Ki nyeri a vb-t?

2006. 06. 07.
Megkérdeztük 32 munkatársunkat, ki győz Berlinben? Ezt utoljára Roosevelt kérdezte Teheránban Churchilltől és Sztálintól. Szóval nehéz kérdés. Külföldi tudósítóink is válaszoltak, Méray Tibor Párizsból, Bartus László New Yorkból, Makai József Szerbiából vagy Montenegróból.



NAGY BANDÓ ANDRÁS:
Németország

Freud írta le (lepedőre, kimosták), hogy a sporttörténelem 52 évenként ismétli önmagát. Gary Lineker szerint (hiteles) a foci az a sport, melyet huszonketten játszanak, s végül mindig a németek nyernek. Ki volt az abszolút esélyes 1954. július 4-én? Magyarország. Ki nyert? Nyugat-Németország. Rákosi mondta valahol (retusálták), hogy a győzelem politikailag fontos volt a németeknek: először játszottak VB-döntőt a kelet-nyugati osztódás óta. Bibó írta le (bezúzták), hogy Magyarország számára is fontos a győzelem, de nem annyira. Kertész Imre írta le valahol (ottfelejtette), hogy a mostani győzelem is fontos a németek számára: első győzelmük lenne az egybeolvadás óta. C. G. Jung írja (elveszett), hogy 2006-ban az agrárgondokkal Brazíliának szüksége lesz pár tucat traktorra. Nos: ki most az abszolút esélyes? Brazília. Ki fog nyerni? Németország.


RÉVBÍRÓ TAMÁS:
Lengyelország

Háttérinformáció: Dwabratankit, a kapust titokban a légvédelemnél alkalmazzák rakétaelhárítónak. A csatársor (Szkotwiski, Hayra, Mazeltow) gyorsaságát Nevadában, egy kiszáradt sóstó medrében tesztelték volna, de a kísérlet veszélyessége miatt nem kaptak engedélyt. Többször is megbírságolták már őket gyorshajtásért, amikor sétálni vitték a gyereket. A középpályások (Koponiak, Dunakawicz, Napoczka) fordulékonyságára jellemző, hogy a mérkőzés végére hátukra kerül a címer, amely a himnusz alatt még a mellükön volt. A védők (Marski, Takarodski, Mintagierek, Mitisyk) az edzéseken izomból állítják meg a krakkói vonatot.
És különben is mindig a lengyelek győznek. Vagy nem?


TRUNKÓ BARNABÁS:
Ecuador

Himnuszuk a német tűzoltózenekarok kedvence lesz. A csapat gyakran cserél, még az elmúlt évek államelnökeiből is ki tudnának állítani egy keretet. Sportszerűek, a bírót soha nem szidják, vagy ha igen, akkor ezt kecsua nyelven teszik, és azt senki nem érti. A hátvédek kemények: az ország címerét egy dögkeselyű díszíti. A selejtezők során Brazíliát és Argentínát is lealázták, hétszer nyertek, de sajnos mindig hazai pályán, mivel országuk adottságai (Andok) miatt csak magaslati, vagyis ritka levegőn tudnak hajtani. Bizakodnak, mert a meteorológia szerint a vb idején alacsony nyomású légtömegek várhatók Németországban. No meg a csapat minden játékosa minden megnyert meccsért 30 ezer dollárt kap.


