Nyakig a jóban

Ürmös Zsolt és Varga Ferenc József
2008. 04. 09. · Hócipő 2008/08
Nettó 200 millió forintot - egy egész estés magyar nagyjátékfilm átlagos költségvetését - kap pályázat nélkül a TV2 szappanoperája, a Jóban, rosszban a Nemzeti Fejlesztési Ügynökségtől - írta a Heti Világgazdaság. A deal: cserébe a sorozatban bemutatják egy uniós pályázat alakulását.Természetesen nem egyszerű dolog egy már jó előre kitalált cselekményszálba új elemként EU-pályázatokat beleszőni. Az alábbi két példával a sorozat dialógusíróinak szeretnénk egy kis segítséget nyújtani.

JÓBAN, ROSSZBAN I.

Helyszín: Csillagvirág Klinika, sürgősségi osztály. Egy eszméletlen beteget hoznak be, sokkos állapotban.

Nővér: 35 éves fiatal férfi, sokkos állapotban...

Dr. Pongrácz: Diagnózis?

Dr. Kardos: Lenyelt egy HEFOP-pályázatot!

Dr. Pongrácz: Intubálni!

Nővér: Szerencsére most nyertünk egy új tubust az ÉMOP-4.1.1. számú, Egészségügyi szolgáltatások fejlesztése c. pályázaton!

Dr. Kardos: Szerencse, különben elveszítettük volna!

Dr. Pongrácz: Mi van a lenyelt pályázatával?

Nővér: A lúzer! Nem csatolta hozzá a kötelező nyilatkozatokat és mellékleteket!

Dr. Kardos: Erősen szétmarta a gyomorsava! De nem rágta meg rendesen, így a cégszerű aláírás még látszik!

Dr. Pongrácz: Akkor gyorsan szedjük ki! Délután 5 óráig van a beadási határidő!

JÓBAN, ROSSZBAN II.

Helyszín. Macsek kávézó, kettes asztal.

Ádám: Mesélj! Mi van Zoéval?

Svéd: Semmi. Vége van, lezártuk, ennyi.

Ádám: Lezártátok? Mégis hogyan?

Svéd: Ahogy kell. Benyújtottam a záró szakmai beszámolót és a pénzügyi elszámolást.

Ádám: Ez nagyon kemény, pajtás! A dologi kiadások elszámolásánál figyelembe vetted a számvitelről szóló 2000. évi C. törvény 78. § (2)-(4) bekezdésében foglaltakat?

Svéd: Naná, nem vagyok lúzer. Már a lemondó nyilatkozatot is kitöltöttem, és cégszerűen aláírva visszaküldtem az apjának.

Ádám: Na és a szakmai beszámoló? Svéd: Azt csinálja meg az új pasija!


- Ránk is lehet pályázni!Utánanéztünk, hogy a Jóban, rosszban sikerén felbuzdulva, milyen műsorötletekkel pályázhatna még további uniós forrásokra a kereskedelmi csatorna.


BABAVILÁG Liptai Claudiával

Claudia: Ma a babák első szavairól fogunk beszélgetni. Hogyan érhetjük el, hogy a kis csöppség megtanulja kimondani, regionális operatív program vagy norvég finanszírozási mechanizmus?

Anyuka: Manókának nagyon szépen fejlődött az éves volumenindexe. Biztatóak voltak az első adatok. A pelenkája 75 g volt kaksizás után, ebből 50% az önrész. Az első szava az volt, hogy profitorientált. De most már olyanokat tud kimondani, hogy piacorientált kutatás-fejlesztési tevékenység támogatása, meg hogy helyi jelentőségű egészségturisztikai fejlesztések ösztönzése.


COLUMBO

Columbo:
Elnézést, azt hiszem belehamuztam a vázába...

Nyomozó: Jöjjön, hadnagy úr! Itt a holttest.

Columbo: Mi történt vele?

Nyomozó: Agyonütötték egy uniós pályázat kitöltési útmutatójával... Ötezer oldal. Esélye sem volt a szerencsétlennek. Ha egy Révai Nagy Lexikonnal csapja le a gyilkos, talán túléli.

Columbo: Milyen furcsa, kitekert pózban fekszik.

Nyomozó: Mert még dolgozott benne az életösztön. Utolsó erejével is alá akarta írni...

Columbo: Érdekes, tudja a feleségem is most jár ilyen pályázatíró tanfolyamra. És folyton rágja a fülemet, hogy szerezzek neki egy ilyen kitöltési útmutatót... Mondja csak, nem vihetném el neki? Persze csak kölcsönbe...


