Orbán: A nép kergesse el a kormányt

Szabados Gábor
2015. 01. 19.
Különleges interjút adott a Hócipő munkatársának Orbán Viktor. Rábízta a kérdezőre, hogy miniszterelnöki beszédeiből, interjúiból, írásaiból tetszés szerint válogasson válaszokat a feltett kérdésekre, hogy azután a válaszokhoz apró kiegészítéseket fűzzön.

Hócipő: Jelentősen csökkent a kormány és az Ön népszerűsége.

Orbán: A magyar ember szeretné tisztelni államát, számítani rá, bízni benne. De régi törvény: ha a hatalom azt akarja, hogy tiszteljék, tiszteletre méltónak is kell lennie. Ám a mai hatalom nemhogy megakadályozná az állam lezüllesztését, de élen jár ebben. Napról-napra hordja össze a gyúanyagot, és közben a tűzzel játszik. Ma még rejtve van az emberi elme elől, hogy melyik napon ér véget a felelőtlen játszma, de azt minden világos elme látja, hogy a hatalom a végzete felé masírozik. Ez természetesen nem ránk vonatkozik, ezt a magyar embereket megnyomorító szociálliberális kormányra mondtam anno.

Hócipő: Hamarosan meglátogatja Önt Angela Merkel. Mivel fogadja őt? Mit üzen az Európai Uniónak?

Orbán: Azt üzenem, hogy: Valószínű, hogy uniós tagságunk hiányában az orosz térnyerés is jóval tekintélyesebb lenne a magyar gazdaságban. Ne felejtsük el azt sem, hogy az Európai Unió – uralkodó társadalmi modelljének, a szociális piacgazdaságnak a fenntartásával – a globalizáció vadhajtásai ellen is védelmet tud nyújtani a tagállamok és polgáraik számára. Sohase feledjük: az olaj keletről, de a szabadság mindig nyugatról jön. Ma persze már nem ez a helyzet. Fel kell vennünk a kesztyűt az Európai Unióval, a brüsszeli multik, bankárok és bürokraták újabb támadásra készülnek a magyar családok ellen, de mi nem fogadjuk el sem az igazságtalanságot, sem a kettős mércét, és nem engedünk a kapzsiságot, extraprofitot kiszolgáló politikának.

Hócipő: Paks 2? Átláthatóság?

Orbán: Az orosz észjárás nem piaci alapú, hanem állami, politikai természetű észjárás. Az átláthatóság ebben az észjárásban nem képvisel olyan értéket, mint a piaci észjárásban. Volt, amikor így láttam, de az ember, ahogy korosodik, bölcsebbé válik. Rá kellett jönnöm, hogy az állami, politikai természetű észjárás a helyes.

Hócipő: Urizálás?

Orbán: Magyarország gyengeségének forrása a hatalmat gyakorlók elkényeztetett és kiváltságos klikkje, az új arisztokrácia. Nincs más út, az új többségnek le kell győznie a kiváltságait védelmező új arisztokráciát. Le kell győznie, mert Magyarországon minden van, hogy az ember kielégíthesse szükségleteit, de annyi nincs, hogy kielégíthesse az új arisztokrácia kapzsiságát.

Hócipő: Jól sejtem?

Orbán: Jól. Ezek nem mi vagyunk, hanem ők voltak.

Hócipő: Tüntetések?

Orbán: A tüntetések számomra személyes sikert jelentenek. A mi generációnk volt az, aki harcolt a szólásszabadságért huszonegynéhány éve. Ezt pár hete mondtam. Valamivel korábban, 2007-ben így fogalmaztam: Világossá tettük: a népnek joga van elkergetnie a kormányt egy demokráciában is, ha az a népakarat ellenében kormányoz, ha az emberek létérdekét veszélyezteti. Igen, joga van! Joga van egy feltétellel: ha a népakarat kinyilvánításának már minden eszközét igénybe vette, és a kormány elmulasztja magát alávetni az emberek világos és egyértelmű akaratának.

Hócipő: Régi ügy, már kialudt a tüze, elfújta a szél a hamvait, de azért megemlítem a trafikpályázatokat.

Orbán: A fiatalokat kell védeni a cigarettától. Amint megkötöttük a szerződéseket, a trafikpályázatokat nyilvánosságra fogjuk hozni. Ma is ezt mondanám.

Hócipő: Nő a szegénység.

Orbán: Bármennyi idő is teljék el végzete beteljesedéséig, a hatalmon lévők felelőssége nem enyészik el, nem esik ki az emlékezetből. Egyetlen országot sem lehet büntetlenül tönkretenni, a mi hazánkat sem. Nem lehet, nem lehet büntetlenül éllovasból sereghajtóvá silányítani. Nem lehet büntetlenül elfecsérelni azt, amit az emberek áldozatból, verejtékből és gürcölésből felépítettek. Felelni kell a törvénytelenül eltitkolt adatokért, a nemzetgazdaság tönkretételéért, a polgárok ellen elkövetett vétkeikért. Önmagát ítéli el a nép, ha felmenti bűnös vezetőit.

Hócipő: Mondta ön 2007. március 15-én.

Orbán: Ütős beszéd volt. Egyébként a tények azt mutatják, hogy a szegénység csökken Magyarországon.

Hócipő: Sok kritika éri a kormányt. Egyre több és több az adó.

