Derby

London - Epsom

Farkasházy Tivadar
2005. 06. 22. · Hócipő 2005/13
Dolgozz becsülettel, járd végig a grádicsot, de amikor fölérsz a legfelső szintre, akkor következik egy Fidesz, egy Sólyom László, és letaszíthat téged bárhonnan - üzente a köztársaságielnök-választás előtt egy héttel Göndör frakcvezhely a Szili-rajongóknak, s ebből a vak is megérthette, hogy innen el kell menni. Ha csak néhány napra is, jelképesen. Pár hónap múlva leszek hatvan, bejártam három tucat pályát, de az őshazában még egyet sem, nem nehéz rávenni Mimit és fiaimat egy londoni kiruccanásra. Fapadossal nem is annyira megrázó élmény, mármint anyagilag. Viszont a repülő egyetlen luxusa egy zacskó, oldalán reklámokkal, bizonyára azért, hogy használata közben is lehessen szórakozni és művelődni.

A londoni Pepsi kupakjára ráírják, hogy kézzel kell tekerni, nehogy szívvel próbáljam, mint a verklit. Egy pár debrecenit rendelek hozzá, de az elnevezés felett érzett büszkeségem hamar tovaszáll, mert vékonyabb, mint a cserkész, amit egy Baden-Powell nevű itteni hentes talált fel.

Angolok szemlátomást sehol se dolgoznak, a bevándorlók egy része be se jön a reptérről, itt főz, mos, takarít, ahogy a modern rabszolgatartó társadalmakban szokás.

A Hyde parknál lévő szállodánk előtt díszlövések fogadnak, pedig nem is írtunk az Erzsinek, hogy jövünk, de Benedek rájön, hogy ma van a koronázás évfordulója, amiből a Karcsit mindig kihagyják.
Emeletes busszal és metróval percek alatt el lehet jutni bárhová, bár a hetijegy hatezer forint, ráadásul nem világos, hogy alulra vagy felülre. Benedek a biztonság okáért megkérdezi a buszon az ellenőrt:
- Tessék mondani, a metróbérlet ide is jó?
- Igen, és van önnek ilyen?

Ráadásul ez kék, az olimpia miatt, nagyon szeretnék megkapni. Miminek viszont annyira tetszenek a pirosak, hogy a Science Múzeumba is azzal akar menni a száz méterre lévő szállodából. Megrendítő Stephenson első mozdonya, az 1829-es Rocket, de kézből kontra, hogy már csak egyetlen példány van belőle, mivel több ilyen rakétán utaztam mostanában, bizonyára ezért szabadok nálunk újabban a vasúti jelzőlámpák akkor is, ha jön.
James Watt gőzgépét nem találjuk, talán elvitték szervizbe. Viszont itt egy T-modell, Benedek szerint Ford ehhez találta fel a futószalagot, ami gyors, olcsó, és a munkások nem tudnak sztrájkolni, mert ugyanúgy cserélhetők, mint az alkatrészek, hiszen mindenki csak egy fázis. Autószerelő szakirányú előképzésem jut eszembe a Bolyai mellett lévő jó nevű, 3-as Autójavítóban, ahol egy évig Csepel teherautók motorblokkjait kaptam szét, a következőben pedig AC pumpákat, ehhez a két dologhoz máig nagyon értek, de útközben ritkán fordul elő. Ma már internetes bérárverés is van a németeknél, azé a munka, aki a legolcsóbban vállalja. Vagy aki fizet érte.

Attila Gábor Dénes hologramjaihoz cipel, magyar származású tudósnak nevezik, a Victoria és Albert Múzeum erdélyi szőttesei viszont románok, mint Kolozsvári Mártonék Szent György szobra Prágában. A 11 kilométernyi folyosót rejtő múzeum egyik híres darabja az 1599-ben készült 3,6x3,6 méteres, 2,5 méter magas, vagyis 30 millió köbcentis ágy, amit Shakespeare a Vízkeresztben is említ. Mellette Erzsébet medálja, amit Drake admirális kapott tőle 1586-ban, pedig csak két év múlva veri szét a büszke spanyol armadát a csatornában, pontosabban a szél. A mellette lévő Természettudományi Múzeumban időjárás-kutató osztály is van, ha arra gondolok, hogy itt mennyit esik az eső, és fúj a szél, akkor nem csodálnám, ha egy parasztbácsi bekiabálna az ajtaján:
- Oszt mire mentetek vele!
Benedek felkiált:
- Ez a bojtosúszójú hal, amit Madagaszkárnál 15 éve kifogtak.
- És?
- Pontosan így nézett ki 150 millió éve is.
A dinók ehhez képest viszonylag fiatalok, az egyik napelemes, vagyis a taraján gyűjtött sugaraktól tudott annyira felmelegedni, hogy mozoghasson. Az óriáshüllők közül mindig egy másik volt divatban, általában másfél millió évig uralkodtak, kivéve a Tyrannus Rexet, aki nevéhez méltóan 15 millió évig ette a többit. Benedek az egyik öttonnás mellett egy 175 millió éves, tízcentis vakarcsra mutat:
- Az első emlős. Mégis ő győzött.

