Bódéhamburgeresek

Ürmös Zsolt és Varga Ferenc József
2008. 07. 02. · Hócipő 2008/14
Kinek a gulyás, kinek a gyros, ha nyár, ha tél, eszünk, iszunk. Csatázhatunk a vacsorával, rakhatunk halat a tortára, azért a főzéssel nem lehet mindig molyolni, így elő a pénztárcával, és irány a büfé, a kifőzde, az önkiszolgáló, a harmadosztályú, a másodosztályú, vagy a flancos étterem. Aztán minden a szerencsén múlik! A vastag betűs szövegek idézetek.



ÁNTSZ-ellenőrzés egy strand büféjében

- Jó napot. Tisztifőorvosi ellenőrzés. Tóth Imre vagyok.

- Köjál?

- Már köjáltam, köszönöm. Megnézhetném azt a hűtőt?

- Tessék! Kér valamit? - Igen, egy gázmaszkot! Az ott micsoda?

- Gyümölcs.

- Millyen gyümölcs?

- Őszibarack. Őstermelő vagyok. Ez a mi barackunk. Még a dédnagyanyám is ezt ette.

- Ja. Látszik, ahol beleharapott! Azt a sajtot mikor vette?

- Tegnap, a delikáteszben. Zsanettka sajt.

- És mitől Zsanettka sajt?

- A szagáról ő jut eszembe.

- A csirke mikori?

- Kukori.

- Ne szórakozzon! Honnan származik a csirke?

- A csirke Európából származik, de vannak Ázsiában őshonos fajai is...

- Elég! Honnan tudjam, hogy ez a csirke nem fertőzött?

- Mért, hát hallotta, hogy tüszszentett volna?

- A disznóhús legális?

- Legális, egészen biztos.

- Miért olyan biztos ez?

- Mert ez a karaj már hat éve itt van.

- Csoda, hogy nem büdös.

- Lefújtam dezodorral.

- Így akarja eladni?

- Naná, majd vitrindísznek tartom itt.

- Hadd nézzem az italokat!

- Van kóla, fanta, szprájt meg sör.

- Látom, egy üvegben tartja mindet!

- Nem! A sör külön van, mert abból én is iszogatok.

- Be fogom záratni az üzletet!

- Már be van zárva!

- Hogyhogy?

- Úgy, hogy csak délután nyitok. Addig sütögetek meg főzőcskézek. Nem kér egy lángost?

- Azt az égettet?

- Nem égett az!

- Ne szórakozzon! Akkor mitől olyan fekete?

- Hessintse el nyugodtan a legyeket!

- Na, uram, ez volt az utolsó csepp a pohárban.

- Akkor igyon üvegből!

- Hogyisne! Ilyen koszos üzletet! Nem szégyelli? Hogy ad maga itt el bármit is?

- Hát... elég drágán!


Egy németországi hely, ahol magyar ételeket ehetünk...
... És egy magyarországi hely, ahol go-go grillel
és & burgersszel várnak.
Vajon Józsi honnan tudja, hogy ez egy kajálda?



Túlszámlázó éttermek szótára

Veszélyes környék a turistáknak a fővárosi Váci utca az amerikai nagykövetség szerint. A követség feketelistáján szereplő hét étteremből és night clubból négy a sétálóutca környékén található. A figyelmeztetés szerint a pesti éttermekben még mindig gyakori a túlszámlázás... (www.klikkide.hu)

Aranygaluska: aranyárban lévő édesség.

Kijevi pulykamel: ukrán származású kidobóember mellizma.

Becsinált leves: ijedt vendég előétele.

A konyhafőnök ajánlata: fogyassz, fizess, jattolj, kussolj!

Rácsos linzer: a tulaj saját receptje, amit a szegedi Csillagban fejlesztett tökélyre.

Szerb rostélyos: dinárral is lehet fizetni, de rosszul váltják.

