Az ember, aki karácsonyfának állt

Ürmös Zsolt és Varga Ferenc József
2012. 12. 12. · Hócipő 2012/25
Hogyan készül fel erre a nem mindennapi munkára?

Általában már tavasszal, az első fenyőrügypattanáskor kint vagyok az erdőben, járom a fenyveseket, be-beállok a fák közé, és gyakorolom a mozdulatlanságot. A nyarat általában magashegyi edzőtáborban töltöm, törpefenyvesekben. Aztán szeptemberben elkezdem a formaidőzítést. Fenyőtobozokat győjtök, rendszeresen gyantázom magam. Átveszem a karácsonyi dalokat, verseket, majd november tájékán a barátokkal próba karácsonyfaállítást végzünk, ahol feldíszítenek, és 4-5 napig szokom az izzósort és a csillagszórókat.

Voltak veszélyes pillanatok?

Igen, többször előfordult már, hogy az edzőtáborozás során fatolvajok próbáltak meg ellopni. Azóta van is egy-két heg a lábszáramon. És akkor a zárlatos izzósorról még nem is beszéltem…


Ha ilyen veszélyes ez a foglalkozás, miért vállalja?

Tudja, milyen drága a karácsony? Csak a fa több tízezer forint, a szaloncukorról és az ajándékokról már nem is beszélve. Ráadásul így megspórolok minimum fél hónap rezsit. Kaját általában kapok, és elállok a sarokban. Szóval megéri.

Miért választják önt a megrendelők?

Nem hullik a tűlevelem, nem kell még májusban is azt porszívózni a szőnyegből. Nem gyulladok ki, mert van nálam poroltó - persze fenyődísznek álcázva - és kérésre fenyőillatú dezodort használok.

Hogy zajlik a karácsony?

A megrendelő kérésétől függően, december elejétől vagy közepétől már az erkélyen vagy a fáskamrában várakozom, úgy, hogy a gyerekek ne lássanak meg. Aztán 24-én este bevisznek a nappaliba, és feldíszítenek. Elkezdem rázni a csengőt, amire bejönnek a gyerekek, és a talpam alatt boldogan bontogatja a család az ajándékokat.

Mi a legnagyobb szakmai kihívás?

Hogy ne dézsmáljak a szaloncukorból... Aztán általában vízkeresztkor kidobnak az ablakon, ez veszélyes időszak… De volt már olyan helyem, ahol annyira tetszettem, hogy csak tavasszal dobtak ki.
HÓCIPŐ AZ ÚJSÁGOSNÁL
2022/14  •  VI. 29. – VII. 12.
VÁNCSA + PARA + LENGYEL + SMUZEWITZ + FARKASHÁZY + VEREBES + DÉSI + TRUNKÓ + SELMECZI + VFJ + ÜRMÖS + MARABU + BÉLABÁTYÓ... Lengyel László: Sajtórebellisek Váncsa István: Ha lesz főispán, akkor a telhetetlen alattvalók egyre többet fognak követelni, lesz főszolgabíró, tanácsnok, kisbíró... Para-Kovács Imre: A jobbágyi körök hisznek a szeretet és összefogás erejében, a 27%-os áfában és a 699 forintos sajtos rolóban Farkasházy Tivadar a be-, majd kimutatkozó Moldováról Smuzewitz Ilona: Éljen a házastársi rátermettség, avagy hogyan legyünk politikusférjként jó igazgatók! Verebes István: A magamfajta ironikus ember iróniája immár hamvasgyenge ahhoz képest, ami ironikus fölött ironizálni szeretne Dési János az egymilliós karórában Fedél nélkült áruló királyfiról, olyan kiskirályok okulására, akik úgysem olvasnak A Heti Kamu megtudta: az Orbán-kormány október végéig meghosszabbítja az Anglia elleni 4:0-ás győzelmet Trunkó Barnabás szerint a KSH statisztikusai szabadságon lehetnek, mert náluk még mindig csak 18% az élelmiszerek drágulása
GYENGÉBBEK KEDVÉÉRT Képaláírásaink a képzelet szüleményei, nem a rajtuk szereplők mondták. • A Hócipő hírei álhírek. • A Képzelt riportok álinterjúk, nem az azokban nevesített személyek szólalnak meg bennük. • Legyen résen: oldalunkon a valódiak mellett alkalmanként álhirdetések is előfordulnak • A Föld gömbölyű.