Titokban visszaosonok a Victoria és Albertbe, mert képek is vannak, például egy Degas az 1832-es párizsi Meyerbeer-bemutatóról, ez a divatos szerző minden munkát elhappolt mások elől, s aki miatt Wagner antiszemita lett. Kedvencem nem messze lakott tőlünk Londonban, nagyképűséggel vádolták, mert kívülről vezényelte Beethovent, ezért másnap kirakta a kottát, de nem lapozott.

Szintén erre lakott a Wagnerrel egy évben született Marx, pontosabban Engelsnél, a Regent’s Park egyik elegáns házában, talán nem így képzelték a majdani Gulágot.

Londont ugyanúgy diadalkapuk szegélyezik, mint a Champs-Elyséet a Napoleon győzelmeit felsoroló Arc de Triomphe-tól az általa hozott Obeliszkig. Csak ahogy ott érthetően nem Waterloonak hívják a pályaudvart, itt Jeanne d’Arc nevét kerülik. A Trafalgar Square közepén Nelson 50 méteres talapzaton áll, méghozzá akkorán, hogy a felrakása előtti estén 14 kőműves vacsorázott a tetején. A Hyde park szélén áll az a palota, amit Wellington nézhetett ki magának a győzelemért, sajnos éppen zár, így nem láthatjuk benne Canova négyméteres Napoleon-szobrát, amire annyi anyagot pazarolt el a mester, hogy ruhaként már csak egy fügefalevélre telt. Így Wellington diadalívénél felszállunk a buszra, irány a régi tőzsde a Cityben, könnyű felismerni, Wellington lovas szobra áll előtte. Szemben a Bank of England, aminek ugyanúgy nincsen ablaka, mint ír társának, nagyon félthetik erre a lóvét. Egy teremtett lélek sincs a környéken, félórát keresünk egy bárt vagy egy kocsmát, mivel előtte több bárban és kocsmában voltunk, de hiába. A világ egyik pénzügyi központjában vasárnap még pisilni sem lehet, s olyan kihalt, hogy Torgyán fénykorában is hiába kiabálna segítségért. Így a Wellington-kaszárnya érintésével bemegyünk a Piccadillyre, ám az Odeon előtti Steakhouse pincére hiába mutogatja végig a teljes marhatérképet, egyik testrészét se hívják Wellingtonnak. De végre a sok bevándorló után egy igazi angol szolgál ki minket: - Maguk magyarok?
- Ismeri a nyelvünket?
- Hangzott, Moldáviából jöttem.

Benedek trabantos pólóját a 150 méteres londoni óriáskerék indítója csodálja meg, mivel szlovák, s Attila könyvét, a Csehszlovákia vonatait is kiszúrja, itt vette, a világ összes metrójával, mivel már benne a mi négyesünk is. Engem az epsomi derby indításakor köszönt egy pesti krisnás, Gouranga, be happy! matricát ragasztva rám. Hol térítsen, ha nem egy bookmaker előtt! Szerencsére tudom, hogy ez Krisna egyik neve a sok közül.

Az Odeonban volt pár hete a Star wars-3 európai bemutatója, Lucas utána átugrott a németekhez, ahol kérdezték tőle, mi a hat film üzenete? - May the force be with you! Vagyis az erő legyen veled, amit a tolmács le is fordított azonnal: - Május negyedikén találkozunk!