Magyaros szűz: ötvenezres pezsgőt kedvelő konzumnő.

Torkos csütörtök: fizetéskor érzett szorító érzés nyaktájékban.

Szürkebarát: a haverod meglátja a számlán a végösszeget.

Esterházy-torta: az Esterházy-kastély éves fenntartásával megegyező árban lévő édesség.

Wellington-bélszín: angol fontot is elfogadnak.

Ötputtonyos aszú: ha nem fizeted ki, öt púp lesz a homlokodon.

Rakott kelbimbó pásztorosan: ha nem kell bimbó, megraknak, mint pásztor a tüzet.




Érdekes árukapcsolás

Páty község honlapján (paty.objectis.net/vallalkozok) bukkantunk az alábbi érdekes nevű vendéglátó egységre: PÁTYI FALÓ GYORSBÜFÉ ÉS LAKATOSMŰHELY.

Ez vajon milyen lehet? Kérek egy rántott lakatot! Vagy a kulcsmásoláshoz saláta jár? Esetleg a franciakulcsot majonézzel adják? Igazán autentikus étele lehet a vasalt csirkemell, amit vasalóval együtt szolgálnak fel... Vagy lehet rendesen kajálni, de közben megpatkolnak. És mit válaszolnának, ha megkérdezzük, hogy friss-e a borjúbécsi? - Igen! Most esztergáltuk!


Kajatípusok

Látványpékség
A gyakorlatlanabb vásárlók a kungfuharcosokat vagy pl. a lézerkardot keresik itt, pedig sokszor semmi mást nem lehet látni, mint enervált eladónőket 20 és 50 között, akik a pogácsa szó helyett inkább a trendi „fornetti” elnevezést priorizálják. Ha mégis pogácsa, akkor inkább csak pogi, míg a többi terméknél a magyar nyelv végképp identitását veszti. Az ízvilág a kevésbé bátor gyomrúak számára kínál megnyugvást, tehát aki látványpékségnél veszi a pogit, az tudja, hogy ha nem meleg, akkor egy papundekliízű lisztmasszát fog nyammogni munkába menet.

Francia pékség, sváb pékség
Az eladókör e helyeken is a kevésbé életvidám nők csoportjából tevődik össze, míg a vevők köre kibővül a ráktól nem félőkkel, valamint az erősebb fogazatúakkal. Specialitás az égett és száraz rágcsa, bizonyos terméknevek kimondása pedig a laza műfogsort viselők számára jelent nagy kihívást (pl. kornspitz). Na de ők mit keresnek itt?

Lacikonyha - a „basic” falatozó
Általában a középkorosztályt vagy az annál idősbbeket megcélzó bódé, versenyképtelen dizájnnal és kérdőjeles tisztálkodású tulajdonosokkal. Gyakori a szeszes ital, amely a szomszédságában álló kricsmi törzsvendégeit hivatott átcsábítani egy mindenki által összetapizott fasírtra meg egy nagyfröccsre. Csak edzett szervezetűknek!

McTömlek, McHívsz, McKajálsz
Fiataloknak, akik már unják a hasonló nevű multikat, vagy nincs pénzük a Mekire, és azt hiszik, hogy itt olcsóbb. Közös vonás a mekivel és a burgerkirállyal, hogy itt sem lehet látni, mi hogyan készül, és hogy honnan kerül elő! Külön meglepetés a képeken látott és a valóságban kiadott termékek közötti mennyiség-, méret- és színkülönbség.

Gógó gyros, Dőner kebap, Falafel-faloda
Késő törökkori emlékek a 150 éves oszmán uralom után visszatérők jóvoltából. A törzsklientúra a 2 évnél fiatalabb Audi vagy BMW, esetleg Merdzsó személygépkocsival közlekedők köréből kerül ki. Itt dől el bizonyos emberek sorsa is, akik nem tartották be az éjszakai élet szabályait. Figyelem! Kopasz fejjel és tetkóval most akciós áron ehetünk!

