Kompakt fénycső, a fenevad?

Majláth Mikes László
2009. 09. 07.
A német Épületbiológiai Szövetség felhívta a figyelmet a kompakt, úgynevezett energiatakarékos izzók eddig nem ismert veszélyeire. Az Európai Unió újabb kötelező előírása veszélybe sodorhat mindenkit, aki kénytelen lemondani hagyományos égőjéről. A Hócipő riportere a német Épületbiológiai Szövetség szóvivőjét kérdezte.

Hócipő: Miben áll a kompakt fénycső veszélye?

Szóvivő: Először is rendkívül mérgező a magas higanytartalma.

Hócipő: Az EU már betiltotta a higanyos lázmérőket is. Már nem kergethetjük az eltört lázmérő higanygolyócskáit az ágy alatt.

Szóvivő: Ez még mind semmi. Ezeknek a kompakt égőknek igen erős az elektromágneses kisugárzásuk.

Hócipő: Mintha egy magasfeszültségű távvezeték alatt állna a házunk?

Szóvivő: No azért annyira nem, de ezek a lámpák túllépik a világszerte a számítógépeknek engedélyezett sugárzási mérték tizenkét- de akár negyvenszeresét is.

Hócipő: Ezt ki mérte meg?

Szóvivő: Johannes Schmidt, a Neubeuern Épületbiológiai Intézet jeles munkatársa.

Hócipő: Tulajdonképpen mit csinál egy épületbiológiai intézet?

Szóvivő: Arra ügyel, hogy az épületek és a berendezési tárgyak ne veszélyeztessék a benne lakó ember biológiai létét.

Hócipő: És a pszichológiait nem? Mert a kompakt fénycső csak pár perc alatt adja le a teljes fényét, sok esetben addigra már ki is kapcsoljuk a spájzban.

Szóvivő: Így igaz. Az EU most azt is előírta, hogy meg kell szüntetni a 100 W-os hagyományos izzó gyártását.

Hócipő: Ezért fogok én vakoskodni. Persze ezzel energiát takarítunk meg és csökken a széndioxid kibocsátás.

Szóvivő: Az előbbi témához még hozzátehetjük, hogy a takarékos izzók speciális, villódzó fényének hosszú távú hatásáról egyelőre még keveset tudunk. De rossz előérzeteink vannak.

Hócipő: Arról nem is beszélve, hogy a kompakt izzók baromi rondák és túl nagyok. Igen furán mutatnak egy szecessziós bronzcsillárban. De egy modern fémvázasban is. Mindig kilógnak a foglalatból.

Szóvivő: A kompakt fény különleges kék tartalma akár stresszreakciókhoz és alvászavarokhoz is vezethet, mivel gátolja a melatonin nevű hormon termelődését.

Hócipő: Mire jó is ez a melatonin?

Szóvivő: A melatonin felelős az alvásért az emberi szervezetben. Ha otthon lehúzzuk a redőnyöket, már kezd is termelődni a melatonin. Szereti a sötétet.

Hócipő: És mi van a hagyományos égőkkel?

Szóvivő: A hagyományos égők fényének spektruma megegyezik a napfényével, így nem okoz alvászavart.

Hócipő: Ezt a spektrumot nem nagyon értjük, de elhisszük önnek. Mit ajánl a kompakt fénycsövek helyett?

Szóvivő: Mint épületbiológus alternatívaként a halogénizzókat ajánlom. Ezek úgy néznek ki, mint a normális égők, belsejükben azonban halogéngáz van, hasonlóképpen az autók fényszórójához. A német Épületbiológiai Szövetség szerint jelenleg ez az egyetlen megfelelő eszköz a hagyományos égők helyettesítésére.

Hócipő: És a gyertya nem jó?

Szóvivő: Az is jó, de az illat- és hangulatgyertya mellé szinte kötelező a kandalló, a jegesmedvebőr és a 12 éves viszki. Ezek nem rongálják a szemet, csak a bukszánkat.
HÓCIPŐ AZ ÚJSÁGOSNÁL
2017/13  •  VI. 21. – VII. 4.
ÚGY DÖNTÖTTEK, HOGY MEGVERTÜK ANDORRÁT! Váncsa István az egymillió forintos állami villanykörtékről Para-Kovács Imre szerint, ha augusztusban legyőzzük Lettországot, simán átmegy kétharmaddal az első éjszaka joga Farkasházy Tivadar szerint a Rajk per igazolja, hogy két hét alatt simán elhülyíthető egy ország Smuzewitz Ilona megtudta, Mészáros Lőrinc felveszi az Arany Petőfi Ady József Attila Madách Jókai Berzsenyi Balassi Márai Babits Wass Albert neveket is, hogy az ő jogdíjukat is megkaphassa Molnár Oszkár fejében jártunk Hogyan kell uniós pénzből szörpházat, vadászházat, dzsúdóházat, teknősbékaházat építeni! Németh Szilárd és a Nemzetstratégiai Kutatóintézet A Heti Kamu megtudta, Kövér László Guantanamón fog nyaralni, a panelek után pedig a stadionokat is visszabonthatják A legolcsóbb nyaralás egy Hócipő, ami nem más, mint két hét szabadság!
Hócipősök könyvei
PARTNEREINK
GYENGÉBBEK KEDVÉÉRT Képaláírásaink a képzelet szüleményei, nem a rajtuk szereplők mondták. • A Hócipő hírei álhírek. • A Képzelt riportok álinterjúk, nem az azokban nevesített személyek szólalnak meg bennük. • Legyen résen: oldalunkon a valódiak mellett alkalmanként álhirdetések is előfordulnak • A Föld gömbölyű.