A bélszín közben Darth Vaderrel és két birodalmi osztagossal szemezek, szerencsére be vannak üvegezve, mert manapság elég veszélyesek. Springfield egyik mozijában a Sith-ek bosszúja vetítése után maga Darth Vader lépett a pénztároshoz, aki természetesen egy rajongónak nézte, ám a sötét nagyúr a teljes aznapi bevételt követelte, majd szuszogva távozott. Másnap egy floridai kisvárosban támadott meg egy pizzafutárt, Japánban pedig a köpenyét nyitogatta egy iskola sikoltozó lányainak.

Az ajándékbolt veszélytelenebb, mivel Camilla és Charles bögrén se szebb, csak kisebbik fiam akar mindenáron hazahozni egy hatfontos futballt, annyira tetszik neki rajta a magyar térkép. Előbb Trianon egyik wilsoni verziójának nézem, erről meg Tom Hanks Wilsona ugrik be a Számkivetettből, de aztán Attila rájön, egyszerűen egybevettek minket Ausztriával, tán K und K-nosztalgia, vagy akkor készült, amikor még közösen pályáztunk az Európa-bajnokságra. Benedek dohog:
- Azért a britek tájékozottabbak is lehetnének! Elvégre már akkor nálunk voltak, amikor még mi se!
- Hogy érted?
- Nem olvastad, hogy itt már Caesar is sorozott?
Ráadásul Hungrynak írnak minket, pedig már ettünk. Tegnap Benedek a Sohót javasolta az első pint Guinness legurítására, de minden ajtóban egy hölgy támaszkodott, az anyjának valahogy nem tetszett. Szerencsére találunk egy olyan kocsmát, aminek udvarán száz férfi sörözik, pontosabban ötvenszer kettő, feltűnő érdeklődést tanúsítva egymás iránt:
- Mimikém, most jobb?
Régebben csak este tízig lehetett rendelni, de akkor fejenként akár ötöt is, aztán hajnalig siratni a habot róla. S egy másik figyelmeztetés is az ajtón: ha 21 éven alulinak nézel ki, igazold, hogy 18 éven felüli vagy!
Az egyutcányi Downing Street mindkét oldala berácsozva, de senki sem mászik át rajta, a 10.-ben lakó Blair házaspárnak nincs sok szomszédja, időben felvásárolhatták a környéket, mint a kínaiak szokták.

A Covent Garden mellett az egykori állatvásár, a Meuws, bizonyára egy eladott marha keserű felkiáltásáról nevezték el. A színlapon Rost Andreát fedezzük fel, Mozart 14 éves korában írt operájában énekel, melynek címe Mitridates, Pontusz királya, a milánói premier után hússzor játszották zsinórban.

Az angol pénz szép, különösen az egyik ötfontos, amit Attilának adnak vissza, de soha többé nem fogadják el. A húszasra viszont rá van írva, hogy húsz fontot fizetnek erre a jegyre, de az nincs, hogy hol. Egy fontért pedig százat lehet nyerni, ha a vb-re való kijutásunkra teszünk, pár óra múlva a messzi északon Gera két büntetőjével leigázzuk Izlandot, így reggelre lemehet 99-re. Hogy milyen játékkal, arra szolgáljanak Mattháus szavai: amit ma műveltünk, az nem is futball volt, hanem valami más sportág, nem tudnám megmondani, hogy micsoda. S ehhez vegyük hozzá, hogy ő ült hozzá a legközelebb! Pedig már jó egy éve, hogy Lotaringiát hozzánk csatolták.

Most nem Fülöp Marci védett, akivel öt évig fociztam az MTK öregfiúk edzésein, hanem Király Gábor a Kristálypalotából. Pesten kevesen tudják, hogy a Crystal Palace az 1851-es világkiállításra készült, utána London déli részén állították fel Paxton mérnök remekét, de 1938-ban leégett. Pedig szívesen megnéztük volna, hiszen herendi ükapám itt nyert először a Victoria-mintával. Hazánk hírét most a kapus fia, Mátyás Király öregbíti a környéken, iskolásként.

A Harrods cipőihez óegyiptomi lift repít, elvégre a tulaj onnan származik, százezerért már kapni papucsot, pontosabban látni, mert vevő sehol, Diana egykori vőlegényének apja bizonyára abból él, hogy minden menő cég keményen fizet a helyért, hiszen egyik sem engedheti meg magának, hogy ne legyen állandó kiállítása a világ leghíresebb áruházában.

A BBC második híre a Monthy Python Tony-díja, amit a legjobb musical kap a Broadwayn, az első Blair és Bush találkozója, de szemlátomást nem Sziliről és Sólyomról vitatkoztak.