Tavaszi bambusz kínai étterem/büfé
Kísérletező kedvűeknek! A pult mögött álló kiszolgálóval gya- kori a kommunikációs zűr, amely aztán - többnyire a bolt javára - téves mennyiséget eredményez. Célszerű megtanulnunk a „kici”, „olco”, és „naonjó” kifejezéseket. Az ilyen helyeken gyakori látvány az akvárium, mely a dúsabb fantáziájú vendégeket gondolkodóba ejti az étel eredetét illetően.

Banya-tanya, Hasfaloda Kifőzde
A helyesírásra fittyet hányó kiszolgálókör áldásos tevékenységének köszönhetően kapható itt fasirt, (ki)rántothús, hasáburgonya (illetve hasáb burgonya), és fahéjjas palacsinta. A fénypont azonban továbbra is a Cordon Bleu, ismertebb nevén Gordon Blue. Örök titok, hogy hogyan reszelik a reszelt májat, ami sokkal inkább resztelt, azaz pirított! Na de miért is tűnne fel az ilyesmi a munkából stresszesen iderohanó, majd visszasiető vendégkörnek? Még az sem baj, ha a neonnal melegen tartott ételek letűnt korok tanúi voltak, vagy hogy a vékony, műanyag evőeszközök nem versenytársai a hússzeleteknek.




Szerencsére ez a hely bezárt - ezrek életét mentve meg. Ám a
szomszédságában lévő, félbevágott állattal váró obskúros
udvarban még jóllakhatunk.



Érdekességek a nagyvilágból

„Egy kétéves kisfiú az angliai Halifaxban igencsak meglepődött, amikor egy gyorséttermi lánc egyik autós éttermében nekilátott sült krumplijának. Alig kezdett ugyanis enni, amikor egy megfagyott gyíkot fedezett fel az ételben.”

Na ez az igazi Happy Meal menü, ajándék Jurassic Park-figurával!
HÓCIPŐ AZ ÚJSÁGOSNÁL
2024/10  •  V. 8. – V. 21.
Para-Kovács Imre: elkényelmesedtek Rogán biorobotjai, 17 éves lányokat megfélemlíteni nem ugyanaz, mint a Debrecen főterét is megtöltő, áradó Tiszát Váncsa István: aggódik, hogy a hazánkba látogató Hszi Csin-pinget el ne lopják a civilszervezetek Smuzewitz Ilona: 20 éve az uniós csatlakozáskor azt ígérték a magyaroknak, hogy nyithatnak cukrászdát Bécsben, de csak működésképtelen időkerék lett belőle Farkasházy Tivadar: Győzikének annyira bejött a fideszesedés, hogy talán még NAV-elnököt is csinálnak belőle Havas Henrik fültanúja volt, ahogy Kósa Lajos megfejti Magyar Pétert Nagy Bandó: Mit csinál Áder háromfős titkársága? Halastavakkal tart kapcsolatot, hogy hol, mikor volt telepítés? Dési János megtudta: brit tudósok szerint van élet az Unión kívül is, azt, hogy milyen, most vizsgálják Verebes István újabb Örkényiádái Selmeczi Tibor megtudta, már akkora a gáz hazánkban, hogy rövidesen koncessziót írnak ki rá A Heti Kamu megtudta, Mészáros Lőrinc és Várkonyi Andrea vásárolja fel a bolthálózatot, melynek új neve HázaSPÁR lesz!
GYENGÉBBEK KEDVÉÉRT Képaláírásaink a képzelet szüleményei, nem a rajtuk szereplők mondták. • A Hócipő hírei álhírek. • A Képzelt riportok álinterjúk, nem az azokban nevesített személyek szólalnak meg bennük. • Legyen résen: oldalunkon a valódiak mellett alkalmanként álhirdetések is előfordulnak • A Föld gömbölyű.