Potens

Uj Péter
2014. 12. 10. · Hócipő 2014/25
A Nemzeti Együttműködés Rendszerének közelgő százéves évfordulója régóta nem látott belpolitikai feszültséget gerjesztett. A NER egyik alapító atyjának, Lázár Jánosnak a felújítás és átnevezés alatt álló Hősök terére tervezett monumentális, harminc méter magas emlékművét érték méltatlan támadások.

Egy földalatti képzőművész-szervezet szórólapjai tűntek föl Budán, az 1765 sz. Cséfalvay Zoltán Szakmunkásképző Intézet (a valaha volt Budapesti Műszaki Egyetem) környékén, és ismeretlenek tiltakozó graffitiket festettek a Duna túloldalán lévő Matolcsy György Hideghengermű (volt Marx Károly Corvinus Közgáz) falára. A „kritikusok” a tervezett emlékmű szimbolikáját minősítették primitívnek, sértőnek.

Mint az közismert, Vitéz Budafoky-Kligl Koppány Attila Csongor Bendegúz kétszeres Kossuth- és egyszeres Párkányi Raab Péter-díjas művész, a Nemzet Szobrásza, a városligeti múzeumi negyed központjában elhelyezett, „Schmitt Pál megvédi kisdoktori címét a posztkommunista gyíkemberektől” című, nagy sikert aratott szoborcsoport alkotója Lázár Jánost hindu főistenekhez hasonló pózban, lótuszülésben, ezernyi karral ábrázolná. A néhai államtitkár egyik karjával EU-pénzeket oszt a szegényparasztságnak, másik karjával éppen világhírűvé fejleszti a tokaji borvidéket, a harmadikkal csehszlovák fácánokat lődöz diszkontáron, a negyedikkel stilizált tévébemondónőt táncoltat romantikusan, az ötödikkel gonosz civilszervezetekből szorítja a szuszt kifele, a hatodikkal átlátható módon ingatlanokat vásárol családtagjainak, a hetedikkel leleplezi Norvégia világhatalmi törekvéseit, a nyolcadikkal lézert blokkol, a kilencedikkel mezőgazdasági vállalakozik, a tizedikkel telefonon igazgatja Csong­rád megyét, a tizenegyedikkel főszerkesztőket rúgat ki, a tizenkettedikkel meglepi magát egy arany Rolexszel, amelyet a tizenharmadik karjának csuklójára csatol, és így tovább.

A Lázár-emlékmű terveit elbíráló független szakmai kollégium a kritikák ellenére kitartott döntése mellett, és Budafoky-Kligl elképzeléseit támogatta Hódmezővásárhelyy Zénó Ubul kissé modernebb felfogású művével szemben. (Ő egyszerűen gigantikus svájci bicskaként ábrázolta volna az államtitkárt.)

A kibontakozó politikai vitában maga a miniszterelnök is megszólalt. Lázár János ükunokája, Lázár-Rogán Töhötöm Lél Bulcsú pusztazámori hétvégi házában nyilatkozott az újságíróknak a szomszédos Dzsu­dzsák Balázs Megamarakana Ultrastadionban rendezett Dzsu­dzsák Balázs Labdarúgó Tudományos Kutató Intézet – FC Santa Coloma (az andorrai bajnok) BL-selejtező szünetében (a jó színvonalú, hajtós meccsen végül kis szerencsével az andorraiak nyertek 5:1-re, 78 fizető néző előtt, és 13:1-es összesített eredménnyel jutottak a következő selejtezőkörbe). Lázár-Rogán kifejtette: Budafoky-Kligl alkotása méltó módon állít emléket ükapjának, aki nemcsak multi- vagy omnipotens, de egyenesen multiomnipotens egyéniség, vezető, nemzeti hős volt. A tervet a lehető legfüggetlenebb, általa közvetlenül kinevezett szakértői csoportok is támogatták, azt semmilyen megalapozott kritika nem érheti. Az emlékmű ellen tiltakozóknak kizárólag a zavarkeltés, a hisztéria a céljuk, nem építeni, hanem rombolni akarnak, aláásni az ország tekintélyét, tönkretenni mindazokat az eredményeket, amelyeket a magyarok együtt, vállt vállnak vetve értek el. „Látnunk kell azt is, hogy aki ezt az ügyet felhasználva szít ellentétet magyar és magyar között, az Gyurcsány Ferenc százéves kottájából játszik” – mondta a miniszterelnök, majd rácsapta a kiskertkaput a lábára.

Másnap a kormányközeli Magyar Tesla publicisztika rovatában terjedelmes írás jelent meg a miniszterelnökkel egyébként közeli, személyes kapcsolatban álló Stross­mayer Tas tollából „A tetves kurva anyátokat basszátok teherbe, ti szarban turkáló gennyes patkányok! Kerüljetek csak egyszer a kezeim közé!” címmel, amelyben a szerző elítéli az emlékmű ellen tiltakozókat, és kifejti: csattanós válasz lesz a huhogóknak, ha a lap mögött álló befektetők rövidesen kijönnek azzal a forradalmi energiatermelő és -tároló készülékkel, amely fejlesztése éppen 96 éve kezdődött, és évezredekre előre, sőt visszamenőleg is megoldja Magyarország energiagondjait.
HÓCIPŐ AZ ÚJSÁGOSNÁL
2023/20  •  IX. 20. – X. 3.
KÖTCSEI PÖFFETEGEK ÉS KENDERESI KÍSÉRTETEK Para-Kovács Imre: az inflációt a bekokainozott meleg ukrán nácik és a haszonleső kereskedők okozták, a pedagógushiányt Brüsszel, a jövőt pedig a Grincs lopta el Váncsa István: polírozza-e a jó hazafi és erkölcsös honleány egy csődör-szobor heréit? Smuzewitz Ilona: Szia Lőrinc! Nagyon szeretlek! Farkasházy Tivadar szerint Vonának, Jakabnak, Mesterházynak, MZP-nek és Ujhelyinek ki kéne próbálniuk a Kneszetet, Izraelben ugyanis nincs bejutási küszöb Dési János szörnyülködik: a nemváltó óvodások után megjelentek a nemváltó laktanyák is Havas Henrik programot hirdet, miután átveszi a propagandaminisztériumot Rogántól Verebes István születésnapján beszélgetett a 100 éves Navracsics Tiborral Selmeczi Tibor alig várja, hogy Paszkijevics-rendeket osszanak a Haynau laktanyában Nagy Bandó András elképzelte Kocsis Máté megvilágosodását A Heti Kamu megtudta: ha a baloldal kormányozna, nem jutna pénz propaganda-plakátra sem!
GYENGÉBBEK KEDVÉÉRT Képaláírásaink a képzelet szüleményei, nem a rajtuk szereplők mondták. • A Hócipő hírei álhírek. • A Képzelt riportok álinterjúk, nem az azokban nevesített személyek szólalnak meg bennük. • Legyen résen: oldalunkon a valódiak mellett alkalmanként álhirdetések is előfordulnak • A Föld gömbölyű.