A British Múzeumon minden év legnagyobb támogatója, például Cook kapitány (1775), akit ennek ellenére négy évre rá megesznek a bennszülöttek, Garrick, a színész (1779), G. B. Shaw (1950) és Henry Moore (1974). David Garrick és Edmund Kean nevét a Huck Finnben olvastam először, a Király és a Herceg az ő nevükben járta a Mississippit meztelenül, csíkosra mázolva, hogy a rászedett nézők másnap elküldjék a falu másik felét, majd harmadnap vissza mindnyájan sodrófával, de addigra már mindketten a tutajon voltak. Shaw mellett Gandhi is járt a könyvtárba, s Marx Tőkéje is itt született.

A Parthenón frízeivel kezdünk, már tavaly kerestük az olimpián, de hiába kéri vissza Phaedra óta az összes görög kultuszminiszter, London egyelőre csökönyös, pedig napnál világosabb, hogy az 1799-ben Athénbe érkező angol követ, Elgin hetedik hercege ásatás címén lefizette a török hivatalnokokat, s úgy csempészi haza, majd adósságai fejében hagyja az államra. Persze ha ezen a címen visszaadnák, akkor Anglia múzeumai ugyanúgy kiürülnének, mint a franciák, s nálunk is lenne némi jövés-menés.

Ninive reliefjeiről elég rossz véleménye volt az Úrnak, s itt a világ ötödik csodája, Mauszólosz király síremléke Halikarnasszoszból, már a java, ékes bizonyságául annak, hogy a britek az ókortól máig is gyűjtögető életmódot folytatnak. Epheszosz közelében található, a mai Bodrumban, alig 15 kilométerre Kos szigetétől, ahol egyre több magyar nyaral. A XIII. századig fennmaradt, akkor egy földrengés ledöntötte, a szobrokból meszet égettek, s a rodoszi lovagrend használta kőfejtőnek. 2500 éve kezdték építeni, Mauszólosz király pályázatát Szatürosz és Phütheosz görög építészek nyerték, de már csak a fia avathatta fel a nyolcszintes, 50 méteres monstrumot, minden azóta épült mauzóleum névadóját.

Alul méteres harcosok, majd egy az egyben, utána kétszeres vadászok, az amazonok újra duplázódnak, aztán portrék, oroszlánok, kentaurok, felül négylovas hadiszekéren a király és neje, a hat fej közül az egyik megmaradt, szerencsére egy lóé.

A múmiák között egy római hadvezér, talán így akart a fáraók közé kerülni, s egy macska piercingekkel, hasonlót rúgott fel Mimi Yoko Ono pesti lakásában, kicsit tartottam attól, hogy életem végéig törlesztenem kell. Egy másik négyezer éves macska testét szövet borítja, angol lehet.

Az egyiptomi rész elején a rosette-i kő, rajta V. Ptolemaiosz egyik rendelete három nyelven, aminek segítségével Champollion megfejti a hieroglifákat, mivel az addig ismeretlen képírás alatt ott van demotikus nyelven, s legalul görögül. Már ezért a fekete bazaltért érdemes volt Bonaparténak kiruccannia, bár 23 évig tart a fordítás, hiszen hiába tudták, hogy milyen fogalmakat ír le, attól a szavak még nem váltak ismertté. X. Károly mindenesetre a tudóst az egyiptomi múzeum őrévé nevezi ki. Kicsit lassan jönne össze velük ez a cikk, a rendelet kiadóját például így írják: kocka (P), cipő (T), kötél (O), oroszlán (L), villa (M), tollak (I), bot (S), legalábbis szerintem erre hasonlítanak.

A II. Ramszesznek tulajdonított ököl félelmetes, ujjai nagyobbak, mint Sztáliné a Csinibabában, amit Pogány kalauz másnak néz, már az átkosban láttam Pécsi Sándor titkos kertjében.

A minószi szobrokról Németh professzor jut eszembe, akivel nemrég találkoztam, bocsánatot kérve tőle, amiért a phaisztoszi korongról írott szellemes tanulmányából loptam legutóbbi könyvembe. Kiderült, hogy erre engedélyt kértem tőle, amit már elfelejtettem, de legalább hallottam egy igen érdekes magyarázatot arra, honnan kerülhetett ilyen magasrendű kultúra Krétára, jóval a görögök előtt, szerinte Ciprusról, oda meg az ugrásra lévő kontinensről. Ciprusról ugyanis indul egy tengeráramlat Krétáig, majd azt megkerülve vissza, tehát akár egy tutajon is megtehették ötezer éve.

