • A Föld gömbölyű.