Orbán terel (csak lassan nincs kit)

Szabados Gábor
2014. 12. 16.
– Figyelj rám! Bemégy a Napi Gazdaságba és a rádiónkba! Mondom a kulcsmondatokat, kulcsszavakat.

– Tudom: „magyar emberek”, „nemzeti függetlenség”, „antikorrupció”...

– ...Azt, hogy Anti és korrupció, így semmiképpen ne mondd!

– „Megvédjük”, „családok”, „keresztény”, „folytatjuk”, „kizsákmányoló külföldi bankok versus nemzeti bankok”...

– A versust kihagyni! Nem fogják érteni. Csak egyszerűen. Tudod az alaptételemet: soha nem lehetünk eléggé egyszerűek. A lényeg a terelés.

– Ez új. „A lényeg a terelés”.

– Ezt nehogy mondd! Ezt ők mondják. Figyelj rám! Mondok egy fontos mondatot: „Az utcai megmozdulások kampányhangulatúak, az intézkedéseinket ért kritikák sem szakmai, hanem politikai indíttatásúak”.

– Netán még örülök is a tüntetéseknek?

– Igen. Nagyon örülsz. Diktálom: „A tüntetések számomra személyes sikert jelentenek. A mi generációnk volt az, aki harcolt a szólásszabadságért huszonegynéhány éve.”

– Ez így nem túl nagy?... Hogy is mondjam?...

– Nem túl nagy hazugság? Nem. A többihez képest semmiképpen.

– Megváltozott a közhangulat. Naponta buknak ki újabb és újabb ügyek.

– Az a fontos, hogy te ne bukj ki! Lázár fia? Kontra gyerekszegénység felszámolása.

– Mikorra?

– Még pár hét.

– Szijjártó lakása?

– Otthonteremtési program.

– Ha a népek sokallják a stadionokat?

– Akkor te keveselld!

– Oroszok? Putyin? Déli Áramlat befuccsolása?

– Ezt bízzuk Szijjártóra. Olyanokat tud kitalálni, hogy néha még engem is meglep. Nagyon tehetséges. Mintha a mi kettőnk közös gyermeke lenne.

– McCain?

– Megzakkant Vietnamban.

– Ezt azért csak nem mondhatom!

– Nem is te fogod. Majd valamelyik úgynevezett újságírónk. Ja, és biztos ami biztos, nyílt levelet ír McCain-nek Farkas Flórián.

– Ki az a Farkas Flórián?

– Nem lényeges.

– Jön Merkel. Vele mi legyen?

– Fogadni fogod, utána pedig bármit nyilatkozik, te majd annak az ellenkezőjét mondod.

– Akkor is, ha megdicsér?

– Az ki van zárva.

– Paks 2?... Tudom: Jó atom a Roszatom!

– Nem rossz, de bedobjuk majd a vasárnapi zárva tartást is elterelésnek.

– És ha ez a baromság kiveri a biztosítékot?

– Akkor jöhet a kábítószeres elterelés. Kötelező drogteszt az újságíróknak.

– Mi lenne, ha a gyerekeknek és a politikusoknak is kötelező lenne? Hogy ne lógjon ki a lóláb.

– Jól van. Látom, gondolkozol. Legyen. Majd valami nagyon egyszerű figurának a szájába adom a javaslatot. És ha nagy az ellenállás, szépen módosítgatunk. Egészen addig, ameddig csak az újságírók maradnak. Mármint az övéik. És napról napra emelni a tétet Goodfriend ügyében! Nagyon fontos.

– Csináljak hülyét belőle?

– Az nem fog menni. Csinálj Vida Ildikóból. Aztán majd meglátjuk.

– És ha nem jól jövünk ki belőle?

– Mármint hogy ha te nem jól jössz ki belőle? Akkor még egy ideig próbálkozunk. M0-ás fizetőssé tétele, ami mindenkinek jó lesz, nemzeti dohányhelyzet fokozása, Schmitt Pál kinevezése Farkas Bertalanná, olimpia, Norvégia, Gyurcsány. És ha ezek nem jönnek be, akkor következhet a B-terv.

– A lemondásom?

– Igen. Lemondasz a miniszterelnöki posztról, és kinevezed magad teljhatalmú államelnöknek.
HÓCIPŐ AZ ÚJSÁGOSNÁL
2022/17  •  VIII. 10. – VIII. 23.
VÁNCSA + PARA + SMUZEWITZ + FARKASHÁZY + VEREBES + DÉSI + TRUNKÓ + SELMECZI + VFJ + ÜRMÖS + MARABU + BÉLABÁTYÓ... Váncsa István: az autópályákat is ellopták, ha pedig emiatt gutaütést kapnánk, nem terheljük az ellátórendszert, se mentő, se benzin, se ahová bevihetne minket Para-Kovács Imre: Ez az én harcom – mondta Orbán Texasban – békében toporzékolni és ordibálni, veszély esetén sunnyogni a szőnyeg alatt, amíg mások meg nem oldják a problémát Smuzewitz Ilona: a fatüzelés nem a szegénység jele, hanem a szerénységé! Farkasházy Tivadar csodálkozik, hogy Orbánt még a landsbergi börtönbe se kellett zárni ahoz, hogy megírja texasi beszédét Verebes István: Itt a hülye, hol a hülye? Dési János örvend, hogy a Magyar Államkincstár spórol a közalkalmazottak WC-papírján, ez aztán a fejlődés A Heti Kamu megtudta, visszakéri a kormány a választási kampányban ingyen osztott krumplit és tűzifát, megélhetési költségcsökkentés-csökkentés címén Összegyűjtöttük, mely operákat kell betiltani kulturális keveredés miatt Trunkó Barnabás szerint az iskoláknak most nem pedagógusokat kéne keresniük, hanem a fatüzeléses kályhákhoz értő pedellusokat
GYENGÉBBEK KEDVÉÉRT Képaláírásaink a képzelet szüleményei, nem a rajtuk szereplők mondták. • A Hócipő hírei álhírek. • A Képzelt riportok álinterjúk, nem az azokban nevesített személyek szólalnak meg bennük. • Legyen résen: oldalunkon a valódiak mellett alkalmanként álhirdetések is előfordulnak • A Föld gömbölyű.