A Londontól 25 kilométerre fekvő Epsomba kijutni nehezebb. A Google keresőben tíz közül kilenc meglepetésemre nem az Epsom-derbyről, hanem az Epsom-sóról szól, amit a XVII. században fedeztek fel az itteni ásványvízben, ezt a magnézium-szulfátot azóta a Marson is megtalálták. A derby kicsit későbbi, 1780-ban fogadott Sir Charles Bunbury és lord of Derby, hogy melyikük lova végez előbb az itteni tölgyesből indulva. A győztes pár aranyat kapott, a vesztes fájdalomdíja az, hogy róla nevezik el a versenyt. Bunbury Diomedje győz, 6-ra 4-et fizetve, így a tulaj neve feledésbe merül, hacsak nem számítjuk Shaw darabját, lord Derbyé viszont örökre fennmarad. Minden idők leghíresebb versenyét 1876-ban magyar ló nyeri, a görög Baltazzi Arisztid telivére, Kisbér, a napajedlai ménesből vette 5160 forintért. Azért is nagy tett, mert az első 150 évben csak háromszor nyerte idegen ló. Attila örömére 1842-ben Attila győz, vajon honnan kaphatta a nevét? Megnyugtatom, hogy 1921-ben Humorist az első, tehát nekem se kell szégyenkeznem. 1913-ban V. György lova az esélyes, de a híres Tattenham cornerben egy szüfrazsett a király telivére elé veti magát, s mindkettő meghal.

1981-ben Shergar győz tíz hoszszal, ám utána Aga Khan csodalovát ellopják, sosem kerül többé elő. Az elmúlt negyedszázadban az iszmaili szekta vezetője - akinek évente annyi arany jár, amennyi a súlya - négyszer diadalmaskodik Epsomban, ennyiszer csupán Sir V. Sassoon kék csíkos trikója volt elöl az ötvenes években, csak nem Vidal, a híres fodrász?

Benedek kedvese, Adri is egy olyan idomárt játszik, aki sir, de nemcsak utána. Különösen az tetszik neki, hogy a lovászon is cilinder van. Itthon sokan keverik Epsomot Ascottal, ahol kötelező a szürke zsakett és a cilinder, ez viszont hatalmas majális, köröttünk 120 ezer ember sörözik, piknikezik, körhintázik, ki frakkban, ki farmerben, ki széles kalapban, ki egy szál mezei virággal a hajában. A belső dombon buszok tetejéről is lehet nézni a versenyt, igaz, ma a parkolás a cél közelében ezer fontba, azaz majd négyszázezer forintba kerül. A pálya viszont szinte feldől, a másfél mérföldes starttól a lovak felvágtatnak egy 45 méteres emelkedőre, utána lezúgnak harmincat, az a Great Valley, azaz a Nagy Völgy, majd ismét fel, a célig. Nem sok ló bírja, ezért ritkán jönnek a csatornán vagy az óceánról túlról.

Idén már nagyon szeretnének nyerni az angolok, hiszen az elmúlt tíz évben hét ír és három amerikai tenyésztésű ló végzett elöl, a második helyeket is fele-fele arányban osztva. Adri és Benedek csak a második napra jön ki, a péntek főversenye az Oaks, a Kancadíj, mivel egy tölgyesből indulnak 1769 óta. Előtte a Koronázási kupát futják, az előző kettőt Warrsan nyerte, most csak negyedik. Az első futamban három ló indul a 20 millió forintos díjért, de az első derbyben is csak ketten álltak starthoz. A favorit Dettorira kétszeres pénzt kapunk, pedig a világ egyik legjobb zsokéja, a valaha élt legnagyobb, Lester Piggott csak könyvben és karikatúrán kapható, ám mindkettő dedikálva, ugyanannyiért. Pár éve a Triple Crown közepe, a Preakness Steaks után vettem Pimlicóban egy Secretariat-képet, a zsoké szignójával, bár Benedek kérdezte:
- Olyan nincs, amit a ló írt alá?
- Sajnos nincs, uram! - tárta szét szomorúan a kezét az eladó, aki egyáltalán nem érezte olcsó poénnak, hiszen a hármas koronát nyerő pacit az évben megválasztották az USA legjobb sportolójának is.