A KIVÁLASZTOTT - Előzetes

Tíz különleges képességű ember - Egy műsorvezető - Egy vissza nem térítendő uniós támogatás cégek eszközbeszerzéseire - Vajon ki lesz Uri Geller utódja? - Vajon ki nyeri a támogatást? - Kiderül ma este!

Uri Geller: Te látni fogod csodát, de nem hiszel szemednek. Következő versenyzőnk az akaraterejével el tudja érni, hogy pályázatod támogassa az Unió! Következzék Zuschlag Mágus, a kiskunhalasi EU-fenomén.

Demcsák: Kedves Mágus, mi lesz a mutatvány?

Zuschlag: Pályázatbeadási mágiával foglalkozom. Több-kevesebb sikerrel. Átviteli mágiával képes vagyok a tér-idő kontinuumot megállítani, a beadási határidőt brüsszeli idő szerint két nappal kitolni!

Demcsák:
Lássuk a produkciót!

Zuschlag: Csak tedd a tévéd tetejére a pályázatot! Csukd be két szemed, és erősen gondolj arra, hogy nyerni fog! Most még erősebben koncentrálj arra, hogy egymillió menjen a zsebembe. Most nyisd ki a szemed, és nézz a tévé tetejére! Nyertes EU-pályázat ott van, Zuschlag-ügy nincs!


AZ IGAZSÁG ÁRA

Jakupcsek: Fantasztikus, tízmilliónál tartunk! József, ön eddig bevallotta, hogy homokos, kislányokat molesztált ifjúkorában, s rendszeresen elélvez a parlamenti közvetítések alatt. Mehetünk az utolsó, húszmilliós kérdésre?

József: Hát... vágjunk bele!

Jakupcsek: Akkor kapaszkodjon, mert jön a legkényesebb kérdés! Ha megkapná a határon átnyúló együttműködésekre szánt uniós pénzt, elköltené a szeretőjére?

József: (Hosszú csend...) (Még mindig hosszú csend) Igen.

Hang: A válasz... ... ... ... helyes. (Taps, huhogás, ováció, fütty, monnyonle)

Jakupcsek: Gratulálok, József, öné az uniós pénz! Azt azért árulja el, hol van most a felesége?

József: Szlovákiában, egy kecskefarmon...

Jakupcsek: És a szeretője?

József: Bécsben dolgozik egy tehenészetben.

Jakupcsek:
Akkor ez a húszmilliós összeg valóban a határon túli kapcsolatokat segíti. József, köszönjük, hogy eljött!


IDŐJÁRÁS-JELENTÉS
a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség támogatásával

Onyutha Judit: Már csak pár hét, és itt a nyár, de addig kemény télre számíthatunk ebben az őszies tavaszban. Az ország átlaghőmérséklete az uniós átlag felett lesz valamivel, de egyes térségek hőmérséklete nem éri el az uniós minimumot sem. Szabolcs-Szatmár-Bereg megye ma sem használja ki az uniós hőmérsékleti kvótát, ezért ott ma el fog fagyni az idei baracktermés, ugyanakkor Szegeden a sikeres pályázatnak köszönhetően ma öt fokkal melegebb lesz, és verőfényes napsütéses idő várható.

Producer: Álljunk le, Juditka! Vegyük még egyszer, és most hangozzanak el az „uniós fejlesztés”, meg a „normatíva” szavak is, amiket megbeszéltünk!

Onyutha Judit: Hát, megpróbálom, de közben a digitális padlót is át kell lépnem...

Producer: Na jó, hívjátok a Németh Lalát! Az úgy elhadarja, hogy még három másik uniós szót is belerakhatunk!


AKTÍV

Stúdió: Gombos Edina vagyok. Emlékeznek még Dundika régi melleire? Nos, hamarosan el fogják felejteni őket, mert Dundika tegnap új melleket csináltatott.

Dundika: Há én úgy hiszem ez jó mer mindig kell hogy új dolgok legyen me akkó az jó ha van új dolgok úgyhogy ez tökjó most...

Stúdió: Dundika mellei után megtekinthetik, hogyan néz ki egy mezőgazdasági gépfinanszírozási pályázat az Unióban, a pályázati útmutatót pedig Bódi Sylvi ismerteti meg önökkel, aki fölös kilóitól egy szépészeti beavatkozás útján szabadult meg. Aztán meg - uniós mezőgazdasági pályázat ide, fölös kilók oda - bemutatjuk Ricardot, aki a legutóbbi Popdarálóban megfejtette Szikora Robi eddig érthetetlen sorait.