FALUDY GYÖRGY:
Costa Rica

Costa Ricát ajánlom. Az országgal úgy kerültem összeköttetésbe, hogy a Costa Rica-i Köztársaság elnöke, Figueres Ferrer meghívott dél-amerikai előadó körútra, amikor a forradalom után Bécsbe kerültem. Amikor kiszálltam a repülőgépből, egy- és kétemeletes házak sorát láttam magam előtt; azt éreztem, hogy inkább falura, mint fővárosba érkeztem. A messzeségben kéklő hegyek fogadtak. Miután körbesétáltam a kisvárosban két amerikaival találkoztam a vendéglőben, akik azt mondták, hogy csendesebb, boldogabb és nyugodtabb világot nem láttak még, mint Costa Ricát. Figueres Ferrer elnök föloszlatta a hadsereget, és az ebből származó jövedelmet a kultúra támogatására használta fel.
Aztán késő este beálltam egy hosszú sorba egy mozi előtt. Néhány másodperc múlva megtudtam, hogy a köztársasági elnök is itt áll előttem a sor elején. Másnap az elnöki házban - mert palotának aligha nevezhetem - ebédet adott az elnök a magyar forradalom tiszteletére, és én rövid beszédben a forradalom szépségét méltattam. Másnap San Izidoróban, a főtemplom oltáránál beszélhettem a forradalom riasztó hatalmáról. A nap végén az ország keleti részén egy kocsmába voltam hivatalos a sűrű őserdő mélyén, ahol az elnök demokratikus győzelme előtt a fasiszta ellenség elöl bujkált. A kocsmáros mellett ültünk kétoldalt, poharat emeltünk a szabadságra, a fekete őserdő riasztó hangjai és a reánk nehezedő fái alatt. Igen, az atmoszféra és az emberek, az emberek és az atmoszféra! Mindenkinek ajánlom, hogy térjen be Costa Ricába.


GÖNDÖCS GERGELY:
Svédország





KÉRI LÁSZLÓ:
Anglia

Anglia nyeri. Mert már negyven éve nem nyernek semmit sem. (A falklandi háborút is legfeljebb vitaalapnak tekinthetjük.) Mert hosszú ideje az övéké a világ legerősebb, leghajtósabb, legérdekesebb bajnoksága, és tucatnyi válogatott legjobbjai hétről hétre ott hajtanak egymás ellen. Az angol válogatottnak ez a vb olyan lesz, mint egy hosszúra sikerült ünnepi, otthoni torna.
Mert övéké a világ legerősebb középpályás sora. Mert ha legalább egyetlen tornán Lampard, Beckham, Gerard minimum átlagos teljesítményt nyújtanának, akkor senki sem képes megverni őket. Mert az angol fociban addig játszanak, hajtanak, amíg a meccs tart. Egyedül az aggaszt, hogy a föntieket kb. tizenkét éve hajtogatom minden egyes világverseny előtt, s az angol válogatott meg mindig elbukik valahol a legjobb négy tájékán, vagy még előtte. Mindegy, akkor is nekik fogok szurkolni. Meg a szurkolóiknak. Azért, hogy ne ők legyenek e vb főszereplői.


LITKAI GERGELY:
Paraguay

Paraguayban már voltam Copa America meccsen. Mindenki rendőrnek volt öltözve, csak mi voltunk brazil szurkolónak. Ez volt az egyetlen alkalom, amikor ennyi egyenruhás volt az utcán, mégsem volt puccs. Az irracionalitás a titka a latin-amerikai focicsodáknak. Egy csel mögött, több évszázad abszurditása lakozik. Ahogy Bolíviában egy több ezer négyzetméteres tökéletesen sík sóstó közepén van egy katonai ellenőrzőpont, úgy Paraguayban a határon a rövid hajú emberek férfinak számítanak. A csempészek használt cipőket próbálnak bejuttatni az országba rejtélyes okokból, és a határátkelőn aki gyalog megy át, lelövik. A busz menetideje Bolíviáig 48-72 óra, a szerencsétől függően. Melyik másik ország tud ilyet felmutatni? De őszintén?


SZABADOS GÁBOR:
Trinidad és Tobago

Trinidad és Tobago a favoritom. Jó lenne, ha ők nyernének, mert akkor joggal számíthatnék - mint egyedüli, aki őket tippeli vb-győztesnek - ennek a két gyönyörű szigetből álló Karib-tengeri országnak a meghívására, hogy töltsek ott néhány kellemes hónapot. Amúgy sokban hasonlít Magyarországra: ők is két szigetből állnak, mint ahogy megosztottságilag mi is, csak nekik tenger van közötte, nekünk viszont mély szakadék. Avagy: nekünk is egykori, külföldi futballcsillag volt a szövetségi kapitányunk, nekik is az: a holland Leo Beenhakker. És se ott, se itt nincs ellenszenv a más bőrszínűekkel szemben, mondjuk, nálunk igen, de Trinidad és Tobago válogatottjában - futballtörténetükben most először - egy fehér bőrű játékos is szerepel.