Most veszek hozzá egy Willie Carsont is, pedig ő csak négy angol derbyt nyert. Piggott viszont kilencet, ám utána néhányat ki kellett hagynia, mert egy évre és egy napra leültették adócsalásért, hiába volt népszerűbb a királynőnél. 1970-ben láttam lovagolni Madridban, majd meg bolondultam, mert három kilométerre tőle ugrott Halla Winklerrel, d’Oriola és az olasz Inzeo fivérek, azaz a világ legjobb díjugratói, és nem volt kocsim. Piggott 16 egyéb derbyt is besepert, az utolsót 58 évesen Zinzalabimmal, Pozsonyban.

A vonat a Victoriáról indul, de csak két perccel előtte írják ki a vágányt, Tati filmjében nem rohannak annyira; ez a bemelegítés? A versenyből sajnos nem sokat látok, mert az állomástól a célig az összes allergikum megtalálható, a favorit Motivator, az itteni szlengben a rendőrök gumibotját nevezik így, eddig háromból hármat nyert. A start után százezres kórus, beleborzong a hát. Bölöni Farkas Sándor 1831-ben járt itt: A mai futás a legnevezetesebb díj egész Angliában, az úgynevezett Derby-Stakes! Ez a futás próbálja meg a lovat, s amely ló ezt elnyeri, az a legelső azon esztendőben. Ezen futásra 105 subscribens volt, mindenik 50 soverandos, 75 visszahúzta magát, és mindenik 25 soverand bánatpénzt fizetett. 30 ló állott elé, mindenik 50 soverandossal, mind együtt tehát állott a nyerendő summa 6300 darab aranyból. Ezen futásra három és négyannyi volt a nép, mint tegnap. Londonból számtalan szekér és lóhátos jött, hasonlólag a vidékből s az egész országból a nevezetesebb lópasszionátusok egybegyűltek. A pálya körül végig egész vár volt szekerekből, mind nézők rajta. A szembelévő hegy is teli. Lóháton legalábbis 5000 volt, és az egész gyülekezet lehetett százezer. Midőn felmentem, már nyüsgött a nép egész környékben, nem lephette el a szem a temérdek népet és szekeret. Elmentem elébb azon kertbe, hol a futó lovak egybegyűltek, 1 shillingért. Itt volt Duke of Cambridge is. Elvergődtem osztán a sok lóhátos közt a Steward-házig. Egyszerre nagy zsibongás lett. Megindultak. Minden szem a hegyre mered, feszülve van a várakozás. Lebeg végre 30 lovas, és mint a szél, repülnek le. Nem lehet leírni, egy ily momentumba mennyi gondolat van béfoglalva. Zsibong a nép, amint érkeznek, biztatják a futókat, mindenik kiáltja, hogy ez vagy amaz nyer, de a pályánál még egyszer egybevevék magokot, s a Spaniel meghaladá a többit mintegy fél öllel, s ő nyeré el a temérdek summát, s leve az első ló az idén.

Most Gipsy King a nagy ellenfél, de a nép lova az egyenesben elszórja mindet. Így mondják be, Motivatornak ugyanis 230 tulajdonosa van, csikóként 75 ezer fontba került, de már másfél milliót nyert, azért egy Gerát is lehetett kapni. Óriási az öröm, végre angol ló nyert, s még veretlen, már csak egy ötös kell a négyes elé, hiszen Kincsem 54-szer sem talált legyőzőre.

A másnapi francia derbyt a favorit Shamardal nyeri nyakhosszal, Chantilly nincs messze, átugorhatnánk a csatornán, de ezért már fenékbe rúgna Mimi, így csak tévén nézem.
A National Gallery a Charing Crossnál található, Hofi szövege, amikor Latinovits mellé két mondatra be kellett ugrania a debreceni Pygmalionba.
- Freddie, voltál taxiért?
- Lenn voltam egész a Charing Crossig, de taxit sehol se találtam.
A kőbányai porcelánból frissen jött Géza egész nap boldogan gyakorolta a Szendrő Józsi bácsitól kapott hatalmas szerepet, de amikor Latinovits délután feltette a kérdést, mondott ő mindent, csak Charing Crosst nem, mire Zoli intett neki: - Freddie, tudjuk, merre jártál, mondd tovább! Este ismét a Pygmalion ment, Géza nagyon vigyázott, de a Charing Cross most se sikerült, ezért segélykérően nézett Latinovitsra: - Freddie, hogy merre jártál, már nem értettük pontosan délután sem.