FREI DOSSZIÉ - egy pályázat , és ami mögötte van

Frei Tamás: Ha ma is velem tartanak, megtudhatják, hány oldalas a világ leghosszabb EU-s pályázata, bepillantást nyerhetnek egy, a kezdő vállalkozói aktivitás ösztönzésének támogatására szánt pályázatba, valamint megismerhetnek egy különleges embert. Ő pedig nem más, mint György Takács, vagy ahogy a legtöbben ismerik, Gyuribá, az idegenbe szakadt EU-s pályázatíró-mogul. Évente több mint 450 pályázatot ír meg - megrendelésre. Ha valaki, hát ő biztos tudja, melyik pályázatba milyen indoklásból mennyire van szükség ahhoz, hogy megkapjuk a szükséges támogatást.

Egy közönséges pályázat megírása nagyjából annyi idő, amennyi az afrikai kontinens vitorlással történő körbehajózása. Ez a szám nagyjából a Perui GDP éves deficitjének felel meg.

Jöjjenek tehát velem, Gyuribával, és ismerjék meg az uniós pályázatok titokzatos világát!


TV2 MOZIVERZUM
Jackie Chen - Sárkány az Unióban


Egy kőkemény zsaru
- Láthatnám a jelvényét?
- Hogyne! Kapja be!

Egy szexi bombázó
- Maga tényleg zsaru vagy csak be akar vágódni nálam. - Heeeeheeeee.

Egy kegyetlen bandafőnök
- Ha megmondod, elengedlek!
- A brüsszeli pályaudvaron van... egy uniós csomagmegőrzőben. A száma 1089.
- Na ugye, mondtam, hogy beszélni fog. Öljétek meg!
- De azt mondtad, elengedsz.
-Hazudtam. „BUMM-BUMM”.
Minden együtt van egy izgalmas esti családi szórakozáshoz.

Pörgős poénok:
- És mondja csak, mi szél hozta Floridába?
- Floridába? Nem az Unióban vagyunk?

Kőkemény akciók:
- Pofa be! Kezeket tarkóra!
- Mi ez? Én csak egy EU-s pályázatot akartam megírni!
- Kuss... Bill, vigyázz rá! Tartsanak velünk!ÉS MÉG EGYSZER 200 MILLIÓ - A TV2 három éve úgy spórol évi 220 milliót a filmtámogatási kötelezettségéből, hogy a JÓBAN, ROSSZBAN összevágott jeleneteiből készít mozifilmet. Amo címmel egyszer levetítik közönség előtt, persze az ORTT képviselői jelenlétében, így letudják a támogatást.
(forrás:index.hu)
HÓCIPŐ AZ ÚJSÁGOSNÁL
2024/4  •  II. 14. – II. 27.
Para-Kovács Imre: nem létezik jobb megoldás, mint a nővé operáltatott Fodor Gábor vagy Szili Katalin kinevezése államfőnek Váncsa István felidézi, hogyan cseleztek ki egy vendéglői asztal melletti falban talált poloskát Smuzewitz Ilona: Lemondhatatlan szomorúság gyötri Novák tanácsadóit Farkasházy Tivadar: felidézi azt az időt, amikor Novák Katalin még egy perc alatt tizenhatszor mondta ki a család szót Havas Henrik a karmelita helyett ezúttal a Cinege utcában vizitelt Orbánnál Dési János megtudta, Nemzeti Twist Olivér Kegyelmes Program indul a vallomások visszavonásának megkönnyítéséért Lendvai Ildikó: Szövegminták kezdő hazafiaknak Verebes István újabb Örkényiádái Nagy Bandó András: mi magyarok találtunk fel mindent. Is. A Heti Kamu megtudta, az új köztársasági elnökasszony „Hát persze, hogy vállalom, apa!” felkiáltással fogadta el a felkérést Magyar mécsesek égnek az ukrán lövészárkokban!
GYENGÉBBEK KEDVÉÉRT Képaláírásaink a képzelet szüleményei, nem a rajtuk szereplők mondták. • A Hócipő hírei álhírek. • A Képzelt riportok álinterjúk, nem az azokban nevesített személyek szólalnak meg bennük. • Legyen résen: oldalunkon a valódiak mellett alkalmanként álhirdetések is előfordulnak • A Föld gömbölyű.