FENEKOVÁCS LÁSZLÓ:
Elefántcsontpart



Győz, mert legfeljebb ha kapufát lehet nekik rúgni.


PARA-KOVÁCS IMRE:
Argentína

Nem igazán értem a kollégákat, miért is próbálkoznak más nemzeti válogatottak kaserolásával, amikor nyilvánvaló, hogy Argentína fogja nyerni a világbajnokságot, esélye sincs másnak.
A Copa Americán Argentína csapata olyan teljesítményt nyújtott, ami tökéletesen elegendő lesz az európai világbajnokság megnyeréséhez, főleg, mivel labdarúgói nincsenek annyira lestrapálva, mint a folyamatosan hajszolt brazilok vagy a fáradt és lelketlen németek.
Az európai sajtójuk kicsit foghíjas, ezért gondolhatják egyesek, hogy nem ők az egyetlen esélyesek, de mindez nem vonatkozik rám, aki már a Bajnokok Ligáját is meccsről meccsre megjósoltam, és nyert is a Dortmund.


SIMONYI BALÁZS:
Hollandia

"Van a hollandoknak kapusa? Van de(r) Saar." Így a régi vicc, ám a veterán hálóőr ismét ott lesz a vébén, amit a zöld fűvel jó barátságban lévő narancsgárdának már illene megnyernie, az oddsok is ezt jósolják. Több okból is: tipikus lúzer focinemzet, akiknek sosem jön össze, pedig megérdemelnék (vö. Spanyolország, Magyarország). Halálcsoportba kerültek, de a kapitányuk, egy bizonyos Van Basten, mégis otthon merte hagyni a holland gólkirály Huntelaart.

Sőt: facipős edzésekkel volt kénytelen nehezíteni a csúcsformában lévő játékosok felkészülését. Jó előjel még, hogy egy másik pályatárs holland, Frank Rijkaard, most nyerte meg a Barcelonával a BL-t. A hollandokról persze sokaknak azonnal a két Soltész Rezső-frizurás Rudi - Völler és Gullit - kakaskodása ugrik be a 90-es vébéről; a tévések előszeretettel lassították be a németek és alföldiek fajsúlyos csulázását. A balhéért és a vb-trófeáért most megint csak a szomszédhoz kell átruccani. Csak egy köpésre van. Hajrá Oranje!


MAKAI JÓZSEF:
Szerbia és Montenegró

Az idei focivébét természetesen Szerbia nyeri. Vagy Montenegró. Vagy ketten együtt. Vagy az előbbiek tetszőleges kombinációja. Fogadni is lehet majd, hány százalékban montenegrói, illetve szerbiai a csapat. A trófeát kettévágják, hogy Belgrádban, illetve Podgoricában egyszerre ünnepelhessenek. Külön. Azt csak a lelkes amatőrök hiszik, hogy a vébén az számít, ki tud focizni. Mi, profik, tudjuk, hogy a világelsőség politikai kérdés. Ezért nem is nézünk focit. A brazilok nem jó focisták. Ellenben valamiképpen kompenzálni kell a feltörekvő országokat. Ez lesz Szerbia és Montenegró csapatával is: a Balkán régóta nem örült. Ha nem lesznek világbajnokok, akkor is a politikával vigasztalódhatnak. Lám, annyira féltek tőlük, hogy a rettegett csapatot kettéosztották.