Egyedül vagyok, hónom alatt egy vastag album a képtár kincseivel, anyámtól kaptam 34 éve, eddig tartott, amíg eljutottam, akkor doktoráltam, végre jó valamire.

Szédületes anyag, pedig elég későn kezdték gyűjteni, ráadásul itt az uralkodócsalád máig megtarthatta a sajátjait. Dürer apját festette egy hársfára, örömmel fedezem fel, hogy alá van írva, a papa Magyarországról származó aranyműves. Az egyik teremben 19 Rembrandt, közte három önarckép, ami nem túlzott rendelésekre mutat, olyan, mint az a plakát, amelyre az van írva: ez itt a reklám helye. Hátborzongató, amint Belsazar, lakomáján hátrahőköl az írástól: Mene tekel ufarszin. Nabukodonozor fia azért bűnhődik, mert a jeruzsálemi templom elrabolt aranyedényeiből ittak, az előkerített Dániel fordítja le neki végzetét, hogy megméretett és könnyűnek találtatott, s lesz egyben a király helyette, bővebben az Ótestamentumban. Rembrandtnak több zsidó tudós volt a barátja, nekik festhette.

Michelangelo befejezetlen képén a Madonna egyik keble fedetlen, de nem ezért. Néhányat gyorsan vehettek, mert egy Leonardo, egy Caravaggio és egy Manet sincs kész, utóbbi Miksa császár kivégzése Mexikóban, erősen emlékeztet egy Goyára. Van Dyck is hiába festi meg pompás lovon I. Károlyt, Cromwell mégis lecsapatja a fejét.

Persze a quattrocentónál kezdek, két fantasztikus Masaccio, e zseninek csak 27 évet adott az isten, Jeromos oroszlánja akkora, mint egy macska, minek vesződni a lényegtelennel. Giorgone Szent Györgye is hátul vitézkedik, a sárkány egy nagyobb egér, a táj jobban érdekelte. Mantegna Krisztusának az angyalok keresztet hoznak, azaz a szenvedést, mellette Giovanni Bellini Krisztusa, szintén az Olajfák hegyén. Az izraeli Brenner profeszszor szerint a Megváltó tüdőembóliában halt meg, mivel öt kilométert kellett tennie erőltetett menetben, egy súlyos fakereszttel a vállán. 18 órán át nem kapott eleget inni, ami enyhe kiszáradáshoz vezetett, a kereszten nem tudta mozdítani lábait, emiatt vérrögök keletkeztek ereiben, amelyek a tüdejébe jutottak. Ráadásul a Galil-hegységből származott, s az ottani zsidók negyede hajlamos az embóliára. Időben érkezett diagnózis.

Rafaello keresztjén viszont egy légies Krisztus, szinte ég és föld között lebeg, mellette hét másik alkotása, II. Julius pápának olyan a szakálla, mintha az egyik törpe lenne, Filippino Lippi képén hét szent, de melyik a műsorvezető? Vermeerből is kettő van, ami általában múzeumi csúcs, hisz negyvenet se festett, már harminc fölött tartok. Tizian Vendramin famíliáján hat gyerek, az ő palotájukban hal meg majd Wagner Velencében. Coreggio Krisztusa anyja előtt térdel, ritkán látni. Ifjabb Holbein Erasmusa mellett a Két követ, amire mindent festett, amit nehéz, függöny, szőnyeg, bojt, lánc, csipke, prém, elöl hatalmas koponya, két dimenzióban. Frans Hals ifja is egy koponyát tart a kezében, csak nem dán királyfi? VIII. Henrik Holbeint küldi Dániába, lefesteni Krisztina hercegnőt, mégis milyen a nyakmérete, de Greta Garbo szebb a Krisztina királynőben. Vigyázni kell a sok névvel, Hódító Vilmost, Hitvalló Edwárdot, Földnélküli Jánost, Oroszlánszívű Richárdot Nagy Csonttörő János és Nagy Hóhér József korában egy mai fiatal bokszolónak is nézheti.

