Nemzeti vagy nem zeti

Majláth Mikes László
2013. 12. 23. · Hócipő 2013/26
A jogállam mellett Alföldi Róbert Nemzeti Színházát, a színházszerető emberek Mek káját is szétbombázták. Alföldit úgy búcsúztatták a nézők, mint egy primadonnát, épp csak a kocsijából nem fogták ki a lovakat. Alföldi remekül igazgatott, rendezett, játszott, de senki sem vitatja, hogy utóda, Vidnyánszky úr is tehetséges. De azért mert tehetséges, el kell venni egy másik tehetségestől az általa megépített templomot, s a plébánia kulcsait oda kell adni egy másiknak?

Alföldit nem sajnálom, nem fog éhen veszni, hívják külföldre, hívják a Vígbe, hívják Szegedre, hívják a RaM Colosseumba, sőt még az RTL Klub X-faktorába is, mentornak. Alföldi a RaM-ban csinálta meg a Köműves Kelement, Szegeden az István, a királyt. Szörényi, aki éppen balliberális nézetekkel nem vádolható, azt mondta a szegedi Istvánról, hogy ez az első rendezés, amely szerinte kifejezi a mű lényegét.

A szegedi István ellen felhorgadt a jobboldal, a művi felháborodások közül a jobbikos Barikád című lapot idézem: István, a király – Alföldi, a silány. S ez a minősítés még elegáns volt. Egy értelmiségi szeánszon Kerényi Imre így beszélt: most már a Nemzetiben János vitéz nem lesz buzi, és Iluska nem lesz kurva. Kerényi csak tudja, ő a tudatos nemzeti közjogi gondolkozás megalapozásával és ehhez kapcsolódva a magyar kulturális értékek megőrzésével és fejlesztésével összefüggő feladatok ellátásáért felelős miniszterelnöki megbízott, azaz korunk Übü királya.

A debreceni polgármester, Kósa Lajos is sandán célozgatott, Vidnyányszkynak üzenve: kedves Attila, ha Pesten meleg lenne a helyzet, mi visszavárunk. Vidnyánszky úr minden futó darabot levett a Nemzeti színpadáról, és szétverte a társulatot is. Ki ment, ki maradt, a Nemzeti Együttműködés Rendszerében is meg kell élni valamiből.

Most Alföldi rendezésében, a volt nemzetis Stohl András címszereplésével sikerrel megy a Vígben a Danton halála és a Mephisto. Abban a Vígszínházban, melynek igazgatói posztját ketten pályázták meg: a jelenlegi igazgató, Eszenyi Enikő és Balázs Péter, a remek kabarészínész. A főváros egyik pályázatot sem találta jónak, állítólag Balázs színházi tervében egy szám sem szerepelt.

Tarlósék azt találták ki, hogy most másfél évvel meghosszabbítják Eszenyi igazgatóságát, s majd akkor új pályázatot írnak ki. Kétharmaddal nem mertek Eszenyi ellen dönteni, a 2014-es győzelem (?) után már végképp azt csinálhatnak, amit akarnak. Lehet például, hogy Széles Gábor lesz a Víg igazgatója, újságja, tévéje már van, miért ne lehetne neki színháza is.
HÓCIPŐ AZ ÚJSÁGOSNÁL
2023/20  •  IX. 20. – X. 3.
KÖTCSEI PÖFFETEGEK ÉS KENDERESI KÍSÉRTETEK Para-Kovács Imre: az inflációt a bekokainozott meleg ukrán nácik és a haszonleső kereskedők okozták, a pedagógushiányt Brüsszel, a jövőt pedig a Grincs lopta el Váncsa István: polírozza-e a jó hazafi és erkölcsös honleány egy csődör-szobor heréit? Smuzewitz Ilona: Szia Lőrinc! Nagyon szeretlek! Farkasházy Tivadar szerint Vonának, Jakabnak, Mesterházynak, MZP-nek és Ujhelyinek ki kéne próbálniuk a Kneszetet, Izraelben ugyanis nincs bejutási küszöb Dési János szörnyülködik: a nemváltó óvodások után megjelentek a nemváltó laktanyák is Havas Henrik programot hirdet, miután átveszi a propagandaminisztériumot Rogántól Verebes István születésnapján beszélgetett a 100 éves Navracsics Tiborral Selmeczi Tibor alig várja, hogy Paszkijevics-rendeket osszanak a Haynau laktanyában Nagy Bandó András elképzelte Kocsis Máté megvilágosodását A Heti Kamu megtudta: ha a baloldal kormányozna, nem jutna pénz propaganda-plakátra sem!
GYENGÉBBEK KEDVÉÉRT Képaláírásaink a képzelet szüleményei, nem a rajtuk szereplők mondták. • A Hócipő hírei álhírek. • A Képzelt riportok álinterjúk, nem az azokban nevesített személyek szólalnak meg bennük. • Legyen résen: oldalunkon a valódiak mellett alkalmanként álhirdetések is előfordulnak • A Föld gömbölyű.