MEGYESI GUSZTÁV:
Mexikó

Kaktuszország fiai Angola és Portugália mellé kerültek a D csoportba, amit a szakemberek életcsoportnak hívnak, annyira gyenge. A kérdés az, vajon az azték sombrero két vállra fekteti-e az urándúsítókat, és kihúzza-e a méregfogát a luzitán gőzhengernek, valamint a csoport fehér lovának: a Fekete Mambáknak? A tortillaevők mellett szól, hogy éppen 1917-ben kiáltották ki a szövetségi köztársaságot, igaz, Lisszabon meg most kapott új villamosokat. A peso kétségkívül erősödött, Fonseca sérülése is szépen javul, ámbár a perzsákat se lehet leírni Nagy Sándor óta, így aztán a kölni alacsonylaton válik majd el, mire elég a maja virtus; lehet, hogy Aszályisten kacagja majd a Selección Mexicanát?


VÁNCSA ISTVÁN:
Portugália

A Kr. e I. században befejeződött az Ibériai-félsziget római megszállása, a kétszáz évig ellenálló luzitánok ezt követően békésebb úton próbálták Róma-undorukat kifejezni. Készítettek egy bőrlabdát, amely a római uralmat szimbolizálta, majd ezt a "Vai a puta que te pariu!", "Lambe-me os colhoes!" és "Chupa meu pau!" kiáltások kíséretében kirugdosták a faluból. A középkorban ez a szokás más országokban is népszerű lett, de akkor már nem a rómaiakat jelképezte a labda, hanem a rontást, vagy egyszerűen csak a távozó telet. Végül aztán ebből fejlődött ki a labdarúgás, amit ma ismerünk. Mármost a luzitánok a mai portugálok ősei, és ezek, mint látjuk, már akkor fociztak, amikor a többi nép még le se jött a fáról. A vb várható győztese tehát Portugália.


MARABU:
Irán





KÁRPÁTI MIKLÓS:
Angola

Angola - Biztos favorit. Már a csapat neve is ezt jelzi. Másképp tagolva kiderül, az Angol A csapatról van szó. A britek pedig csak az Angol B. Az afrikaiknál vannak a legjobbak. Angola Portugál gyarmat volt. Portugál vonal! A három felszabadítási mozgalom által vívott polgárháborúból a szovjetbarát MPLA került ki győztesen. Orosz vonal! Magyar László Afrika-kutató, az itteni Bihé Királyságban telepedett le, s feleségül vette az uralkodó lányát. Magyar vonal! Döntő érv: egy helyi bank minden győzelemért 50 ezer dollárt ígért, míg a gólszerzők, gólonként ötezer dollárral gazdagodnak. Fernando Teles bankelnök minden meccs után ötezer dollárral jutalmazza a legjobb játékost is. A továbbjutásért további 50 ezer dollárt fizet!


FARKASHÁZY TIVADAR:
Olaszország

A csoportból máris továbbjutottunk, a csehek és a ghánaiak elleni bíró nem kért sokat, kapunk két büntetőt, a feketék közül egyet leküldenek, három lest pedig elengednek. Az amerikai meccs bírája kicsit kekeckedett, ezért nevelő célzattal bezártam az öltözőbe, ahogy szoktam. Szóval ott is lejteni fog a pálya, s nem az iraki betolakodók felé. Csak ne Buffon védjen, mert hajlamos maga ellen fogadni a bukiknál. Remélem, jó ágra kerülünk, nagy baj nem lehet, mert Dél-Korea nincs itt, ők nálunk is többet szoktak adni, teljesen elkényeztetik ezeket a feketerigókat, gyalázatos volt, ahogy négy éve kiejtettek bennünket. Del Pierót egy stréber ügyész pár napra bekasztlizhatná, a mi sorunk esélyes a benti bajnokságra, s most a finisben az ostobák kiengedték a balszélsőnket. Alessandro az elődöntőre már szabadlábra kerülhet, én jól érzem magam, valami magyar könyvet olvasgatok egy börtönválogatottról, bizonyos Moldovától. Írt mást is? Mert lehet, hogy az egész életművére lesz itt benn időm. Moggi.