Leonardo Sziklás madonnáját mintha már láttam volna Párizsban, de az sötétebb, ebbe pedig lehet, hogy csak besegített. Memling az egyikre magát is ráfestette, Jan van Eyck pedig az Arnolfini házaspár mögé írta, hogy itt járt. A XVI. század végéig a Habsburgoké volt, franciák hurcolták el Hispániából, Waterloo után szerezte meg egy angol katona. Champaigne képén három Richelieu bíboros, szemből, jobbról, balról, tán a tábori testőrség számára.

Van Eyck turbánosa ő maga, az eddig unalmasnak hitt Murillo egy tükörből néz ránk, ám a kereten kiteszi a kezét. A baj az, hogy csak másnap, mert szemészhez elmentem előtte, de optikushoz már nem, egy fél dioptria hiány pedig épp elég olyan mesterek esetében, akik egy szál lószőrrel is festettek. Ott álltam, hónom alatt a Nagy Könyvvel, és csak a homály. Így Mimit is el kell csalnom az utazás délelőttjén a Harrods helyett, mert az ő szemüvege jó, csupán két óra van az indulásig, ráadásul a négycsillagos hotel az első napon lefoglalta a kártyámról az ötnapi szállást, de csak a végén hajlandók leszedni, ám ötödszörre se megy. Az igen olcsó munkaerő ugyanis a maradékról akarja, ám nincs rajta kétszer annyi, a VISA-központ egy órát kér a korrigáláshoz, komoly verést helyezek kilátásba. Végül összedobjuk, de itthon se tudok három napig vele vásárolni, mert nem sztornírozzák. Hotel Grosvenor Kensington, nehogy oda menjenek.

Érdekes módon visszafelé is lőnek a tiszteletünkre, vagy a királynő születésnapja miatt, bár áprilisi, de akkor még rossz az idő, a novemberi VII. Edward óta egységesítették. Két szürke magyar húzza a hintóját, most ütötte lovaggá a londoni főrabbit, Brian May a brit birodalom rendjének parancsnoka lett, pedig ő május. Viszont a Queen gitárosa. A képtárban másodszorra hat Turnert is találunk, bár kicsit gyanakodnak az egy szemüveges házaspárra, akik minden képnél lekapkodják a másikról, talán skótok. Még egy pech, jövő héten nyílik a legnagyobb lófestő, Stubbs gyűjteményes kiállítása, addig viszont a biztos egyet is elvitték a goodwoodi versenyekre, ahol Kincsem is győzött. A repülőtéren ér a hír, hogy Sólyom nyakhosszal verte Szilit, indulhatunk.
HÓCIPŐ AZ ÚJSÁGOSNÁL
2024/7  •  III. 27. – IV. 9.
Zsidólakást, zsidóbútort másnapra a filoszemitának: kilenc oldalon foglalkozunk több, mint kéttucat dokumentumot bemutatva azzal, hogyan igényelt zsidólakást és zsidóbútorokat Sulyok Tamás államelnök, általa filoszemitának nevezett apja, a Magyar Nemzeti Szocialista Párt akkori megyevezetője. Para-Kovács Imre gondolkodóba esett, megnyomja-e az Enter-gombot a 100 Millió dolláros jacht, Megrendelem felirat alatt Váncsa István a Brüsszel elfoglalását követő diadalmenet terveiről Smuzewitz Ilona: a Petőfit megölő Ukránokról és a magyar szuterenitást veszélyeztető kiskereskedelemről Farkasházy Tivadar: szerint inkább a köztársaság tartozik ma már a családi legendáriumba Havas Henrik megtudta, hogyan nevezték a budoárt Felcsúton a miniszterelnök úr gyermekkorában Dési János: kétféle diktatúra létezik: az egyikben Jancsó csinál filmeket, meg Makk Károly, meg Sándor Pál, a másikban meg Philip Verebes István újabb Örkényiádái Nagy Bandó András: Diktakrácia a demokratúrában A Heti Kamu megtudta: a Temuról rendelte a kormány azt az ázsiai huszárlegényt, aki a Nemzeti Múzeum lépcsőjén énekelt
GYENGÉBBEK KEDVÉÉRT Képaláírásaink a képzelet szüleményei, nem a rajtuk szereplők mondták. • A Hócipő hírei álhírek. • A Képzelt riportok álinterjúk, nem az azokban nevesített személyek szólalnak meg bennük. • Legyen résen: oldalunkon a valódiak mellett alkalmanként álhirdetések is előfordulnak • A Föld gömbölyű.