A Zlatan Ibrahimovic atomerőmű

Uj Péter
2014. 01. 22. · Hócipő 2014/02
Minden tekintetben és talán még több szempontból történelmi időket élünk.

Ezek a történelmi idők, illetve ezeknek az időknek a történelmisége időnként igen fájdalmas formában jelentkezik.

Példának okáért: faszhelikopter.

Mielőtt górcső alá vennénk e jelenség számtalan társadalmi és politikai aspektusát, elevenítsük fel a közelmúlt néhány nagy port kavart médiabotrányát. Kérem, mindenki magában, egyénileg elevenítse föl, ne pazaroljuk a drága nyomdatechnológiát.

Köszönöm. Mehetünk tovább.

Talán nem túlzó a megállapítás, hogy az RTL új valóságshow-ja, a ValóVilág 6 ismét médiatörténelmet írt. A fent említett, alighanem egy generáció emlékezetébe be - íródott jelenetet próbáljuk megvizsgálni, valós összefüggéseiben, megfelelő értelmezési tartományon.

Sajnos az eset után meginduló értelmiségi diskurzus megpróbálta a maga normatív attitűdjével olyan irányba torzítani a társadalmi párbeszéd kontextusát, amelyben egyként veszett el a szubjektum és az objektum identitása. Általában véve elmondhatjuk, hogy e taxonomikus definíciókísérletek különböző nézőpontok alapján történő klasszifikációja megadja a belső információs univerzumnak az állapotát, modelljét, azaz az általános interpretációs perspektívát. Innen tekintve talán már érthető, miért vallom Marshall McLuhannel, őt mintegy parafrazálva és reminiszcincálva (talán megbocsát ezért): a pöcslengetés maga az üzenet.

Ejtsünk most néhány szót a kérdés politikai vetületeiről. A fenti értelmiségi „vak vezet világtalant” attitűd jelenik meg a Népszabadság című napilap 2014. január 15-i elemzésében („Szerda” rovat), amely a televízióműsorban megpörgetett bránert megpróbálja az ellenzék nyakába varrni. A magát minden bizonnyal szellemesnek és tájékozottnak gondoló szerző a rezsicsökkentés elleni kommunikációs offenzíva részeként percepcionálja az esetet. Ezzel csak egy baj van:

Ádegy: az ellenzék mai állapotában már aligha képes ilyen méretű kommunikációs hadműveletre.

Ádkettő: az ellenzékkel szemben éppen a kormányoldal mutat aktivitást a nagy elérésű médiavállalatok direkt befolyásolása, a médiatartalmak politikai célú manipulálása terén.

Ádhárom: ebből a töketlen bagázsból egyedül Gyurcsány Ferenc képes bármilyen médiaaktivitásra, de most nem adódott sem táncos, sem komikus, sem gasztronómiai szereplehetőség.

Ádnégy: nagyon is nyilvánvaló, hogy Orbánéknak, és a mögöttük zakatoló, mindenre elszánt, végtelen erőforrásokkal zsonglőrködő, ravasz és gátlástalan spin doctorokból álló think tank szakértői csapatnak voltak okai és eszközei arra, hogy a ValóVilág befolyásával egy újabb kínos külpolitikai bakiról, nemzetközi botrányról tereljék el a figyelmet.

Az esetet a Hovaszarjak.hu független, szeriőz tényfeltáró hírportál hozta nyilvánosságra orosz titkosszolgálati források alapján. Orbánnak túl sűrűre sikerült január közepi programja. 13-án hétfőn még Zürichben, a FIFA gáláján kellett átadnia a Puskás-díjat Zlatan Ibrahimovicnak, másnap már Moszkvában találkozott Putyinnal, hogy megállapodjanak Paksról. A túlterhelt, egyébként is komoly szakmai kihívásokkal küszködő külügyi csapat azonban súlyos hibát vétett. Nehezen igazodtak el az idegen hangzású, olykor különös karaktereket is tartalmazó szláv nevek között, és összecserélték a két találkozó dokumentumait. Így a hórihorgas svéd-bosnyák csodacsatár írta alá megbízottként a paksi 5-ös és 6-os blokkok megépítéséről szóló megállapodást, Putyinnak pedig meg kellett elégednie a legszebb európai gólért járó trófeával. A magyar diplomácia akkor lepődött meg leginkább, amikor sűrű elnézéskérések között megpróbálta tisztázni a helyzetet, és visszacserélni a papírokat: kiderült, hogy erre egyik fél sem hajlandó. Mindenki elégedett a maga megállapodásával/díjával.

Putyin mindig is szeretett volna egy szép futballdíjat, hiszen atomerőművet annyit építhet még, amennyit akar, az igen eszes és jó üzletember hírében álló Ibrahimovic pedig fölismerte a lehetőséget, és már ott, Zürichben elkezdte szervezni a konzorciumot az erőműépítésre. A barcelonás Xabi és Jürgen Klopp, a Dortmund edzője már benne vannak.

Na, erről kellett elterelni a figyelmet a faszhelikopterrel. Értve vagyok?
HÓCIPŐ AZ ÚJSÁGOSNÁL
2023/20  •  IX. 20. – X. 3.
KÖTCSEI PÖFFETEGEK ÉS KENDERESI KÍSÉRTETEK Para-Kovács Imre: az inflációt a bekokainozott meleg ukrán nácik és a haszonleső kereskedők okozták, a pedagógushiányt Brüsszel, a jövőt pedig a Grincs lopta el Váncsa István: polírozza-e a jó hazafi és erkölcsös honleány egy csődör-szobor heréit? Smuzewitz Ilona: Szia Lőrinc! Nagyon szeretlek! Farkasházy Tivadar szerint Vonának, Jakabnak, Mesterházynak, MZP-nek és Ujhelyinek ki kéne próbálniuk a Kneszetet, Izraelben ugyanis nincs bejutási küszöb Dési János szörnyülködik: a nemváltó óvodások után megjelentek a nemváltó laktanyák is Havas Henrik programot hirdet, miután átveszi a propagandaminisztériumot Rogántól Verebes István születésnapján beszélgetett a 100 éves Navracsics Tiborral Selmeczi Tibor alig várja, hogy Paszkijevics-rendeket osszanak a Haynau laktanyában Nagy Bandó András elképzelte Kocsis Máté megvilágosodását A Heti Kamu megtudta: ha a baloldal kormányozna, nem jutna pénz propaganda-plakátra sem!
GYENGÉBBEK KEDVÉÉRT Képaláírásaink a képzelet szüleményei, nem a rajtuk szereplők mondták. • A Hócipő hírei álhírek. • A Képzelt riportok álinterjúk, nem az azokban nevesített személyek szólalnak meg bennük. • Legyen résen: oldalunkon a valódiak mellett alkalmanként álhirdetések is előfordulnak • A Föld gömbölyű.