NÉKÁM PETRA:
Ghána

Titokzatos női megérzésem azt súgja, hogy igenis, hogy Ghána fogja megnyerni a vb-t. Tegnap este a párnám alá helyeztem kis cetliket, rajta a csapatok neveivel, reggelre pedig a "Fekete Csillagok" ragadtak a szájpadlásomra. Amúgy is nagyon igazságtalannak tartom, hogy afrikai csapat még soha sem nyert vb-t. Az afrikai csapatok közül, meg nekik van a legszebb mezük - a piros nagyon jól mutat a feketén. De ha egy kis futballtudományt is bele akarunk vinni, akkor 95-ben az ificsapatuk megnyerte a vb-t, ha jól számolom, éppen mostanra nőttek fel. Csak azt sajnálom, hogy Tony Yeboah bajuszkáját nélkülöznöm kell majd.

Igen, a vb-t Ghána megnyeri maGHÁNAk!


BARTUS LÁSZLÓ:
USA

A világbajnokságot természetesen az Egyesült Államok nyeri, mert van egy olyan csapatuk, amelyik legjobb a világon. Elég, ha annyit mondok, kétszer egymás után verték Brazíliát. A csapat egyetlen gyenge pontja a jobbhátvéd, aki a nagy melle miatt kicsit nehezen fordul. Sokat elárul az esélyeikről, hogy második csapatuk vívta ki a 32 közé jutást. Csupa férfi, kétballábas dilettánsok. A vébén már az USA igazi csapata játszik: egytől egyig nők, labdazsonglőrök, sziporkázó tehetségek. A foci (soccer) női sportág Amerikában, a női harmadosztály porig alázná a Borsodi Ligát. Mia Hamm olyan név, mint nálunk Puskás Öcsi. Velük szemben a szoros emberfogás legfeljebb kellemes, de nem használ semmit. A meccs végén a mezcsere pedig nézőcsúcsot dönt majd minden csatornán.


MAJÁTH MIKES LÁSZLÓ:
Csehország

A csehek nyerik a foci-vb-t, hacsak az urándúsító Irán ki nem pöcköli őket. A csehek egyre jobbak és harciasabbak lesznek, nemrégiben még egy minisztert is tarkón vágtak egy fogorvosi kongresszuson. Nem volt ez mindig így, az első világháborúban Svejk még sumákolt, a másodikban a cseh hadsereg a laktanyákban ülve tétlenül tűrte a német csapatok bevonulását. A híres prágai felkelés is csak a Győzelem napján, május 9-én tört ki, egyesek szerint csak azért, mert Prágában kifogyott a sör. De most a cseheknek nálunk gyorsabban nő a GDP-jük, kevesebb a deficitjük, előbb fogják bevezetni az eurót, és ráadásként még a vb-t is megnyerik helyettünk, ha Rosiczky formában lesz. Már megint a turáni átok.


LEHOCZKI KÁROLY:
Ausztrália



Ők 20000 éve várnak már arra, hogy megnyerjék a világbajnokságot, a nagyszámok törvénye alapján szerintem össze fog nekik jönni.


KÁRPÁTI TAMÁS:
Brazília

Nehéz e témában okosnak lenni egy olyan országban, ahol a kalapos királynőn kívül mindenki ért a focihoz.
Voksom oka: személyes érintettség (renyhe képzavarral: valaha magam is koptattam a Copacabana homokját) és a kelléri dramaturgia.
Hiába nyerték eddig a legtöbb vébét, hiába játsszák a legszebb és legeredményesebb focit - mégis ők győznek majd. Ez Kellérnél így hangzik: a költő csak kiskocsmába vitte a lányt, a bankár luxusétterembe, a költő csak egy szál virágot küldött, a bankár ékszerekkel halmozta el, s a lány mégis - a bankárt szerette. Ez a kis liezon egyben szép példázat az akarat diadalára is, ebben bízva fogadott egy üveg pezsgőben Esterházy Péter - olvasom kedvenc lapomban, a Premierben - Magyarország világbajnoki győzelmére.


