Képzelt riport

Ürmös Zsolt és Varga Ferenc József
2012. 10. 03. · Hócipő 2012/20
HÓCIPŐ: Hány éves?

ANYA: 72, aranyos.

HÓCIPŐ:És még mindig anya?

ANYA: Hát... azt csináltam, amit mondtak.

HÓCIPŐ: Hány gyereket nevelt fel?

ANYA: Tizenhármat. A legkisebb 14 éves.

HÓCIPŐ: Nem volt megerőltető ennyit szülni?

ANYA: Drága, megerőltető vagy nem, a muszáj az nagy úr.

HÓCIPŐ: Na de anno a képviselő urak csak öt gyereket írtak elő.

ANYA: De nekem csak kettő volt. És az az első férjemnek nem volt elég, így elvált tőlem.

HÓCIPŐ:Na de elválni nem szép dolog manapság!

ANYA: Meg is kaptam érte a büntetésem! A bank elvitte a fejem felől a lakást. De szerencsére találtam egy másik férfit. Örömömben elhatároztam, hogy megajándékozom egy gyerekkel.

HÓCIPŐ: Na és?

ANYA: Hát nem örült neki, mert először is házasságon kívül fogant, másodszor meg lány volt, és ő fiút akart. Hát, mit volt mit tenni, összeházasodtunk, és addig járattuk a korsót a kútra, amíg meg nem lett az államilag előírt öt gyerek. Persze a férjem szerint ez csak három volt, mert kettő megint lány lett, neki az meg nem volt elég. Kaptam is miattuk rendesen. Aztán ez a férfi is otthagyott, és a mostani férjem hál’istennek megelégszik azzal, hogy az előírt öt gyerekből egy lány. Hát... vele most nem annyira stresszes.

HÓCIPŐ:Közben dolgozott?

ANYA: Persze! Mostam, főztem, takarítottam...

HÓCIPŐ: Úgy értem, munkahelyen.

ANYA: Áh... hogy képzeli? Eredetileg banki ügyintéző voltam, de aztán megjött az első baba, vele a gyes, megint egy gyerek, megint gyes, és így tovább.

HÓCIPŐ: Ha most tehetné, visszamenne dolgozni?

ANYA: Nagyon szívesen, de mondták a bankban, hogy nem kellek.

HÓCIPŐ: Mert nyugdíjas?

ANYA: Nem vagyok nyugdíjas, hisz mitől lenne nyugdíjam? Azért nem vesznek vissza, mert félnek, hogy megint elmegyek szülni.

Utánaszámoltunk

Nézzük, milyen is lenne egy Varga-féle életpályamodell a valóságban. Fiktív alanyunk - akit nevezzünk Emesének - 24 évesen, a jogi egyetem Summa Cum Laude elvégzése után, bár több ügyvédi iroda is csábítja, úgy dönt, családot alapít. Egy gyors esküvőt és egy Czeizel-féle családtervezést követően, alig kilenc hónappal később, immár 25 évesen, életet ad első gyermekének. Amíg apa dolgozik, Emese otthon gyesen neveli gyermekét. Mivel okosan tervezik a családot, még a gyes lejárta előtt, három év múlva, immár 28 évesen világra hozhatja második gyermeküket. A gyermekvállalás annyira jól sikerül, hogy Emese újabb kilenc évig otthon marad, és még három gyermekkel gyarapszik a család, így máris megvan az 5 gyermekes családmodell. És Emese még csak 40 éves! Irány a munkaerőpiac! 40 évesen, öt gyerekkel, a diploma megszerzése után 15 évvel, zéró szakmai tapasztalattal, totális pályakezdőként… Innen szép nyerni!
HÓCIPŐ AZ ÚJSÁGOSNÁL
2022/14  •  VI. 29. – VII. 12.
VÁNCSA + PARA + LENGYEL + SMUZEWITZ + FARKASHÁZY + VEREBES + DÉSI + TRUNKÓ + SELMECZI + VFJ + ÜRMÖS + MARABU + BÉLABÁTYÓ... Lengyel László: Sajtórebellisek Váncsa István: Ha lesz főispán, akkor a telhetetlen alattvalók egyre többet fognak követelni, lesz főszolgabíró, tanácsnok, kisbíró... Para-Kovács Imre: A jobbágyi körök hisznek a szeretet és összefogás erejében, a 27%-os áfában és a 699 forintos sajtos rolóban Farkasházy Tivadar a be-, majd kimutatkozó Moldováról Smuzewitz Ilona: Éljen a házastársi rátermettség, avagy hogyan legyünk politikusférjként jó igazgatók! Verebes István: A magamfajta ironikus ember iróniája immár hamvasgyenge ahhoz képest, ami ironikus fölött ironizálni szeretne Dési János az egymilliós karórában Fedél nélkült áruló királyfiról, olyan kiskirályok okulására, akik úgysem olvasnak A Heti Kamu megtudta: az Orbán-kormány október végéig meghosszabbítja az Anglia elleni 4:0-ás győzelmet Trunkó Barnabás szerint a KSH statisztikusai szabadságon lehetnek, mert náluk még mindig csak 18% az élelmiszerek drágulása
GYENGÉBBEK KEDVÉÉRT Képaláírásaink a képzelet szüleményei, nem a rajtuk szereplők mondták. • A Hócipő hírei álhírek. • A Képzelt riportok álinterjúk, nem az azokban nevesített személyek szólalnak meg bennük. • Legyen résen: oldalunkon a valódiak mellett alkalmanként álhirdetések is előfordulnak • A Föld gömbölyű.