Orbán: A választókat becsapó, a valóságot eltitkoló, a nemzetgazdaságot válságba sodró kormánypártok koalíciója mára sarokba szorult. Nem maradt számára más hely, mert mindent elveszített. Elveszítette hitelét, elveszítette szavazóit, elveszítette erkölcsi alapját. Ezek után Európa minden kormánya lemondott volna. Kivéve őket, a 2010 előtti elmúlt nyolc év bűnbandáját. A magyar emberek minden baja tőlük származik. Az adók is miattuk vannak.

Hócipő: Sokak szerint felelőtlenül, ellenőrizetlenül költik a közpénzeket. Mindannyiunk pénzéből fizetnek felesleges beruházásokat.

Orbán: Fizessenek a hazugok! Fizessenek azok, akik becsapták, megtévesztették és félrevezették az embereket! Fizessenek azok, kiiktatták a közpénzek feletti demokratikus ellenőrzést, akik mindig mindent mindenkinél jobban tudtak, akik nem átallottak a közpénzekből súlyos százmilliárdokat költeni propagandára és szavazatvásárlásra! Igen, eljött az ideje, hogy végre Magyarországon először fizessenek a hazugok!

Hócipő: A pontos dátum?

Orbán: 2007 február.

Hócipő: Nem mondható felhőtlennek a viszony az USA-val.

Orbán: Ahogy azt amerikai barátainknak mondtam: Köszönjük, hogy itt vannak. Amikor megemlítjük a Magyarországon működő amerikai vállalatok fantasztikus számsorait, például hogy 1.700 amerikai érdekeltségű vállalat több mint 80 ezer magyar állampolgárnak ad megélhetést, hogy az amerikai vállalkozások magyarországi befektetései meghaladták a 9 milliárd dollárt, hogy 40 amerikai multinacionális cég az utóbbi 10 évben több mint 40 ezer új munkahelyet hozott létre, akkor az Önök munkájáról, az Önök nagyszerű teljesítményéről, a megérdemelt gazdasági növekedésükről beszélünk. Mi, magyarok az Önök hazánkban működő vállalataira úgy tekintünk, mint amelyek a profiton túl, a beruházásokon túl, a munkahelyeken túl egy magasabb és nagyszerűbb missziót is teljesítenek.

Hócipő: Elképzelésem sincs, hogy mikor mondta ezeket.

Orbán: 2014. november 14-én,Budapesten, az Amerikai Kereskedelmi Kamara 25 éves jubileumi rendezvényén. Pár hét múlva az előbb idézett mondataimat kiegészítettem. Valójában arról van szó, hogy az Egyesült Államoknak újkeletű érdekei lettek ebben a térségben, befolyást akar szerezni, és ehhez használja fedőtörténetként a korrupciót. Ez egy tipikus titkosszolgálati befolyásszerző akció kísérőjelensége. Új korszakba léptünk, az Egyesült Államok nem egyszerűen beleavatkozik, hanem aktív és cselekvő részese a közép-európai országok belpolitikai életének.

Hócipő: Lesz-e népszavazás – például – az útdíjrendelet miatt?

Orbán: Ez az utolsó alkotmányos eszköz, amellyel az emberek kinyilváníthatják akaratukat. A népszavazás után vagy azt teszi a kormány, amit az emberek akarnak, vagy elkergethető lesz. Végrehajtja az emberek akaratát, vagy maga ad zöld utat, hogy kipenderítsék. Onnantól fogva nincs több magyarázkodás, nem hivatkozhat sem demokráciára, sem alkotmányra, sem törvényre, semmire az égvilágon. Nem marad más számára, mint futni, de gyorsan. Ez az értelme a népszavazásnak, ezért érdemes meg- és nem lebecsülni azt. Ezért érdemes hittel és jókedvűen gondolkodnunk Magyarország győzelméről.

Hócipő: Igen, nekem is megvan önnek ez a régi beszéde, kinyomtattam. Dedikálná?

Orbán: Hadd lássam! Ez egy fecni.
HÓCIPŐ AZ ÚJSÁGOSNÁL
2024/9  •  IV. 24. – V. 8.
Para-Kovács Imre: senki sem akarja Orbánt elhallgattatni, csak ha lehet inkább beszéljen olyan türk tudatú országokban, ahol szívesen látják őt és retardált barátait Váncsa István: Az Unió úgy döntött, hogy most már aztán tényleg az asztalra csap, és a négypárti többség neki is látott egy újabb határozattervezet megfogalmazásának Smuzewitz Ilona: a létezés a Fidesz által lehetséges, a Fidesz nélkül a farkasok együtt legelnének a bárányokkal, de a Fidesz meghozta a szabadságot és a magántőkealapokat Farkasházy Tivadar hiányolja Magyar Péter 12 pontjából az „örök élet +20 évet” Havas Henrik elfogta Varga Judit „Te mocskos áruló, kedves Péter” kezdetű levelét Kéri László: Forgatókönyv lejáratáshoz Dési János őrült rohangálást látott a Karmelitában, amikor kiderült, mégsem lesz meg az ajándékba odaígért áruházlánc Verebes István újabb Örkényiádái A Heti Kamu megtudta: Orbán annyira megirigyelte az influenszerek Deák téri pénzszórását, hogy saját kezűleg fog krumplit szórni a Karmelita erkélyéről
GYENGÉBBEK KEDVÉÉRT Képaláírásaink a képzelet szüleményei, nem a rajtuk szereplők mondták. • A Hócipő hírei álhírek. • A Képzelt riportok álinterjúk, nem az azokban nevesített személyek szólalnak meg bennük. • Legyen résen: oldalunkon a valódiak mellett alkalmanként álhirdetések is előfordulnak • A Föld gömbölyű.