BUZSIK ZSOLT:
Horvátország

A világbajnok az F csoportból kerül majd ki. A kevésbé tájékozottak szerint Brazília lesz az, de ők figyelmen kívül hagynak néhány lényeges tényezőt, amelyek ismeretében egyértelmű, hogy Horvátország viszi haza a trófeát. Először is a horvátok szinte a szomszédból érkeznek a döntő helyszínére, hacsak nem iktatnak be egy önbizalom-erősítő felkészülési meccset Antigua és Barbuda ellen, Floridában. Másodszor a magyar-horvát Eb-pályázat napról napra valószínűsíthetőbb sikere is szárnyakat adhat nekik, mint ahogy mi is szinte már szárnyaltunk Új-Zéland ellen. És a legfontosabb: a horvátok a legmotiváltabbak! Az aranyérem elnyerése esetére minden kerettagnak felajánlottak egy-egy üres tengerparti telket Vir szigetén, bontásból származó betonnal, faanyaggal és tetőcseréppel együtt.


ANDRASSEW IVÁN:
Japán

Japán nyeri meg. Ezt csak az nem tudja, akinek nincs gyereke, és nem köteles néha nézni a Csubasza kapitány című sorozatot az egyik, estig kicsi gyerekeknek fönntartott brutális csatornán. Arról szól, hogy rendkívül morcos gyerekek rákapnak a focira, föltámad bennük a becsvágy, legyőzik a többi brutális állat gyereket, és nem csak Japán, hanem bizony a világ legjobb focistái lesznek. Ez kivételesen nem csak látens pedofiloknak készült sorozat - mint a magvas japán rajzfilmek java -, hanem azon fiúgyerekeknek, akik amúgy is harcosnak készülnek, de ha nem, akkor majd ezután. Még egy érdekeset tudunk meg a japánokról: pont úgy néznek ki, mint a magyarok. Amióta nézem, erős a gyanúm, hogy bárkik nyerik a világbajnokságot látens japánok lesznek.


PATAKI BALÁZS:
Svájc

Svájcnak igen magasan fejlett a futballkultúrája. Átlagosan 1300 méteren. A sok hegy miatt Svájcban hiány van vízszintes felületekben, de ahol ilyet találnak, oda rögtön focipályát építenek, kivéve, amikor bankot, meg részecskegyorsítót. Mivel bankban és részecskegyorsítóban nem lehet jólesően drukkolni (Mozgasd a csoffadt kamatlábaidat! Hajrá proton!), ezért az átlag svájci melós az óragyári és bicska-összeszerelési munka után inkább focipályákra jár.
A svájci futballkultúra fontos része még, hogy a bírót 4 hivatalos nyelven lehet szidni, és a világ legerősebb valutájával megvesztegetni. De Svájc nem a futballkultúrájával nyeri meg a vb-t, hanem mert ezt 100:1-hez adják, és 5000-t tettem rájuk. Hajrá Svájcország, hajrá svájcok!


MÉRAY TIBOR:
Franciaország

A győztes: Franciaország. Akárcsak legutóbb, 1998-ban. (Ami közben volt - 2002-ben -, amikor mindjárt az elején kiesett, érdektelen. Kis népek emlegetik folyvást a vereségeiket, Muhit, Mohácsot, Világost, Trianont. A nagyok csak a győzelmeikre emlékeznek.)
A Metro újságban, a Concorde és az Opéra között, ráesik a szemem egy színes téglalapra. 6x4 kocka van benn, 23 igazolványfotó (plusz egy webhirdetés). A francia válogatott keret. Mennyi szimpatikus, okos, mosolygó, itt-ott kissé ünnepélyes sötétbarna és fekete arc! Nem is igen értem, hogyan került hat fehér közéjük. (Mentségükre: egyikük a kapus, két másik tartalék kapus, úgyhogy a gyepen szaladgálni maximum három fog közülük.)
Mikor a csapat ki fog futni a pályára, német és egyéb rasszisták a hasukat fogják majd a röhögéstől: "Ez Franciaország?"
Nácik és neonácik: süllyedjetek el szégyenetekben!
Mutassátok még egy országot, amelyik nemcsak kinyilvánította, hanem még a futballban is gyakorolja a szent jelszót: "Szabadság, egyenlőség, testvériség"!
Mutassatok még egy országot, amelyik ennyire fütyül arra, hogy ki gall, normand, breton "őslakos"-származék, vagy ki született Guadeloupe-ban, Kamerunban, Maliban, Szenegálban, az Elefántcsontparton, Algériában, Marokkóban! Avagy Marseille-ben, mint a nagy Zinedine Zidane, a ma, vagy inkább a tegnap Puskás Öcsije, aki a valaha hatalmas és máig is büszke berberek-kabilok leszármazottja, Mint Othello...
Fiúk, barnák, fehérek, feketék? A kék-fehér-piros trikolorért - húzzunk bele!
Allez la France, allez!


KOVÁCS ANDRÁS PÉTER:
Dél-Korea

Biztos, hogy Dél-Korea. Levajazásban verhetetlenek. Ha nem kapnak gólt, az már fél győzelem, márpedig ha mind a tizenegyen beállnak a kapuba, hogy kapnának? Igaz, ők sem rúgnak majd, de a hosszabbításban a bíró megítél nekik egy tizenegyest (khm), és ha kihagyják, hát van az a pénz, amiért megítélnek nekik még egyet.
Emellett nagyon felkészült a csapat, mert ugye vannak Kis Tigrisek, akik atomfegyverkezés helyett inkább edzenek. Tőlük maximum bombagólokat várhatunk, már ha a bíró megítéli a tizenegyest, ugye, ha pedig nyernek, ők csak az örömtől fognak sugározni, nem úgy, mint északi szomszédaik (khm). Ráadásul az ő csapatukat erősíti az a tehetséges távol-keleti játékos. Tuti nyertesek, fogadni mernék. (Vannak, akik mernek, khm.)


MURÁNYI ANDRÁS:
Togó

Go, Togó! Üdvöz légy, őseink földje - dúdolom magamban a togói himnuszt, ki ne ismerné. Meggyötört nép az övék; 1960-ban függetlenedtek Franciaországtól, tizenhárom évig szükségállapotban feszültek és úsznak az adósságban, ráadásul még a válogatottjuk edzője is német. Pfister mestert játékosai le is lágervezetőzték, hogy mire fel tart hosszú, külföldi táborozásokat a vb előtt, ám a tréner viszontválaszában rámutatott: most két eset van, vagy ő diktál, vagy ő diktál. A futballisták erre a nemzeti jelszó (Munka, Szabadság, Haza) utolsó kétharmadát skandálták, aztán a vb harminckét csapata közül elsőként landoltak Németországban. Van egy labdarúgójuk is: Adebayor (Arsenal)... Maga mit gondol, doktor úr?


JELENSZKY LÁSZLÓ:
Ukrajna



- Nos, az ukrán csapatról azon kívül, hogy olcsó a benzinjük, nem sokat tudunk.


KOZMA GYÖRGY:
Szaúd-Arábia

Szigorú zsarnokságok jobban kedveznek a sportbeli előmenetelnek. Újonnan kitalált országok is jól szoktak szerepelni (NDK, SZU). Jót tesz a sportteljesítményeknek az is, ha egy ország intenzív haragban van egy szomszédjával: Iránnal megoldatlan határkérdéseik vannak. Egyes elemzők szerint amikor Irán a "térképen régebben nem létező államokat" emleget, akkor nem csak Izraelre gondol, hiszen a szaúdi király nagyapja csak 32-ben foglalta el az országot és egyesült két korábbi tartomány angol segítséggel. (Az elűzött hasemita hercegek Jordániában uralkodnak.) Éppen ezért egyáltalán nem kizárt, hogy Szaúd-Arábia nyerni fog.


KÖVESDI MIKLÓS GÁBOR:
Spanyolország

Az MLSZ 1926-os, huszonöt éves, jubileumi emlékkönyvéből kiderül, hogy "Spanyolországban későn hintették el a futball magvait", és mikor otthon sorra alázták a nagy futballnemzeteket, "az a hit terjedt el, hogy ezek a győzelmek keményebb pályáiknak és közönségük fanatikus buzdításainak a következményei." Ám aztán idegenben is bizonyítottak: még minket is megvertek!
A fociszellem még a spanyol polgárháborút sem hagyta érintetlenül. Orwell írja le Hódolat Katalóniának című könyvében azt a lövedéket, amely soha nem robbant fel, a katonák pedig egy idő után üzeneteket írtak rá, és visszalőtték a másik "térfélre".
Négy éve esélyük sem volt a bíróval kiegészült koreaiak ellen, most jött el az ő idejük. A brazil válogatott sem ijesztőbb egy dühös bikánál!


IMRE MÁTYÁS:
Tunézia

Az esélyesek közül a brazilok már unalmasak lennének, a franciák és a csehek kiöregedtek, a hollandok, a svájciak és a svédek meg nem is esélyesek. Az angoloknál Rooney szokás szerint lábát törte, az olaszoknál Buffon saját csapata ellen fogadott. Egy Sevcsenko nem csinál ukrán nyarat, Argentína nem juthat Messire, Portugália túlDecorálja a játékot.
A horvátok 2012-re gyúrnak, a spanyolok nem szoktak tornát nyerni. A németek szoktak, de most nem fognak.
Szerbia és Montenegró széthúz(ott), az amerikaiak félnek a repüléstől. Ghána csak Pimpong csatár miatt érdekes, Angola nem Anglia. Iránnak csak a férfiak szurkolnak, Trinidad és Tobago, meg Elefántcsontpart neve nem férne rá a trófeára. Szaúd-Arábia olajra lép a csoportmeccsek után. Japán és Dél-Korea: túl kicsi a reklámfelület. Ecuador és Costa Rica véletlenül jutott be, Lengyelország, Paraguay, Mexikó és Ausztrália még véletlenül sem juthat tovább.
A döntőben tehát Togo játszik Tunéziával.
Az esélyek?
Szerintem Tunézia a favorit.



Ha összeszámoljuk, akkor mind a 32 ország 1-1 szavazatot kapott. Vagyis olyan, mint a kormányprogram. Valamelyik csak bejön! Nekünk addig is marad Irapuato 20 éves (0:6) és Liverpool 40 éves (3:1) emléke.

HÓCIPŐ AZ ÚJSÁGOSNÁL
2024/7  •  III. 27. – IV. 9.
Zsidólakást, zsidóbútort másnapra a filoszemitának: kilenc oldalon foglalkozunk több, mint kéttucat dokumentumot bemutatva azzal, hogyan igényelt zsidólakást és zsidóbútorokat Sulyok Tamás államelnök, általa filoszemitának nevezett apja, a Magyar Nemzeti Szocialista Párt akkori megyevezetője. Para-Kovács Imre gondolkodóba esett, megnyomja-e az Enter-gombot a 100 Millió dolláros jacht, Megrendelem felirat alatt Váncsa István a Brüsszel elfoglalását követő diadalmenet terveiről Smuzewitz Ilona: a Petőfit megölő Ukránokról és a magyar szuterenitást veszélyeztető kiskereskedelemről Farkasházy Tivadar: szerint inkább a köztársaság tartozik ma már a családi legendáriumba Havas Henrik megtudta, hogyan nevezték a budoárt Felcsúton a miniszterelnök úr gyermekkorában Dési János: kétféle diktatúra létezik: az egyikben Jancsó csinál filmeket, meg Makk Károly, meg Sándor Pál, a másikban meg Philip Verebes István újabb Örkényiádái Nagy Bandó András: Diktakrácia a demokratúrában A Heti Kamu megtudta: a Temuról rendelte a kormány azt az ázsiai huszárlegényt, aki a Nemzeti Múzeum lépcsőjén énekelt
GYENGÉBBEK KEDVÉÉRT Képaláírásaink a képzelet szüleményei, nem a rajtuk szereplők mondták. • A Hócipő hírei álhírek. • A Képzelt riportok álinterjúk, nem az azokban nevesített személyek szólalnak meg bennük. • Legyen résen: oldalunkon a valódiak mellett alkalmanként álhirdetések is előfordulnak • A Föld gömbölyű.